Στο πλαίσιο του «Πολιτιστικού καλοκαιριού 2023», ο Δήμος Ζηρού στέκεται δίπλα στους πολίτες, προσφέροντας εξαιρετικές θεατρικές παραστάσεις, στηρίζοντας πολύπλευρα τον Πολιτισμό. Πιο συγκεκριμένα από 31 Ιουλίου έως το τέλος Αυγούστου θ’ ανέβουν θεατρικές παραστάσεις, υψηλής ποιότητας για μικρούς και μεγάλους, όλες με δωρεάν είσοδο.
Πιο συγκεκριμένα το πρόγραμμα των θεατρικών παραστάσεων που προσφέρει ο Δήμος Ζηρού είναι οι εξής:
Δευτέρα 31 Ιουλίου 2023 -Ώρα 8.30: Παράσταση Καραγκιόζη στην κοινότητα Αγίου Γεωργίου με τον Γιώργο Ηπειρώτη. Τίτλος της παράστασης: “Ο Καραγκιόζης ερωτοτροπεί”
Πέμπτη 3 Αυγούστου 2023 -Ώρα 9 μ.μ.: ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΓΟΡΓΟΜΥΛΟΥ
Το ξεθωριασμένο χειροκρότημα ζωντανεύει και η σκηνή φωτίζεται ξανά!
Δυο σταγόνες κονιάκ
Λίγα λόγια για την παράσταση
Η Ευγενία Καρανάση, μια σπουδαία γυναικεία μορφή που ξεκίνησε κοριτσάκι την καλλιτεχνική της πορεία στα περιπλανώμενα μπουλούκια, έζησε τις δυσκολίες και τις αντιξοότητες των θιάσων της εποχής και έλαμψε τη δεκαετία του ‘50 στο ελληνικό θέατρο.
Το “Δυο σταγόνες κονιάκ” είναι ένα αφήγημα με στιγμές από την ζωή της και μια ζωντανή αναπόληση των ρόλων που την σημάδεψαν. Σαν πατούσε τη σκηνή γινόταν ηρωίδα μιας κοινωνίας που δεν ήταν δική της, μιας καθημερινότητας που δεν της απαιτούσε να την έχει ζήσει. Εκεί ζωντάνευε το περίγραμμα και το περιεχόμενο μιας φιγούρας γεμάτης με εσωτερικές συγκρούσεις και εξωτερικές τριβές που συνέβησαν σε χρόνους περασμένους είτε διαδραματίστηκαν σε εποχές σύγχρονες. Από την μια έπρεπε να ξεχνά τη δική της προσωπικότητα και ταυτόχρονα να την καταθέτει χωρίς να το καταλαβαίνει κανείς. Πάνω στη σκηνή, άρχιζε το όνειρο της, ζούσε ότι δεν είχε βιώσει, άγγιζε αυτό που της φάνταζε άφταστο . Ήταν απόλυτα ελεύθερη. Η Ευγενία μέσα από την εξιστόρηση των αναμνήσεών της μεταμορφώνεται πότε σε ηρωίδες του Λόρκα και πότε σε μαντάμ Σουσού. Ξαναβιώνει την θλιβερή ιστορία της Ελισάβετ Μαρτινέγκου αλλά και της Σάρα από την θυσία του Αβραάμ.
Τα υπόλοιπα θα μας τα αποκαλύψει η ηθοποιός Κατερίνα Γκατζόγια με τις μοναδικές ερμηνείες της.
Η παράσταση παρουσιάζεται με συνοδεία ζωντανής μουσικής και τραγουδιού από τους μουσικούς Δημήτρη Καλογερά, Λεωνίδα Καλογερά και Νίκο Επίσκοπο.
Σκηνοθεσία και διασκευή κειμένων έχει αναλάβει η σκηνοθέτης Μαρία Κατσιώνη.
Ταυτότητα της παράστασης:
Σκηνοθεσία – διασκευή κειμένων: Mαρία Κατσιώνη
Τραγούδι – κιθάρα: Δημήτρης Καλογεράς & Λεωνίδας Καλογεράς
Πιάνο: Νίκος Επίσκοπος
Σκηνογραφία: Διονυσία Μπλαζάκη
Επιμέλεια κίνησης: Γεωργία Καραμέρου
Ερμηνεύει η Κατερίνα Γκατζόγια
Διάρκεια: 80 λεπτά
Υπεύθυνος επικοινωνίας και δημοσίων σχέσεων: Δημήτρης Λαζάρου
Παιδική παράσταση “Οι πειρατές και ο θησαυρός του μωβ μπαρμπουνιού”
Φιλιππιάδα: Δευτέρα 21 Αυγούστου -Ώρα 9 μ.μ.
Κερασώνα Τετάρτη 15 Αυγούστου -Ώρα 9.30 μ.μ.
Θεσπρωτικό Τετάρτη 15 Αυγούστου – Ώρα 8 μ.μ.
*Την παράσταση “Οι πειρατές και ο θησαυρός του μωβ μπαρμπουνιού” θα παρουσιάσει το κουκλοθέατρο ‘Αντράλα’
Περιγραφή του έργου
Η Μαρίζα έχει ένα όνειρο! Ένα όνειρο τρελό. Να χτίσει στο νησί της, το νησί της Χελώνας, μια βιβλιοθήκη. Μια βιβλιοθήκη τεράστια που να χωρά όλου του κόσμου τα βιβλία. Πως όμως θα φτάσει να το πραγματοποιήσει αφού είναι φτωχή; Σε τι μπορεί να τη βοηθήσουν οι Μπαμ και Μπουμ οι καβγατζήδες, ο Μαύρος Τζακ ο πειρατής, ένας παπαγάλος κι ένας ατίθασος ναύτης; Μια καλοκαιρινή περιπέτεια γεμάτη ανατροπές, γέλιο και τραγούδι μας δείχνει πως τα όνειρα πραγματοποιούνται με επιμονή, αγώνα και εμπιστοσύνη στο διπλανό μας. Οι ξεκαρδιστικές περιπέτειες και γκάφες των ηρώων μας, υπόσχονται στους μικρούς και μεγάλους θεατές στιγμές αξέχαστα διασκεδαστικές αλλά και λόγους για να σκεφτούμε τη δική μας στάση απέναντι στις δυσκολίες που συναντούμε γύρω μας.
Συντελεστές
Σκηνοθεσία– Συγγραφή έργου: Μίνα Παππά
Κατασκευή σκηνικών–Σκηνογραφία: Χρήστος Κόλλιας
Κατασκευή κουκλών: Σωκράτης Παππάς
Πρωτότυπη μουσική: Δημήτρης james Μπασδάνης
Ενδυματολόγος: Leo Teo
Σχεδιασμός χάρτινης φιγούρας-θεάτρου Σκιών:Γιώτα Γρηγοριάδου
Παίζουν: Σωκράτης Παππάς, Χρήστος Χρήστου, Κατερίνα Πάνου
Παραγωγή: Κουκλοθέατρο Αντράλα
Φωτογραφίες: Στέλλα Μπασιά
Διάρκεια: 60 λεπτά
Νέα Κερασούντα: Παρασκευή 18 Αυγούστου -Ώρα 9 μ.μ.
Θεατρική παράσταση «Black Birthday»
Πρόκειται για μία νέα παραγωγή της Καλλιτεχνικής Σκηνής Ηπείρου «Σύνθεση» με τίτλο «Black Birthday» (Μαύρα Γενέθλια). Τα κείμενα έχει γράψει ο ηπειρώτης συγγραφέας Κώστας Σταύρου και έχει σκηνοθετήσει ο Δημήτρης Κατσάνος.
Η «Black Birthday» είναι μια υπέροχη ‘μαύρη’ κωμωδία, που αφορά έναν κατά φαντασία ασθενή, ο οποίος, από παιδί, φοβάται ότι θα πεθάνει την ημέρα των 50ων του γενεθλίων. Μαζί του, όσο περιμένει τον… Χάρο, ο ανεκδιήγητος κουμπάρος του, που αντιμετωπίζει την κατάσταση με… δολοφονικό χιούμορ.
Θεσπρωτικό: Παρασκευή 25 Αυγούστου -Ώρα 9 μ.μ.:
Θεατρική παράσταση από τη Θεατρική ομάδα ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων με τίτλο:
‘Το τέλος της μικρής μας πόλης’
Το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων τιμώντας τα 110 χρόνια από τη γέννηση του σπουδαίου Έλληνα συγγραφέα και αντιστασιακού Δημήτρη Χατζή μεταφέρει στη σκηνή “Το Τέλος της Μικρής μας Πόλης”, μία από τις σημαντικότερες ελληνικές συλλογές διηγημάτων, σε σκηνοθεσία Ορέστη Τάτση.
Το χιούμορ, η σάτιρα και η πρωτότυπη ζωντανή μουσική γίνονται όπλο του θιάσου. Μας αφηγούνται την ιστορία του τέλους μιας πόλης όπως τη γνώρισαν οι ήρωες του διηγήματος. Ο “ντόπιος και ευυπόληπτος πολίτης” Τσιάγαλος θεωρεί αντίπαλό του τον “ξενομερίτη και μυστήριο” Σπούργο χωρίς να αντιλαμβάνεται πως το μέλλον καθορίζεται από “αλλού”. Η παράσταση αναδεικνύει ένα τέλος που επανέρχεται ασταμάτητα κι οι εμπλεκόμενοι σε αυτό αγνοούν το ρόλο τους.
“Το κείμενο, η διασκευή καθώς και η σκηνοθεσία της παράστασης δεν έχει να κάνει μόνο με το περιεχόμενο του διηγήματος αλλά και με την ίδια την γραφή του Δημήτρη Χατζή”. Όπως σημειώνει ο Στέφανος Ροζάνης, τους ήρωές του τους “συμπονά”, τον κάνουν να θλίβεται, νιώθει στοργικά απέναντί τους, αλλά παρά ταύτα κρατά την απόστασή του από το δράμα τους, επειδή ίσα ίσα νιώθει ότι ο τόπος τους δεν είναι ο δικός του τόπος, διότι ο δικός του τόπος και ταυτόχρονα ο δικός του τρόπος είναι να είναι “ξένος μέσα στον εαυτό του” και κατά συνέπεια να παραμένει ξένος σε αυτή την απελπισία που τον περιβάλλει και για την οποία “υποφέρει”, αλλά από μια ψυχική θέση “αλλού”. Αυτό ακριβώς το “αλλού” είναι που συγκρατεί το παράδοξο των αφηγήσεων του Χατζή και είναι αυτό που κάνει τα λογοτεχνικά κριτήρια να υποχωρούν μπροστά στην πλήρη επικράτησή του, μιας και οι κειμενικοί τρόποι δεν μπορούν να χρησιμεύσουν για την ερμηνεία τού “αλλού”, που η ύπαρξή του από μόνη της συνθέτει έναν παράδοξο τόπο και για τους ήρωες και για τη γραφή τους” αναφέρει ο σκηνοθέτης της παράστασης, Ορέστης Τάτσης. Αυτό το “αλλού” είναι που καθιστά θεατρική τη γραφή του Δημήτρη Χατζή. Αυτή η απόσταση μας οδήγησε σε μια σύγχρονη “μπρεχτική” προσέγγιση για τη δημιουργία της παράστασης με την καθοριστική συμβολή της μουσικής και των τραγουδιών.
Τραγουδάμε και παίζουμε “Το τέλος της μικρής μας πόλης” με ελπίδα την “αναγέννηση”.
Παραγωγή: Δη.Πε.Θε. Ιωαννίνων
Συντελεστές:
Σκηνοθεσία- σκηνογραφία : Ορέστης Τάτσης
Τραγούδια-Μουσική σύνθεση – στίχοι : Θέμος Σκανδάμης
Διασκευή-στίχοι : Έλσα Ανδριανού
Κοστούμια: Κωνσταντίνος Ζαμάνης
Φωτισμοί: Μελίνα Μάσχα
Βοηθός Σκηνοθέτη: Άννια Μπούτνιοκ
Βοηθός Σκηνογράφου: Δώρα Νάτση
Βοηθός Ενδυματολόγου: Αφροδίτη Μήτση
Διεύθυνση- Οργάνωση παραγωγής: Χρήστος Χρήστου
Παίζουν: Άρης Τσαμπαλίκας, Γιάννης Κοτσαρίνης, Στάθης Κόκκορης, Γιάννης Κοντός, Αντώνης Χρήστου, Βασίλης Λαγδάς