12.1 C
Arta
Τρίτη, 22 Νοεμβρίου, 2022

Πώς θα καταλάβετε αν το παιδί σας είναι θύμα bullying

Bullying ή εκφοβισμό ονομάζουμε το φαινόμενο κατά το οποίο ένα άτομο ή μια ομάδα ανθρώπων με περισσότερη δύναμη, επανειλημμένα και εσκεμμένα προκαλούν πόνο ή βλάβη σε ένα άλλο άτομο ή ομάδα ανθρώπων που αισθάνονται αβοήθητοι να αντιδράσουν. 
 Ο εκφοβισμός μπορεί να συνεχίζεται με την πάροδο του χρόνου και πολλές φορές μένει κρυφός, ενώ συνήθως δε διακόπτεται εάν δεν ληφθούν μέτρα.   Ο εκφοβισμός απαιτεί λύση που να βασίζεται στις σχέσεις. Είναι καλύτερα να επιλύεται στο κοινωνικό περιβάλλον στο οποίο εμφανίζεται: όταν πρόκειται για ένα παιδί ή ένα νεαρό άτομο, το περιβάλλον αυτό είναι συνήθως το σχολείο ενώ μεγάλη έκταση έχει πάρει και το Bullying μέσω διαδικτύου   
ΣΗΜΑΔΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΤΟΥ BULLYING   Συναισθηματικά και συμπεριφορικά συμπτώματα – Αλλαγές στις συνήθειες του ύπνου – Αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες – Συχνά δάκρυα και θυμός – Κυκλοθυμία – Το παιδί νιώθει άρρωστο το πρωί – Δείχνει αποσυρμένο  – Αρχίζει να τραυλίζει – Γίνεται επιθετικό και παράλογο – Αρνείται να μιλήσει για το τι του συμβαίνει – “Επιτίθεται” στα αδέλφια του – Συνεχώς “χάνει” χρήματα ή να αρχίσει να κλέβει.   Σημάδια στο σώμα – Ανεξήγητοι μώλωπες, κοψίματα, γρατζουνιές – Το παιδί έρχεται στο σπίτι με κατεστραμμένα αντικείμενα ή/και ρούχα ή του λείπουν πράγματα, τα οποία είχε μαζί του το πρωί – Το παιδί έρχεται στο σπίτι πεινασμένο   Στο σχολείο – Το παιδί δε θέλει να πάει στο σχολείο – Αλλάζει τη συνήθη διαδρομή για το σχολείο ή φοβάται να πάει με τα πόδια στο σχολείο – Δε θέλει να πάει στο σχολείο με το λεωφορείο / τραμ / τρένο – Οι βαθμοί του χειροτερεύουν   Άλλα συμπτώματα – Απομόνωση, αποκλεισμός από τις ομάδες φίλων – Το παιδί αποτελεί συχνό στόχο για πειράγματα και γελοιοποίηση στο σχολείο – Εμφανίζεται ανίκανο να μιλήσει στην τάξη και φαίνεται ανασφαλές ή φοβισμένο   ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΑΝ ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ ΟΤΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΣΑΣ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΘΥΜΑ BULLYING   
Μπορεί να έχετε παρατηρήσει ότι το παιδί σας παρουσιάζει κάποια από τα συμπτώματα ενός θύματος εκφοβισμού, ή μπορεί να ανακαλύψετε ότι έχει πέσει θύμα εκφοβισμού με κάποιον άλλο τρόπο. Σε κάθε περίπτωση, προσπαθήστε να κάνετε το παιδί σας να ανοιχτεί για το τι συμβαίνει στη ζωή του, δείχνοντάς του ότι έχετε κατανόηση και ότι δεν το κατακρίνετε.   
Ακούστε Προσπαθήστε να ακούσετε ολόκληρη την ιστορία χωρίς διακοπή. Δείξτε κατανόηση και ηρεμία και προσπαθήστε να καταλάβετε τι λέει το παιδί. Μπορεί να χρειαστεί να σας πει την ιστορία του πάνω από μία φορά.   
Μιλήστε Κάντε μια συζήτηση για το τι συνέβη. Προσπαθήστε να μη φανούν τα συναισθήματά σας (θυμός, αγωνία, κλπ.). Τα συναισθήματά σας μπορεί να επηρεάσουν το παιδί ή να κάνουν τα πράγματα χειρότερα για αυτό και θα μπορεί να το αποτρέψουν από το να σας ξαναμιλήσει. Υπενθυμίστε στο παιδί σας ότι είναι φυσιολογικό να νιώθει πληγωμένο, αλλά και ότι δεν είναι ποτέ αποδεκτό το να το εκφοβίζουν. Πείτε του ότι η εκφοβιστική συμπεριφορά ήταν εσκεμμένη, ότι έχει στόχο να το βλάψει και ότι δε θα εξαφανιστεί με ένα μαγικό τρόπο. Ρωτήστε το παιδί σας τι θα ήθελε εκείνο να συμβεί. Συχνά το μόνο που θέλουν τα θύματα είναι να σταματήσει η παρενόχληση. Τα παιδιά μπορεί να πιστεύουν ότι αν ο δράστης τιμωρηθεί, θα είναι χειρότερο για τα ίδια μακροπρόθεσμα.   
Μάθετε τι συμβαίνει Σημειώστε τι, πότε και πού συνέβη η παρενόχληση, ποιος συμμετείχε, πόσο συχνά συμβαίνει και αν ήταν κάποιος άλλος παρών. Μην προσφερθείτε να αντιμετωπίσετε το θύτη ή τους γονείς του. Αυτό μπορεί να κάνει τα πράγματα χειρότερα για το παιδί σας.  
Επικοινωνήστε με το σχολείο του παιδιού σας Ο εκφοβισμός προκύπτει σε κοινωνικές καταστάσεις, στην οικογένεια, στο σχολείο, στην εργασία, κλπ. και, αν είναι δυνατόν, οιπεριπτώσεις εκφοβισμού μπορούν να αντιμετωπιστούν καλύτερα εκεί που συμβαίνουν. Στη ζωή των παιδιών, το σχολείο είναι ο πιο κοινός τόπος για εκφοβισμό. Είναι, επομένως, σημαντικό να ειδοποιηθεί το σχολείο για την κατάσταση, σε περίπτωση που δεν το γνωρίζει ήδη. Μην υποθέτετε ότι το σχολείο γνωρίζει οπωσδήποτε για την κατάσταση, επειδή το παιδί σας ίσως να μην το έχει πει. 
Η πλειοψηφία των παιδιών και των εφήβων δεν αποκαλύπτουν τον εκφοβισμό σε εκπαιδευτικούς ή/και στους γονείς. – Κλείστε ένα ραντεβού για να μιλήσετε με το δάσκαλο του παιδιού σας ή το διευθυντή. – Ελέγξτε αν το σχολείο εφαρμόζει ή όχι κάποιες πρακτικές για την πρόληψη και την αντιμετώπιση του εκφοβισμού. – Πάρτε μαζί σας τις σημειώσεις σας σχετικά με την κατάσταση ή τυχόν αποδεικτικά στοιχεία. 
Είναι συχνά δύσκολο να θυμόμαστε συγκεκριμένες λεπτομέρειες. – Μάθετε αν το σχολείο έχει επίγνωση του εκφοβισμού προς το παιδί σς. – Ρωτήστε τι κάνει το σχολείο για να εξασφαλιστεί η ασφάλεια του παιδιού σας. – Ζητήστε ένα επόμενο ραντεβού για να διασφαλίσετε ότι η κατάσταση αντιμετωπίστηκε.  – Εάν το παιδί σας ζητάει να μείνει στο σπίτι και να μην πάει στο σχολείο, εξηγήστε ότι αυτό δε θα βοηθήσει και ότι μπορεί μάλιστα να κάνει τα πράγματα χειρότερα. 

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

1 − 1 =

SOCIAL

8,697ΥποστηρικτέςΚάντε Like
77ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ