11.4 C
Arta
Δευτέρα, 26 Φεβρουαρίου, 2024

ΙΩΑΝΝΙΝΑ:Πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης, από την Ιερα Μητρόπολη, δίνει πνοή στην εγκαταλειμμένη ύπαιθρο κια δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας.

Πρωτοποριακό και φιλόδοξο πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης υλοποιεί, από τον περασμένο Οκτώβριο, η Ιερά Μητρόπολη Ιωαννίνων, με το οποίο προσδοκά να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, να δώσει πνοή στην εγκαταλειμμένη ύπαιθρο, να τονώνει τις τοπικές κοινωνίες, ενώ παράλληλα στοχεύει στην λειτουργία Γεωργοκτηνοτροφικής Σχολής.
   Ο αναπτυξιακός σχεδιασμός περιλαμβάνει, σε πρώτη φάση, την αξιοποίηση των βοσκοτόπων και των αγρών ιδιοκτησίας της ιστορικής Ιεράς Μονής Βελλάς και άλλων μικρότερων Μοναστηριών.
   «Οι τοπικές κοινωνίες αγκαλιάζουν το εγχείρημα με αγάπη και παρακολουθούν την εξέλιξη με ενδιαφέρον» επισημαίνει ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος και προσθέτει πως πρόκειται «για περιοχές με δημογραφικό πρόβλημα, με ανεργία, που βλέπουν να ξαναζωντανεύει ο τόπος τους».
   Το πρώτο βήμα που γίνεται, σύμφωνα με τον σχεδιασμό, είναι οι παρεμβάσεις στις παλιές εγκαταστάσεις, οι οποίες είναι εγκαταλειμμένες επί δεκαετίες. Τα έργα ξεκίνησαν με τον εκσυγχρονισμό παλιών κτιρίων στη Μονή Βελλάς και ακολούθησε η αγορά ζώων. Η επόμενη φάση, είναι η καλλιέργεια των αγρών για την εξασφάλιση των ζωοτροφών και η μεγαλύτερη παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων.
   Ήδη, προϊόντα από τη φάρμα τροφοδοτούν τις ανάγκες του Γηροκομείου και των προνοιακών δομών της Μητρόπολης. Επίσης, για άλλες μικρότερες εκτάσεις σε μοναστήρια, υπάρχει η πρόθεση και καταβάλλεται προσπάθεια, ώστε να αξιοποιηθούν παραγωγικά κατά τον ίδιο τρόπο.
   Η ανακαίνιση που γίνεται στη Μονή Βελλάς, η κατασκευή υποδομών στα κτίρια, η φροντίδα των ζώων, δημιουργεί τις πρώτες θέσεις εργασίας.Η υποδομή, στοχεύει όχι απλά στην παραγωγή, αλλά να χρησιμοποιηθεί και για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Ο κ. Μάξιμος αναφέρει χαρακτηριστικά: 
   «Ξεκινήσαμε από το περασμένο Φθινόπωρο. Κάθε μέρα κάνουμε μικρά σταθερά βήματα και με τελικό σκοπό, εάν και οι αρμόδιοι κρατικοί φορείς συναινέσουν, να δημιουργηθεί μία Γεωργοκτηνοτροφική Σχολή, ώστε τα νέα παιδιά να μάθουν σωστά αυτά τα επαγγέλματα, τόσο στη θεωρία, όσο και στην πράξη». Ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων προσθέτει: «Ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων, έχει ήδη δημοπρατήσει έργο ανακαίνισης 8 σχολικών αιθουσών στη Μονή Βελλάς, οι οποίες ευελπιστούμε πως θα μπορέσουν να χρησιμοποιηθούν γι’ αυτό τον σκοπό. Θέλουμε να λειτουργήσει η φάρμα και το σχολείο».
   Το ζήτημα ετέθη στον αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάρκο Μπόλαρη, η συζήτηση έχει αρχίσει και με τον υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη, ενώ έχει ενημερωθεί και το γραφείο του πρωθυπουργού.
   Ο Μητροπολίτης εξέφρασε τη ευγνωμοσύνη του, διότι ο επιχειρηματίας Παύλος Κοντέλλης προσέφερε ένα τρακτέρ και άλλα γεωργικά μηχανήματα, για την καλλιέργεια των αγρών της φάρμας. Στη Μονή Βελλάς, πριν από 105 χρόνια, ο τότε μητροπολίτης Ιωαννίνων και μετέπειτα Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Σπυρίδων Βλάχος, είχε λειτουργήσει Γεωργική και Ιερατική Σχολή, ταυτόχρονα, για την κάλυψη των αναγκών της Ιεράς Μητρόπολης και η φάρμα είχε λειτουργήσει επί 10ετιες με επιτυχία.
   Η Ιερά Μονή Βελλάς, βρίσκεται στο Καλπάκι Ιωαννίνων και ιδρύθηκε τον 11ο αιώνα. Είναι ένα ανδρικό μοναστήρι, αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Σύμφωνα με επιγραφή, που βρίσκεται στην είσοδο του καθολικού, η Μονή ανακαινίστηκε το 1745, από τον επίσκοπο Βελλάς Γερμανό, ο οποίος ανέλαβε τις δαπάνες για την ανέγερση και αγιογράφησή της. 
Η Μονή, άκμασε κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας, ενώ ήταν μεγάλη η πνευματική προσφορά της στην περιοχή. Στις αρχές του 19ου αιώνα, μπήκε στο στόχαστρο του Αλή -Πασά, ο οποίος άρπαξε την περιουσία της και κινήθηκε εναντίων των μοναχών, οι οποίοι διέφυγαν στην Κέρκυρα. Από το 1911 έως το 1989 λειτούργησε εκεί Ιεροδιδασκαλείο, όπου σπούδαζαν όσοι ήθελαν να γίνουν δάσκαλοι η ιερείς. Σήμερα, στη Μονή Βελλάς λειτουργεί Ανωτάτη Εκκλησιαστική Ακαδημία.
ΑΠΕ ΜΠΕ

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

SOCIAL

9,593ΥποστηρικτέςΚάντε Like
76ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ