18.8 C
Arta
Παρασκευή, 20 Μαΐου, 2022

Welt: Η Ελλάδα πλησιάζει πάλι στο χείλος της χρεοκοπίας.

Μια ζοφερή εικόνα για την κοινωνική κατάσταση στην Ελλάδα αλλά και για την πορεία της διαπραγμάτευσης μεταφέρει η γερμανική εφημερίδα.
Μετά από 7 χρόνια κρίσης, μεταρρυθμίσεων και λιτότητας, η ανάκαμψη ακόμη δεν έχει επιστρέψει στην Ελλαδα, αναφέρει η γερμανική εφημερίδα Die Welt μεταφέροντας στους αναγνώστες της μια ζοφερή εικόνα της κοινωνικής και πολιτικής κατάστασης, λίγο πριν την έγκριση του φορολογικού και ασφαλιστικού νομοσχεδίου, κι ενώ η αξιολόγηση ακόμη δεν έχει κλείσει.
Η χώρα έχει παραλύσει από τις απεργίες των συνδικάτων που αντιδρούν στην φορολογική και ασφαλιστική μεταρρύθμιση χαρακτηρίζοντας την «ταφόπλακα» για τους εργαζόμενους, αναφέρει η εφημερίδα και τονίζει ότι οι περικοπές των συντάξεων που θα φτάσουν σε ύψος έως και το 30% ίσως να μην ικανοποιήσουν τους δανειστές.
«Αν ο πρωθυπουργός Τσίπρας θα καταφέρει να επιβιώσει σε αυτήν την πολιτική της λιτότητας είναι ένα ερώτημα που δεν απασχολεί μόνον του Ελληνες αλλά και τους δανειστές, οι οποίοι δεν γνωρίζουν τι θα γίνει μέσα στις επόμενες εβδομάδες με τον άνθρωπο που σήμερα διαπραγματεύονται μαζί του», αναφέρει η εφημερίδα.

Βαθύ το χάσμα

Δεν είναι μόνο οι υπάρχουσες διαφωνίες μεταξύ των πιστωτών και τις Ελλάδας, αλλά και μεταξύ των πιστωτών που δεν μπορούν να αποφασίσουν για την φύση και την έκταση που θα πρέπει να έχουν οι μεταρρυθμίσεις.
Ενώ η Γερμανία θεωρεί ότι απαιτούνται μέτρα λιτότητας ύψους σχεδόν 4% του ΑΕΠ, το ΔΝΤ το οποίο θεωρείται σκληρό στην πολιτική του είναι εξαιρετικά επιφυλακτικό για το αποτέλεσμα και για την αντοχή έναντι αυτών των μέτρων, ακόμη κι αν η ανάπτυξη σταθεί υποβοηθητική.

Το ΔΝΤ πιέζει τη Γερμανία

Το ΔΝΤ θεωρεί ότι ελάχιστες χώρες κατάφεραν να πετύχουν σταθερό πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ για αρκετά χρόνια και αμφισβητεί ότι αυτόν τον στόχο θα τον επιτύχει η Ελλάδα, γράφει η εφημερίδα και αναφερόμενη στην πρόσφατη επιστολή τςη Κριστίν Λαγκάρντ κάνει λόγο για πιέσεις που ασκούνται από την Ουάσιγκτον στο Βερολίνο προκειμένου να αρχίσουν αμέσως την διαπραγμάτευση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Η επικεφαλής του ΔΝΤ ζητά μείωση του στόχου για ανάπτυξη το 2018 στο 1,5% του ΑΕΠ προκειμένου το Ταμείο να πάρει μέρος στην χρηματοδότηση του προγράμματος, λέγοντας ότι απαιτείται περισσότερη ειλικρίνεια από τους δανειστές.
Η εφημερίδα προσθέτει ότι η ουσία στην αντιπαράθεση του ΔΝΤ με τους ευρωπαίους δανειστές είναι ότι το χρέος της χώρας πρέπει να καταστεί βιώσιμο.
Η Γερμανία διαφωνεί με τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ, καθώς είναι δύσκολο για την κυβέρνηση της Αγκελα Μέρκελ να «πουλήσει» στους βουλευτές της την ελάφρυνση του χρέους.
Επί χρόνια η κυβέρνηση υποσχόταν ότι η κυβέρνηση θα ανακτήσει όλα τα κεφάλαια που δάνεισε στους Ελληνες και η διαγραφή χρέους δεν συζητείται κυρίως στην παρούσα πολιτική συγκυρία που εμφανίζεται ενισχυμένο το αντι-ευρωπαϊκό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD).

Ανοικτή η διαπραγμάτευση

Οι διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους δανειστές της περιστρέφονται εδώ και μήνες γύρω από αυτό το κρίσιμο σημείο. Προκειμένου να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις του ΔΝΤ, οι Ελληνες καλούνται να αποφασίσουν έναν μηχανισμό αυτόματων περικοπών με μέτρα ύψους 2% του ΑΕΠ.
Το τι θα αποφασιστεί τελικά να γίνει παραμένει ανοικτό.
Ορισμένοι παρατηρητές στην Αθήνα τονίζουν ότι η χώρα πρέπει γρήγορα να πάρει την επόμενη δόση για να καλύψει τα δάνειά της. Αλλοι παρατηρητές, κυρίως στις Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες θεωρούν ότι οι συνομιλίες θα μπορούσαν να επεκταθούν ακόμη και μέχρι τον Ιούλιο.
«Η εμπειρία μας τα τελευταία χρόνια, δείχνει ότι η κυβέρνηση στην Αθήνα κάνει παραχωρήσεις μόνον όταν πλέον τίποτε άλλο δεν μπορεί να λειτουργήσει», ανεφέρε ένας αξιωματούχος που συμμετέχει στη διαπραγμάτευση. 

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

one × four =

SOCIAL

8,697ΥποστηρικτέςΚάντε Like
76ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ