28.2 C
Arta
Παρασκευή, 12 Ιουλίου, 2024

Όλγα Γεροβασίλη: Αυτές οι εκλογές είναι υπόθεση επιβίωσης για την κοινωνία

Συνέντευξη της Όλγας Γεροβασίλη, υποψήφιας βουλευτή Άρτας με τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, στην εφημερίδα Realnews και στον δημοσιογράφο Γιάννη Τσακίρη.

-Οι εκλογές της 21ης Μαΐου εξελίχθηκαν σε συντριβή για τον ΣΥΡΙΖΑ. Θεωρείτε πως αυτές τις 25ης Ιουνίου είναι κάλπες επιβίωσης για το κόμμα σας καθώς το ΠΑΣΟΚ καραδοκεί να γίνει όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας «Χαλίφης στη θέση του Χαλίφη»;

Το αρνητικό αποτέλεσμα των προηγούμενων εκλογών καταγράφηκε και το μήνυμα της προσδοκίες της προοδευτικής κοινωνικής πλειοψηφίας ελήφθη. Η κάλπη το πρωί της 25ης Ιουνίου θα είναι άδεια και ως την τελευταία στιγμή θα αγωνιστούμε και θα διεκδικήσουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Η προοπτική της παντοδυναμίας του κ. Μητσοτάκη και της ΝΔ μετατρέπει τις εκλογές της 25ης Ιουνίου σε υπόθεση επιβίωσης για την κοινωνία, τους δημοκρατικούς θεσμούς, την ίδια την προοπτική της χώρας τα επόμενα χρόνια. Το ΠΑΣΟΚ απ’ την άλλη, αποδεικνύει με τη στάση του πως ενδιαφέρεται πρωτίστως για τη δική του επιβίωση.

-Πως θα πείσετε αυτή τη φορά τους πολίτες να σας επιλέξουν; Αρκεί το «σιωπητήριο» στα στελέχη και η αλλαγή συνθημάτων για να επαναφέρετε στις τάξεις σας εκείνους που σας γύρισαν την πλάτη;

Ακούμε τους πολίτες και συνομιλούμε με την κοινωνία που ζητά μια προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και αφοσίωση στις πραγματικές ανάγκες της. Δεν υπάρχει «σιωπητήριο» αλλά συγκρότηση και ανασύνταξη δυνάμεων ενόψει της κρίσιμης μάχης της 25ης Ιουνίου. Από αυτή την μάχη δεν περισσεύει κανείς.

Όλοι καλούμαστε, ανάλογα με το μερίδιο της ευθύνης που μας αναλογεί, να δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας με αποφασιστικότητα ώστε να κάνουμε σαφή όσα διακυβεύονται για τη χώρα, τους πολίτες και την οικονομία.

-Έχετε πει πως θα χρηματοδοτήσετε μεγάλο κομμάτι των παρεμβάσεων σας στην οικονομία από την φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας και διύλισης. Αυτό όμως θα καλύψει τον πρώτο χρόνο. Τα επόμενα έτη πως θα τα καλύψετε και σε μια περίοδο που όπως λέτε τα pass τελειώνουν;

Το πρόγραμμά μας είναι ολοκληρωμένο και διαθέτει άμεσο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα, με συγκεκριμένες προβλέψεις για τη δημιουργία κατάλληλου δημοσιονομικού χώρου που θα διατεθεί για τη χρηματοδότηση αυτών των παρεμβάσεων. Βασισμένο στη δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη, διαθέτει ξεκάθαρο αναπτυξιακό πρόσημο και εμπροσθοβαρή μέτρα ανακούφισης της οικονομίας και της κοινωνίας. Δεν προβλέπει καμία φορολογική επιβάρυνση για τη μεσαία τάξη και για τις επιχειρήσεις γενικώς. Αντίθετα είναι πρόγραμμα ελάφρυνσης φορολογικών βαρών για την μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία.

Προβλέπει μεταξύ άλλων τη θέσπιση αφορολόγητου στα 10.000 ευρώ για όλους, κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, τη μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα, το μηδενισμό στα είδη πρώτης ανάγκης την μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα στον χαμηλότερο συντελεστή της ΕΕ και την κατάργηση της καταβολής του ΕΦΚ στο αγροτικό και κτηνοτροφικό πετρέλαιο. Όλα αυτά κοστίζουν λιγότερο από τα υπερέσοδα που είχε η κυβέρνηση της ΝΔ το 2022 από τον ΦΠΑ ύψους 4,5 δις ευρώ. Μήπως η αγωνία της ΝΔ είναι μην τυχόν και πάψει η φορολογική ασυλία στα υπερκέρδη εταιρειών ενέργειας και διύλισης, ή δε βρεθούν άλλα 15 δισεκατομμύρια ευρώ για τις απευθείας αναθέσεις της;

-Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έβαλε την εβδομάδα που πέρασε ένα ακόμη πιο σκληρό δίλημμα. «Αυτοδυναμία ή Αυγουστιάτικες εκλογές». Θεωρείτε πως υπάρχει η πιθανότητα να έχουμε τρίτες κάλπες; Και πως απαντάτε σε αυτό το ενδεχόμενο;

Μπορεί και ο ίδιος να έχει πιστέψει πως οι εκλογές υπάρχουν αποκλειστικά γι’ αυτό το σκοπό. Και μόνο με αυτό το εκβιαστικό τεχνητό δίλημμα, γίνεται σαφής η αδημονία της ΝΔ για απόλυτη ηγεμονία ώστε να επιβάλλει την ατζέντα της ολιγαρχίας την οποία στηρίζει και από την οποία στηρίζεται παντοιοτρόπως. Και γι’ αυτό μέχρι και την τελευταία στιγμή αγωνιζόμαστε για να ανατρέψουμε τους σημερινούς πολιτικούς συσχετισμούς.

-Έχουν περάσει τρεις εβδομάδες από το σοκ της εκλογικής αναμέτρησης. Τελικά ήταν μόνο η απλή αναλογική και τα λάθη στελεχών που οδήγησαν στις 21 μονάδες διαφορά; Μήπως ο ΣΥΡΙΖΑ έπαψε να ακούει και να εκφράζει την κοινωνία;

Το Ευρωβαρόμετρο, μετά την 21η Μάϊου, με έρευνά του αποκαλύπτει πως το 85% των Ελλήνων τον τελευταίο χρόνο είχε δυσκολίες να πληρώσει τους λογαριασμούς του και πως είναι δυσαρεστημένο με τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στην ακρίβεια. Το 71% των πολιτών δηλώνει «καθόλου ικανοποιημένο» από τον τρόπο που λειτουργεί η δημοκρατία στη χώρα και το 65% των ερωτηθέντων πιστεύει πως το βιοτικό του επίπεδο έχει σημειώσει πτώση. Ωστόσο, το στρατηγικό σφάλμα της απλής αναλογικής σε συνδυασμό με τον τρόπο επικοινωνίας του προγράμματός μας δεν απάντησε όπως έπρεπε στις αγωνίες και τις προσδοκίες της δημοκρατικής κοινωνικής πλειοψηφίας.

Η κοινωνία δεν μπορεί να περιμένει καθώς το ενδεχόμενο κυριαρχίας ενός παντοδύναμου συστήματος με επικεφαλής τον κ. Μητσοτάκη προκαλεί εύλογη ανησυχία. Για να ανατραπούν αυτοί οι αρνητικοί συσχετισμοί, οφείλουμε να απευθυνθούμε με ακόμη πιο αποτελεσματικό, με πιο άμεσο τρόπο στην κοινωνία. Να κάνουμε κτήμα της κοινωνικής πλειοψηφίας την προοδευτική εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης.

-Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι τη βραδιά των εκλογών αλλά και τις επόμενες ημέρες σκέφτηκε σοβαρά να παραιτηθεί. Πιστεύετε ότι θα ανοίξει ο ίδιος μετά τις εκλογές θέμα ηγεσίας; Κάποιοι έσπευσαν να μοιράσουν και «δαχτυλίδια». Ήρθε η ώρα να δούμε όπως είχε αναφέρει σε συνέντευξη του «πως είναι η σκορδαλιά χωρίς σκόρδο»;

Ο Πρόεδρος Αλέξης Τσίπρας είναι – σε αντίθεση με άλλους – βαθιά ανθρώπινος και αυτή του ακριβώς η διάσταση αναγνωρίζεται από την κοινωνία. Ωστόσο, ο ίδιος πρώτος αναγνώρισε το μείζον: να δοθεί η κρίσιμη μάχη για τις προοπτικές της κοινωνίας, για το μέλλον όλων, με αποφασιστικότητα και αφοσίωση.

Όποιοι κατανοούμε το τί ακριβώς διακυβεύεται σήμερα, συντασσόμαστε μαζί με τους άλλους προοδευτικούς ανθρώπους της χώρας και στηρίζουμε τις αξίες και το πρόγραμμα της εναλλακτικής προοδευτικής διακυβέρνησης χωρίς εγωισμούς, εμμονές και ιδιοτέλεια. Τέλος, η «σκορδαλιά» θέλει πάντοτε «σκόρδο».

-Στην ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή ο Αλέξης Τσίπρας είχε πει πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα γίνει κόμμα διαμαρτυρίας. Θεωρείτε πως υπάρχουν στελέχη που σκέφτονται και λειτουργούν ως ΣΥΡΙΖΑ του 3%;

Μετά από τη διαδρομή που διανύσαμε, αναλαμβάνοντας τη διακυβέρνηση της χώρας και επιτυγχάνοντας να δώσουμε λύσεις εκεί που οι άλλοι απέτυχαν, κρατώντας την κοινωνία όρθια, μπροστά στο ενδεχόμενο μιας νέας περιπέτειας με τους ίδιους αυτουργούς και με ίδια ή και χειρότερη κατάληξη, δεν μπορώ να διανοηθώ πως έστω και ένα στέλεχός μας νιώθει μια τέτοια «πολυτέλεια».

Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ υπάρχει για να είναι χρήσιμος στην κοινωνία και στις μεγάλες, πλειοψηφικές, κοινωνικές ομάδες τις οποίες επιθυμεί να εκπροσωπεί. Έρχεται από μακριά και θα πάει μακριά, με την πρόταση της κυβερνώσας αριστεράς προμετωπίδα στη διεκδίκηση της δίκαιης και βιώσιμης ανάπτυξη για την ελληνική κοινωνία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

SOCIAL

9,593ΥποστηρικτέςΚάντε Like
76ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ