14.5 C
Arta
Τετάρτη, 20 Οκτωβρίου, 2021

Κάλεσμα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Άρτας (ΟΑΣΝΑ)

Το ΔΣ της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Άρτας (ΟΑΣΝΑ) συνεδρίασε και συζήτησε τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφοι του Νομού από την εφαρμοζόμενη διαχρονικά αντιλαϊκή πολιτική.

Το μεγάλο κόστος παραγωγής και το συνεχώς μειούμενο αγροτικό εισόδημα δημιουργούν όλο και πιο δύσκολες συνθήκες εργασίας και διαβίωσης για τους βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφους με τα χρέη συνεχώς να αυξάνονται. Ορισμένοι φτάνουν στο σημείο να δίνουν τα ζώα τους, να εγκαταλείπουν καλλιέργειες, να δυσκολεύονται να μείνουν στα χωριά τους.

Στη συζήτηση κυριάρχησε η κοροϊδία της κυβέρνησης απέναντι στους μανταρινοπαραγωγούς της περιοχής μας που ενώ αποδεδειγμένα είχαν πέρυσι μειωμένο εισόδημα από πολλούς παράγοντες (εξευτελιστική τιμή, ασθένειες κλπ.), παρ’ όλο που πέρασε ένας χρόνος η κυβέρνηση έχει μείνει στο να “παρακολουθεί” το φαινόμενο και δεν δώσει ούτε ένα ευρώ για αποζημίωση.

Επίσης στη συζήτηση απασχόλησε η μεγάλη ακαρπία που έχει παρουσιαστεί στις καλλιέργειες. Για παράδειγμα η ακαρπία στην ελιά είναι μεγάλη και φτάνει ακόμη και στο 90%, στα εσπεριδοειδή στο 70%, στα ακτινίδια στο 45%. Δεν είναι όμως μοιραίο στον 21 αιώνα που η επιστήμη έχει κάνει βήματα, υπάρχει σύγχρονη τεχνολογία οι καλλιέργειες να μένουν απροστάτευτες λόγω των ανύπαρκτων υποδομών για την αντιμετώπιση των καιρικών συνθηκών.

Σημαντικό πρόβλημα επίσης αποτελεί και η μεγάλη αύξηση των ζωοτροφών που έρχεται να προστεθεί στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι βιοπαλαιστές κτηνοτρόφοι και έχει εξανεμίσει τα όποια ψίχουλα αύξησης της τιμής έπεσαν από την μεγάλη κερδοφορία που κατέγραψαν οι γαλακτοβιομηχανίες και κατά την περίοδο της πανδημίας. Ο ανταγωνισμός των γαλακτοβιομηχανιών είναι τόσο μεγάλος που στην πρώτη συνεδρίαση της διεπαγγελματικής της φέτας βγήκαν τα μαχαίρια για το ποιος θα έχει το πάνω χέρι. Αναδείχτηκε στην πράξη ο χαρακτήρας και αυτής της διεπαγγελματικής ως όργανο των εμποροβιομηχάνων, καθώς επίσης και οι αυταπάτες που καλλιεργούσαν κυβέρνηση και τα τοπικά στηρίγματά της όπως ο Περιφερειάρχης Ηπείρου και όσοι έχουν σημαία την ΚΑΠ της ΕΕ, τα κόμματα που στηρίζουν τα κέρδη των εμποροβιομηχάνων. Καμιά διεπαγγελματική οργάνωση σε κανένα προϊόν από όσα λειτουργούν δεν έδωσε λύση ούτε στις τιμές, ούτε στα ζητήματα ελέγχου και των ποιοτικών χαρακτηριστικών των προϊόντων.

Είναι στάχτη στα μάτια των κτηνοτρόφων η μείωση του ΦΠΑ στις ζωοτροφές από 13% στο 6% όταν το πάγιο αίτημα μας είναι να υπάρξει επιδότηση στις ζωοτροφές που οι τιμές τους έχουν εκτιναχθεί και η κατάργηση του ΦΠΑ στα μέσα και εφόδια καθώς επίσης σε βασικά είδη διατροφής και πρώτης ανάγκης για τον λαό.

Τέλος τη συνεδρίαση απασχόλησε και οι καταγγελίες αγροτών για τους φουσκωμένους λογαριασμούς της ΔΕΗ που παρέλαβαν λόγω των τελευταίων κυβερνητικών εντολών και αποφάσεων για την επιβολή της “Ρήτρας Αναπροσαρμογής Χρεών Προμήθειας» που έχει τεθεί σε εφαρμογή από 5 Αυγούστου. Είναι το αποτέλεσμα της περίφημης «πράσινης ανάπτυξης» που για να ανοίξουν τα «πράσινα» πεδία κερδοφορίας μέσω ΑΠΕ και Φωτοβολταικών, καλούνται οι αγρότες και τα λαϊκά νοικοκυριά να βάλουν για μια ακόμη φορά βαθειά το χέρι στην τσέπη.

Μπροστά σ’ αυτή την κατάσταση το ΔΣ της ΟΑΣΝΑ καλεί τους βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφους να εμπιστευτούν τη δύναμή τους, να σηκώσουν το ανάστημα τους. Να αξιοποιήσουν την πείρα τους ότι μόνο μέσα από μικρούς και μεγάλους αγώνες συντονισμένους πανελλαδικά με την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων (ΠΕΜ) καταφέραμε και κερδίσαμε μικρές και μεγάλες ανάσες όπως το αφορολόγητο. Να ενισχύσουν τους υπάρχοντες αγροτοκτηνοτροφικούς συλλόγους δυναμώνοντας την ΟΑΣΝΑ. Με βάση τα κοινά προβλήματα και τα αιτήματα που έχουμε διαμορφώσει και συσπειρωμένοι στην ΟΑΣΝΑ μπορούμε να διεκδικήσουμε ανάσες για να μείνουμε στα χωράφια μας και στα ζώα.

Επίσης το ΔΣ της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Άρτας αποφάσισε:

 1. Να προχωρήσει μέχρι τέλος Οκτώβρη σε εκλογές στους αγροτικούς συλλόγους Κομποτίου, Πολύδροσου, Κιρκιζάτες και στην αναζωογόνηση των άλλων αγροτικών συλλόγων.
 2. Να οργανώσει περιοδείες – συσκέψεις ενημέρωσης των βιοπαλαιστών αγροτοκτηνοτρόφων.
 3. Να βρίσκεται σε συντονισμό με την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων και να οργανώσει αγωνιστικές κινητοποιήσεις διεκδικώντας:

 • Άμεση αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος των μανταρινοπαραγωγών.
 • Κατώτερη εγγυημένη τιμή στα αγροτικά προϊόντα, που να καλύπτει το κόστος παραγωγής, να επιτρέπει την επιβίωση των αγροτοκτηνοτρόφων και τη συνέχιση της αγροτικής και παραγωγικής δραστηριότητας.
 • Επιδότηση ζωοτροφών. Κατάργηση του ΦΠΑ στις ζωοτροφές, σε μέσα και εφόδια, καθώς και είδη πρώτης ανάγκης.

 • Μείωση του ηλεκτρικού ρεύματος κατά 50%, αφορολόγητο πετρέλαιο, απόδοση ειδικού φόρου πετρελαίου. Καμιά διακοπή ρεύματος σε σπίτι ή γεώτρηση.
 • Λήψη μέτρων προστασίας από την ασυδοσία των εμποροβιομηχάνων που αισχροκερδούν.
 • Άμεση αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους με επαρκή κρατική χρηματοδότηση.

 • Δωρεάν νομιμοποίηση των σταβλικών εγκαταστάσεων και κρατική σήμανση ζώων.
 • Υποδομές για την αντιμετώπιση ζωονόσων και παροχές υπηρεσιών (ιατρικές κτηνιατρικές) προς τους κτηνοτρόφους.
 • Υποδομές για την αντιμετώπιση των αντίξοων καιρικών συνθηκών.

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

six − one =

SOCIAL

8,697ΥποστηρικτέςΚάντε Like
73ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ