32.8 C
Arta
Παρασκευή, 12 Αυγούστου, 2022

Νέο Δημόσιο με fast track διαδικασίες από την 1η Ιανουαρίου 2017

Με «υλικά» το νέο πλαίσιο κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων, τα νέα οργανογράμματα των υπουργείων, τη μετεκπαίδευση του προσωπικού και τη στοχοθεσία ανά έτος σε υπαλλήλους και υπηρεσίες, χτίζει η κυβέρνηση το νέο Δημόσιο τους επόμενους έξι μήνες.
Οι απαραίτητες νομοθετικές και οργανωτικές προεργασίες θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του 2016 και από την επόμενη χρονιά αναμένεται να ξεκινήσει η διαμόρφωση των νέων κρατικών υπηρεσιών.
Στόχος είναι να ξεκινήσουν να αλλάζουν όλα από 1η Ιανουαρίου 2017, καθώς όλες οι νομοθετικές παρεμβάσεις θα έχουν ολοκληρωθεί έως τα τέλη του 2016.
Συγκεκριμένα, ήδη ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχει αποστείλει στους γενικούς γραμματείς των υπουργείων οδηγίες για τη διαμόρφωση των νέων οργανισμών στα υπουργεία, στην τοπική αυτοδιοίκησης και τους εποπτευόμενους φορείς με στόχο έως τα τέλη του 2016 να έχουν ολοκληρωθεί τα νέα οργανογράμματα. Στόχος του υπουργείου είναι να έχει πλήρη εικόνα για το πλεονάζον προσωπικό και των δομών που έχουν κενά ώστε από τις αρχές του 2017 να ξεκινήσει η εφαρμογή της εθελοντικής κινητικότητας για την κάλυψή τους.
Ούτε απολύσεις ούτε υποχρεωτικές μετακινήσεις
Σύμφωνα με το σχεδιασμό του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, τα νέα οργανογράμματα θα επιφέρουν μειώσεις οργανικών δομών, καταργήσεις και συγχωνεύσεις νομικών προσώπων ιδιωτικού και δημοσίου δικαίου χωρίς, όμως, όπως τονίζει σε κάθε ευκαιρία, ο κ. Βερναρδάκης, απολύσεις αλλά με αποσπάσεις και μετατάξεις μέσω προκύρηξης των κενών θέσεων και εθελοντική συμμετοχή των εργαζομένων που θα μοριοδοτηθούν για να επιλεγούν οι επιτυχόντες που θα καλύψουν τα κενά στις νέες υπηρεσίες.
Σύμφωνα με τα υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, δεν πρόκειται να υπάρξουν υποχρεωτικές μετακινήσεις στο πλαίσιο της κινητικότητας και, ακόμη κι αν διαπιστωθεί πλεονάζον προσωπικό, θα δίνεται η δυνατότητα μετεκπαίδευσης και στη συνέχεια μετακίνησης μέσα στα όρια του δήμου που εργάζεται ο υπάλληλος.
Επιτελικό κράτος και αποκέντρωση υπηρεσιών
Παράλληλα το υπουργείο σχεδιάζει να προχωρήσει σε συγχωνεύσεις και καταργήσεις ειδικοτήτων και κλάδων των υπαλλήλων του Δημοσίου με στόχο τη διευκόλυνση της κινητικότητας μεταξύ των υπηρεσιών. Στόχος, όπως γράφει το “Έθνος”, είναι η δημιουργία επιτελικών δομών στα υπουργεία και η μεταφορά αρμοδιοτήτων που αφορούν την εξυπηρέτηση πολιτών σε αποκεντρωμένες υπηρεσίες.
Υπενθυμίζεται ότι μιλώντας στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο, ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, απαίτησε μειώσεις δαπανών στα υπουργεία και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα μέσω της αλλαγής των οργανογραμμάτων.
Τι αναφέρει η επιστολή Βερναρδάκη
Σύμφωνα με την επιστολή Βερναρδάκη προς τους γενικούς γραμματείς των υπουργείων, που δημοσιεύει το Έθνος, οι βασικοί άξονες πάνω στους οποίους θα διαμορφωθούν τα νέα οργανογράμματα περιλαμβάνουν έξι βήματα:
-Πλήρη καταγραφή των υπηρεσίων, δομών και φορέων (νομικών προσώπων) και του έργου που αποδίδουν
-Κατάργηση και συγχώνευση υπηρεσιών και νομικών προσώπων ύστερα από αξιολόγηση χωρίς απολύσεις προσωπικού
-Προάσπιση του δημόσιου χαρακτήρα των υπηρεσιών. Όπως τονίζει στην επιστολή του ο κ. Βερναρδάκης πρέπει να υπάρχει τέτοια διάταξη των δημόσιων υπηρεσιών ώστε αφενός να εξασφαλίζεται το δημόσιο συμφέρον μέσα από τη λειτουργία των δημόσιων δομών και αφετέρου να παρακολουθούνται οι ιδιώτες που συμβάλλονται με το Δημόσιο στις περιπτώσεις που αυτό κρίνεται σκόπιμο
-Τέλος στη σύσταση νέων ειδικών γραμματειών και ΝΠΔΔ που, όπως τονίζει, “αποκολλούν τμήματα της διοικητικής ύλης από το στενό πυρήνα του Δημοσίου”
-Επιτελικό κράτος – αποκέντρωση υπηρεσιών: Συστήηνεται μία δομή σχεδιασμού παρακολούθησης και διαμόρφωσης πολιτικής σε κυβερνητικό επίπεδο αλλά και σε κάθε υπουργείο προκειμένου να παραμείνουν οι επιτελικές αρμοδιότητες στα υπουργεία
-Μία διοικητική δομή σε κάθε υπουργείο – αναβάθμιση των τεχνολογιών πληρορφορικής: Συγκεκριμένα, προτείνεται η αναβάθμισης της Διεύθυνσης Οικονομικής Διαχείρισης σε κάθε υπουργείο όπου θα ενσωματωθούν οι αρμοδιότητες οικονομικών θεμάτων αλλά και της Διεύθυνσης Ανθρώπινου Δυναμικού. Παράλληλα σχεδιάζεται η αξιοποίηση των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών για τη διασύνδεση όλων των ηλεκτρονικών μητρώων, με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών.

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

nineteen − 6 =

SOCIAL

8,697ΥποστηρικτέςΚάντε Like
76ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ