31.5 C
Arta
Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

Τα ισπανικά exit polls δείχνουν… μετεκλογικό θρίλερ

Οι κάλπες έκλεισαν στην Ισπανία κι όλη η χώρα ανέμενε τα πρώτα exit polls, με τα αποτέλεσμα να προκαλούν αίσθηση καθώς έφεραν τους Podemos στη δεύτερη θέση πίσω από το Λαϊκό Κόμμα του απερχόμενου πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι.
Το χαρακτηριστικό πάντως των εκλογών αυτών, όπως αναφέρουν κι όλοι οι πολιτικοί κι οι αναλυτές, είναι η χαμηλή προσέλευση στις κάλπες (το ποσοστό συμμετοχής ήταν 51,21%), που ωθεί όλους να τηρούν και να προτρέπουν τους οπαδούς να τηρήσουν συνετή στάση, μέχρι να γίνουν γνωστά τα πλήρη αποτελέσματα, καθώς πολλά ποσοστά μπορεί να αλλάξουν στη διάρκεια της νύχτας.
Σύμφωνα με το πρώτο exit poll που παρουσίασε η κρατική ραδιοτηλεόραση της χώρας επιβεβαιώνονται οι προβλέψεις των δημοσκοπήσεων, που φέρουν μεν το Λαϊκό Κόμμα (ΡΡ) να έρχεται στην πρώτη θέση, με 117 έως 121 έδρες στο Κοινοβούλιο, που αριθμεί 350 βουλευτές, αλλά να απέχει πάλι από την αυτοδυναμία των 176 εδρών.
Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο των δημοσκοπήσεων είναι η επιβεβαίωση της υπεροχής στη δεύτερη θέση της συμπαράταξης των Unidos Podemos, με 91-95 έδρες (από 69), έναντι των Σοσιαλιστών του Psoe, που έρχεται τρίτο με 81-85 έδρες (από τις 90 που είχε στην προηγούμενη Βουλή). Εάν τα στοιχεία παραμείνουν ως έχουν έως το τέλος της καταμέτρησης, τότε το πολιτικό τοπίο της Ισπανίας φαίνεται να μεταβάλλεται ριζικά, καθώς δίνεται η δυνατότητα σχηματισμού αριστερής κυβέρνησης στην Ισπανία, υπό τους Podemos και τη σύμπραξη των Σοσιαλιστών.
Μιλώντας στην πρώτη του ανάλυση μετά την ανακοίνωση των exit polls, o ηγέτης της IU, του έτερου εταίρου της συμμαχίας Unidos Podemos, Αλβέρτο Γκαρθόν, κάλεσε σε σύνεση στην ανάλυση των πρώτων ενδείξεων, τονίζοντας όμως πως αυτά υποδεικνύουν πως η χώρα έχει μία χρυσή ευκαιρία ν’ αλλάξει σελίδα.
Το τέταρτο κόμμα στις προηγούμενες εκλογές, οι κεντροδεξιοί Ciudadanos, παραμένουν τέταρτη δύναμη σε όλη τη χώρα, αλλά με σημαντικές απώλειες από τις προηγούμενες 40 έδρες, καθώς τα exit polls τους πιστώνουν με 26-30 έδρες. Το κόμμα ήταν το πρώτο που αντέδρασε στις έρευνες, τονίζοντας πως αυτές δεν αντανακλούν τα πραγματικά στοιχεία της καταμέτρησης και εξέφρασε την απογοήτευσή του για τη μικρή προσέλευση των ψηφοφόρων στις κάλπες, που σημειωτέον ήταν η μικρότερη στα εκλογικά χρονικά της ισπανικής δημοκρατίας.
Αναμένοντας και την αυξημένη καταμέτρηση και των επιστολικών ψήφων, που ήταν αυξημένες σε σχέση με την προηγούμενη αναμέτρηση, ο εκπρόσωπος των Ciudadanos, ο .γ.γ. Χουάν Μανουέλ Βιλιέγας, εξέφρασε την αισιοδοξία του πως μέσα στη διάρκεια της νύκτας, τα ποσοστά του κόμματος θα βελτιωθούν.
Το γεγονός όμως είναι πως τα στοιχεία αυτά φανερώνουν πως οι περισσότερο αναποφάσιστοι από τους ψηφοφόρους ήταν εκείνοι των Ciudadanos, και ήταν οι περισσότεροι ευεπίφοροι στο να ενστερνιστούν το φόβο που ενέπνευσε η άνοδος των Podemos, αλλά και να προσελκυσθούν από την έκκληση της «χρήσιμης ψήφου» που τους απεύθυνε ο Ραχόι.
Πάντως, η νύχτα αναμένεται να είναι μακρά, καθώς τα τελικά αποτελέσματα θα καθορίσουν πώς θα διαμορφωθούν οι συσχετισμοί δυνάμεων, με βάση τους οποίους θα κινηθούν οι διαβουλεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης και θα δώσουν το στίγμα για το ποιες μετεκλογικές συμμαχίες μπορούν να εξασφαλίσουν μία στιβαρή κυβέρνηση.
Από πολλές πλευρές κι αναλυτές έχουν διατυπωθεί οι εκτιμήσεις πως τα πιθανά σενάρια για τον σχηματισμό κυβέρνησης είναι δύο: είτε η προφανής και φυσιολογική συμμαχία μεταξύ Podemos και Psoe, είτε μία Μεγάλη Συμμαχία PP-Psoe, όπως επιμένουν κύκλοι του κόμματος της δεξιάς πως είναι δυνατή και είναι η πιο αξιόπιστη για να συνεχισθεί η «ομαλή» πορεία στην Ευρώπη.
Μολαταύτα, αμφότερα τα σενάρια βάζουν τους Σοσιαλιστές ενώπιον μίας μεγάλης πρόκλησης, αυξάνοντας τον φόβο τους είτε ν’ απορροφηθούν από τους Podemos, είτε να φυλλορροήσουν λόγω της συνεργασίας τους με το ΡΡ. Σε κάθε περίπτωση, το μετεκλογικό θρίλερ στην Ισπανία μόλις ξεκίνησε….

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

SOCIAL

9,593ΥποστηρικτέςΚάντε Like
76ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ