23.8 C
Arta
Τετάρτη, 18 Μαΐου, 2022

Κυριάκος Μητσοτάκης: ΝΔ θα αναζητήσει την αυτοδύναμη κυβέρνηση ως αναγκαιότητα

Στα επόμενα βήματα μέχρι τις κάλπες και στους στόχους του για την επόμενη τετραετία αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός κλείνοντας τις εργασίες του 14ου συνεδρίου του κόμματος.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέμεινε στην ανάγκη διεύρυνσης της εκλογικής βάσης και του στελεχιακού δυναμικού της χώρας, τονίζοντας πως στρατηγικός στόχος του κόμματος στις προσεχείς εκλογές είναι η αυτοδυναμία. Ωστόσο, σε αντίθεση με την εναρκτήρια ομιλία του εμφανίστηκε ιδιαιτέρως επιθετικός εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ με στόχο την συσπείρωση του κομματικού ακροατηρίου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση για την στρατηγική του “όχι σε όλα” και χαρακτήρισε ως “κοινωνικό σαμποτάζ” την στάση του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τις μειώσεις του ηλεκτρικού ρεύματος.

Παράλληλα κάλεσε τους πολίτες να συγκρίνουν τις δύο κυβερνήσεις και να σκεφτούν τα πρόσωπα που θα διαχειρίζονταν τις αλλεπάλληλες κρίσεις αν στην εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρωθυπουργός εμμέσως απάντησε και στις αιχμές Σαμαρά τόσο για τον ιδεολογικό προσανατολισμό του κόμματος όσο και για την τακτική της χώρας στην εξωτερική πολιτική.

Η ομιλία Μητσοτάκη

“Ανεβαίνω ξανά στο βήμα για μία σύντομη παρέμβαση για λόγους ουσιαστικούς. Ουσιαστική ήταν η συμμετοχή των 6.000 παρατηρητών και 2.500 συνέδρων. Θυμήθηκα το πρώτο συνέδριο της ΝΔ που είχα την τιμή να συμμετάσχω ως νεαρός παρατηρητής το 1986. Σήμερα οργανώσαμε το μεγαλύτερο συνέδριο στην ιστορία της παράταξής μας με την πιο πυκνή συμμετοχή”.

Αυτό επισήμανε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκινώντας την ομιλία του με την οποία κλείνει τις εργασίες του 14ου Τακτικού Συνεδρίου του κόμματος.

“Κάναμε συζητήσεις για την ταυτότητα της παράταξής μας που έχει γερές άγκυρες και ανοικτά τα πανιά της στον άνεμο της ανανέωσης. Είμαστε ένα κόμμα σε διαρκή κίνηση. Αυτό το τριήμερο ήταν ευκαιρία να βρεθούμε ξανά από κοντά. Αυτό το σμίξιμο υπήρξε για μένα μια μεγάλη τονωτική ένεση χαράς και αισιοδοξίας”, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός”.

“Εσείς θα βάλετε την υπογραφή σας σε μία ακόμη εκλογική νίκη στις εκλογές που θα γίνουν σε 12 μήνες από τώρα. Να μην ξανακυλήσουμε πίσω”, τόνισε ο Κυρ.Μητσοτάκης απευθυνόμενος στο σώμα του Συνεδρίου.

Σημείωσε πως χάρη στις προσπάθειες της οργανωτικής επιτροπής οι τόσο μαζικές διαδικασίες διεξήχθησαν άψογα και παραγωγικά. “Απέδειξαν ότι η ΝΔ είναι ένα κόμμα λαϊκό, πολυσυλλεκτικό και ενωτικό πάνω από όλα. Είναι μια παράταξη που έμεινε όρθια και δυνάμωσε στην Ελλάδα και την Ευρώπη όταν κλονίζονταν παραδοσιακές δυνάμεις” είπε.

“Κλονίστηκε και η ΝΔ την εποχή της μεγάλης κρίσης. Φτάσαμε να πάρουμε 18% για να επιστρέψουμε στο 40% ακριβώς επειδή ανανεωθήκαμε χωρίς να εγκαταλείψουμε τις παραδοσιακές μας αξίες. Δεν πάψαμε να βρισκόμαστε δίπλα στον κάθε πολίτη. Ο ορίζοντας μας είναι καθαρός” προσέθεσε και τόνισε: “Εθνικό στόχο αποτελεί μέσα στο καλοκαίρι η έξοδος της χώρας από τη φάση της ενισχυμένης εποπτείας και εντός του 2023 να πετύχουμε την επενδυτική βαθμίδα”.

Οι εξελίξεις θέλουν την Ελλάδα διεθνή κόμβο και παραγωγό ενέργειας“, είπε ο πρωθυπουργός προσθέτοντας ότι “η χώρα θα αξιοποιήσει αυτό το σημαντικό στρατηγικό γεωπολιτικό πλεονέκτημα”.

Τόνισε ότι “δεν υπάρχει ενωμένη κοινωνία χωρίς μια χώρα έτοιμη ανά πάσα στιγμή να υπερασπιστεί την εθνική της ανεξαρτησία”, συμπληρώνοντας ότι η χώρα δυνάμωσε και αναφέρθηκε στις διεθνείς σχέσεις και συνεργασίες της χώρας. “Στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα υπογράψουμε σημαντικές συμφωνίες και “σε μία εβδομάδα στις Ηνωμένες Πολιτείες εκτός από τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Μπάιντεν θα έχω την τιμή να μιλήσω στο Κογκρέσο. Και την Πέμπτη η Βουλή θα επικυρώσει την αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ” επισήμανε ενώ διαβεβαίωσε τον πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού Αβέρωφ Νοεφύτου ότι “στην Ουάσιγκτον θα μιλήσω ως εκπρόσωπος του ελληνισμού συνολικά”.

“Πράγματι η χώρα μας είναι πιο ισχυρή σήμερα σε όλα τα επίπεδα. Η άποψη της Ελλάδος στην Ευρώπη σήμερα μετράει. Ήμαστε πρωταγωνιστές σε μία σειρά από σημαντικές εξελίξεις” τόνισε.

“Στο διάστημα που ακολουθεί ο λαϊκισμός θα παίξει το τελευταίο του χαρτί”

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην αντιπολίτευση και ιδιαίτερα στον ΣΥΡΙΖΑ, με τη διαπίστωση πως “στο διάστημα που ακολουθεί ο λαϊκισμός θα παίξει το τελευταίο του χαρτί”. “Θα πρόκειται για την πιο απεγνωσμένη επίθεσή του, θα είναι η πιο σκληρή και πιο χυδαία από ποτέ. Τορπιλίζοντας τη θέση της χώρας μέσα σε ένα ασταθές διεθνές περιβάλλον” είπε τονίζοντας πως “στις σημερινές συνθήκες ισχυρά κράτη είναι τα σταθερά κράτη”.

“Δυστυχώς και στην πρόσφατη κρίση που απορρέει από την απροκάλυπτη εισβολή της Ρωσία στην Ουκρανία ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δείξει τις διαθέσεις του. Κοινωνικό σαμποτάζ. Επιστρατεύει αδίστακτα ψέματα. Κατασκευάζοντας μια εικόνα μιας δήθεν κατεστραμμένης Ελλάδος που μόνο ο αρχηγός της αντιπολίτευσης βλέπει, υποσχόμενος ότι με ένα νόμο και ένα άρθρο θα ανακουφίσει έναν πολίτη ο οποίος δοκιμάζεται” προσέθεσε και σημείωσε ότι “αυτή η τακτική γίνεται διπλά επικίνδυνη. Οι ανέξοδες υποσχέσεις γεννούν πλαστές προσδοκίες”.

“Τα όμορφα λόγια όμορφα καίγονται. Δεν πρέπει ποτέ να το ξαναζήσουμε” ανέφερε χαρακτηριστικά και συνέχισε: “Η χώρα γύρισε σελίδα. Όχι όμως και ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυξάνουμε γενναία τον κατώτατο μισθό, είναι ψίχουλα απαντάνε. Οργανώνουμε δωρεάν εμβολιασμούς. Δεν υπάρχουν τα εμβόλια λένε. Μειώνουμε τον ΕΝΦΙΑ για όλους. Βοηθάτε τους έχοντες και κατέχοντες απαντούν. Φέρνουμε Rafale και φρεγάτες. Ούτε γραβάτες, ούτε φρεγάτες η άλλη πλευρά. Εύκολο να λες όχι σε όλα και ναι στο τίποτα”.

“Η ΝΔ θα αναζητήσει την αυτοδύναμη κυβέρνηση ως αναγκαιότητα για την αυτοδύναμη Ελλάδα που χρειαζόμαστε”

“Αυτή είναι η τακτική τους, με επικεφαλής έναν αρχηγό που δεν ξέρει να μετρήσει τα νέα μέτρα για το ρεύμα αλλά τολμά να μιλά για λογαριασμούς Μητσοτάκη επειδή δεν τολμά να μιλήσει για λογαριασμούς Πούτιν που είναι και η πραγματική αιτία των ανατιμήσεων” ανέφερε ο πρωθυπουργός συνεχίζοντας την κριτική στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Σημειώνοντας πως “μακριά από κάθε έπαρση οφείλουμε να εξηγήσουμε τα πολλά που έγιναν” ανέφερε: “Η κυβέρνηση σηκώνει τα μανίκια και το κόμμα τη σημαία ενός πιο δυναμικού ανοίγματος στην κοινωνία … Δεν κοροϊδέψαμε τους πολίτες. Εκλεγήκαμε με ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα και το υλοποιούμε”.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις “σημαντικές κατακτήσεις” στη διάρκεια της διακυβέρνησης της ΝΔ οι οποίες “ούτε εύκολες, ούτε αυτονόητες” ήταν, “όπως αυτονόητοι δεν υπήρξαν οι χειρισμοί και τα πρόσωπα χάρις στα οποία σταθήκαμε όρθια” όπως είπε.

Αναφέρθηκε επίσης, σε “ένα μεγάλο εμπόδιο που μας άφησαν φεύγοντας οι λαϊκιστές, την απλή αναλογική που ψήφισαν αγκαλιά τότε με τη Χρυσή Αυγή”. “Ένα εκλογικό σύστημα που επικαλείται την αντιπροσωπευτικότητα για να υπονομεύσει την κυβερνησιμότητα. Αυτό θα είναι το πρόβλημα των εκλογών με απλή αναλογική” είπε τονίζοντας πως ισχυρά κράτη είναι τα σταθερά κράτη, που διαθέτουν ισχυρή λαϊκή στήριξη.

“Ανέκαθεν υποστηρίζαμε την αυτοδύναμη Ελλάδα. Με δεδομένη την περιχαράκωση των άλλων πολιτικών δυνάμεων αυτή η προοπτική παραπέμπει, αντικειμενικά, μόνο στην αυτοδύναμη ΝΔ. Διαφορετικά υπάρχει ο κίνδυνος το τιμόνι να μένει μετέωρο … οι χρήσιμες επιλογές να χάνονται σε διαδρόμους. Για να αποκλειστεί αυτός ο εφιάλτης πρέπει να αντιμετωπίσουμε την πρώτη κάλπη ως την τελική κάλπη γιατί εκείνη θα κρίνει τους συσχετισμούς που θα επικυρωθούν στη δεύτερη κάλπη” επισήμανε και τόνισε:

Τόνισε ότι η σταθερότητα, η συνέχεια, η συνέπεια γίνονται εθνικά ζητούμενα. “Οι πολίτες να συγκρίνουν πώς έζησαν άλλοτε και πως ζουν τώρα. Να ενσωματώσουν και την ευθύνη που έχουν την επόμενη ημέρα”.

Σημείωσε πως μια μονοκομματική κυβέρνηση μπορεί να είναι κυβέρνηση όλων των Ελλήνων χωρίς πιστοποιητικά φρονημάτων και προσέθεσε:

Η ΝΔ δυναμώνει τον ενωτικό και ανανεωτικό της χαρακτήρα ως το προοδευτικό κόμμα που θα συγκλίνουν όλα τα ρεύματα. Θα αναζητήσει την αυτοδύναμη κυβέρνηση ως αναγκαιότητα για την αυτοδύναμη Ελλάδα που χρειαζόμαστε”.

Ακολουθεί η ψηφοφορία

Σημειώνεται ότι από τις 13:00 έως τις 16:00 θα πραγματοποιηθεί η ψηφοφορία για την ανάδειξη των μελών της Πολιτικής Επιτροπής.

Οι εργασίες της τρίτης ημέρας του Συνεδρίου ξεκίνησαν με προβολή χαιρετισμών της προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα και του δημάρχου της Οδησσού Τζέναντι Λεόνινταβιτς Τρούκανοβ.

Στη συνέχεια μίλησαν ο τέως Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Αβέρωφ Νεοφύτου, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ και πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής Παύλος Μαρινάκης.

Ακολούθησε ανάγνωση συμπερασμάτων του 14ου Συνεδρίου και ομιλία από τον πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

source

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

two × 1 =

SOCIAL

8,697ΥποστηρικτέςΚάντε Like
76ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ