23.8 C
Arta
Πέμπτη, 30 Ιουνίου, 2022

Θάνος Πλεύρης: Το φθινόπωρο θα χρειαστεί νέα δόση εμβολίου κατά της Covid-19

Την επιθυμία των υγειονομικών αρχών να κατασκευαστεί εποχικό εμβόλιο, ώστε να μην χρειάζεται να εμβολιαζόμαστε συνέχεια κατά της Covid-19 διατύπωσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης. Ωστόσο, προέβλεψε πως το φθινόπωρο θα χρειαστεί να χορηγηθεί κι άλλη δόση εμβολίου στον πληθυσμό, και κυρίως στις ευπαθείς ομάδες.

Την ανάγκη για νέα δόση εμβολίου κατά του κορωνοϊού, την 4η ή αλλιώς δεύτερη επαναληπτική, προέβλεψε για το φθινόπωρο ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Αν και όπως είπε, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, θα προτιμούσαμε όλοι να υπάρχει ένα εποχικό εμβόλιο, όπως υπάρχει στη γρίπη:

«Αυτό το οποίο θα θέλαμε και όλοι οι συνάδελφοί μου υπουργοί στην Ευρώπη είναι και στον κορωνοϊό να υπάρξει ένα εποχικό εμβόλιο, όπως υπάρχει στη γρίπη, που να γίνεται και να μη χρειάζεται να καλούμε επαναληπτικά τον πληθυσμό να εμβολιαστεί. Εγώ θεωρώ δεδομένο ότι μπαίνοντας στους φθινοπωρινούς μήνες θα υπάρξει θέμα εμβολιασμού του πληθυσμού, σίγουρα του ευάλωτου πληθυσμού», ανέφερε ο κ. Πλεύρης και πρόσθεσε:

«Πάντως, κάτι που έχει αξία είναι ότι ήδη οι παραλαβές που είχαμε για το καλοκαίρι, όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τις έχουμε μεταφέρει για Σεπτέμβριο, διότι και οι εταιρείες θεωρούν ότι τότε ακόμα και αν έχουμε εμβόλιο ενισχυτικό θα έχουμε ένα εμβόλιο που θα είναι πολύ πιο αποτελεσματικό στην Όμικρον. Τώρα, το ποιοι θα είναι αυτοί που θα εμβολιαστούν ή αν θα είναι ο γενικός πληθυσμός, είναι κάτι που θα αποφασιστεί από τα επιστημονικά όργανα».

Πλεύρης: «Το καλοκαίρι φαίνεται πως δεν θα μας πιέσει η πανδημία»

Ο υπουργός Υγείας σημείωσε για την πανδημία ότι «δεν σφυρίζουμε λήξη» και επεσήμανε πως αυτό που υπάρχει σε όλη την Ευρώπη είναι απλώς μία «ύφεση». «ύφεση». Υποστήριξε δε πως υπήρξε μεγάλη κριτική για την άρση των μέτρων από το Πάσχα και μέχρι σήμερα και παρ’ όλα αυτά αποδείχθηκε πως η απόφαση ήταν σύμφωνη με τις επιστημονικές εξελίξεις:

«Στους σκληρούς δείκτες βρισκόμαστε σε πολύ χαμηλή πληρότητα στις κλίνες ΜΕΘ. Αντίστοιχα τα κρούσματα δεν έχουν αυξηθεί. Αντιθέτως έχουν και αυτά μία μειούμενη πορεία. Αυτό τι μας δείχνει; Μας δείχνει ότι το καλοκαίρι φαίνεται ότι δεν θα μας πιέσει η πανδημία, αλλά, ωστόσο, και για αυτό βλέπετε προσπαθώ να είμαι πολύ προσεκτικός, όλοι μας λένε, όλοι και οι επιστήμονες εδώ πέρα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και το ECDC, ότι πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί, γιατί ακόμα και με αυτές τις συνθήκες, δηλαδή ακόμα και με τη μετάλλαξη Όμικρον, έτσι να μείνει η διαδικασία, ότι το φθινόπωρο οπωσδήποτε θα έχουμε μία πίεση. Δεν θα έχουμε την πίεση την οποία ζούσαμε τα δύο τελευταία χρόνια», είπε.

Όσον αφορά τις μάσκες στα πλοία, ο κ. Πλεύρης υπογράμμισε: «Η Επιτροπή θα συζητήσει το πρωτόκολλο των πλοίων. Εδώ πέρα υπάρχει η εξής ιδιαιτερότητα, όπως ξέρετε και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έθεσε το θέμα των αεροπλάνων, όπου πλέον στα αεροπλάνα, επειδή υπάρχουν και τα συγκεκριμένα φίλτρα, δεν είναι υποχρεωτική η μάσκα.

Κι εδώ -αν θέλετε- δημιουργείται μία αντινομία, να κατεβαίνει κάποιος με το αεροπλάνο να μπαίνει στο πλοίο, που το πλοίο έχει και εξωτερικούς χώρους, και να χρειάζεται να βάλει μάσκα. Οπότε αυτό το πρωτόκολλο των πλοίων θα το εξετάσει η Επιτροπή αυτήν την εβδομάδα.

Όπου έχουμε αριθμημένες θέσεις, οπότε μπορούμε να ελέγξουμε την ποσότητα του κόσμου που θα μπει, υπάρχει δυνατότητα να μείνουμε στη σύσταση. Αντιθέτως, στα αστικού τύπου Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, που δεν υπάρχουν τέτοιες θέσεις και μπορεί να υπάρχει παραπάνω κόσμος, είναι υποχρεωτική η μάσκα», κατέληξε.

source

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

6 + 15 =

SOCIAL

8,697ΥποστηρικτέςΚάντε Like
76ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ