14.8 C
Arta
Παρασκευή, 12 Απριλίου, 2024

Ηγουμενίτσα: Σπουδαίος υγροβιότοπος για το σπάνιο είδος του αργυροπελεκάνου το Δέλτα του Καλαμά.

Με μία συνεργασία διεθνούς επιπέδου πραγματοποιήθηκε, για πρώτη φορά, απογραφή πελεκάνων Νοτιοανατολικής Ευρώπης και Τουρκίας, όπου συμμετείχε με επιτυχία το προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης Στενών και Εκβολών Ποταμών Αχέροντα και Καλαμά.
Στο φιλόδοξο και ταυτόχρονα αξιόλογο εγχείρημα, όχι μόνο για τη σημαντική γνώση που θα δώσει για πρώτη φορά, αλλά και γιατί θα αναδείξει τη σημασία των συνεργασιών σε διεθνές επίπεδο, συμμετείχαν οι χώρες που φιλοξενούν αργυροπελεκάνους και ροδοπελεκάνους.
«Για άλλη μία φορά αναδείχθηκε η σημασία των Φορέων Διαχείρισης στην καταγραφή και στην παρακολούθηση του πληθυσμού ενός σπάνιου και απειλούμενου είδους πουλιού, όπως ο αργυροπελεκάνος», υπογράμμισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Στενών και Εκβολών Ποταμών Αχέροντα και Καλαμά, Θεόδωρος Κομηνός.
Συνολικά, στο Δέλτα του Καλαμά καταμετρήθηκαν 12 νεαροί αργυροπελεκάνοι και τρεις ενήλικες, που τρέφονταν στις περιοχές των εκβολών. Ο ποταμός Καλαμάς, όπως επισημαίνει ο κ. Κομηνός, βρίσκεται στη δυτική μεταναστευτική οδό της Ελλάδας, εκείνη του Ιονίου-Αδριατικής και παίζει σημαντικό ρόλο σαν μεταναστευτική περιοχή ξεκούρασης και αναπαραγωγής των πουλιών. Επίσης, στον Καλαμά φωλιάζουν και άλλα είδη, πολύ σημαντικά σε διεθνές επίπεδο, γι’ αυτό έχει προταθεί να είναι μία καινούργια περιοχή που θα προστατεύεται από τη συνθήκη Ραμσάρ.
Ο πρόεδρος του Φορέα τονίζει ότι τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των αργυροπελεκάνων παρουσιάζει αύξηση στον Καλαμά και μάλιστα υπήρξε μία προσπάθεια αναπαραγωγής στο Δέλτα. Πιο κοντινές αποικίες του σπάνιου είδους μεταστατικού πουλιού είναι στον Αμβρακικό, καθώς και σε έναν υγρότοπο έξω από το Δυρράχιο της Αλβανίας.
Οι χώρες που συνεργάστηκαν για την καταγραφή των πελεκάνων είναι η Αλβανία, η Βουλγαρία, η Ελλάδα, το Μαυροβούνιο, η ΠΓΔΜ, η Ρουμανία και η Τουρκία. Είχαν προηγηθεί επιτυχημένες πανελλαδικές απογραφές τα τρία προηγούμενα χρόνια, με πρωτοβουλία της Ελληνικής Εταιρείας Πρεσπών σε συνεργασία με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, με τη συμμετοχή του προσωπικού από δώδεκα Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών της χώρας και πλήθος εθελοντών.
Φέτος, για πρώτη φορά, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, διοργανώθηκε ταυτόχρονη απογραφή πελεκάνων σε υγρότοπους της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Τουρκίας, καθώς οι επιμέρους πληθυσμοί όλων αυτών των χωρών αποτελούν έναν ενιαίο μεταπληθυσμό που χρησιμοποιεί το δίκτυο περισσότερων από 80 υγρότοπων αυτής της περιοχής για την κάλυψη των αναγκών του. Στόχος της ταυτόχρονης απογραφής ήταν να καταμετρηθεί ο συνολικός αριθμός των πελεκάνων που είναι παρόντες κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής περιόδου στους υγρότοπους αυτών των χωρών.
Απώτερος σκοπός της ταυτόχρονης απογραφής είναι να εκτιμηθεί ο συνολικός αριθμός πελεκάνων κάθε είδους, ανεξάρτητα αν πρόκειται για μη αναπαραγόμενα ή αναπαραγόμενα είδη, ώστε να αποκτηθεί η εικόνα του μεγέθους του πληθυσμού των πελεκάνων που χρησιμοποιούν τα ενδιαιτήματα της χώρας μας και των άλλων χωρών της νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Τουρκίας.
Η συλλογή αυτών των στοιχείων θα δώσει μία τεράστια ώθηση στην προσπάθεια που γίνεται για την κατανόηση της οικολογίας και των πληθυσμιακών τάσεων αυτών των πουλιών στα Βαλκάνια. Η έλλειψη γνώσης για τον αριθμό των μη αναπαραγόμενων ατόμων αποτελεί ως σήμερα τροχοπέδη στην κατανόηση της δυναμικής αυτών των πληθυσμών και ιδιαίτερα του αργυροπελεκάνου, ενός είδους παγκοσμίου ενδιαφέροντος.
Στην Ελλάδα, την απογραφή πραγματοποίησε το προσωπικό δώδεκα Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, σε συνεργασία με το δίκτυο εθελοντών ορνιθοπαρατηρητών της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας και της Εταιρείας Προστασίας Πρεσπών. Στις υπόλοιπες χώρες συμμετείχαν διάφοροι φορείς, όπως οι Φορείς Διαχείρισης των Πάρκων, δίκτυα εθελοντών, Birdlife partners άλλων χωρών, καθώς και πανεπιστημιακά ιδρύματα.
ΑΠΕ ΜΠΕ

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

SOCIAL

9,593ΥποστηρικτέςΚάντε Like
76ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ