21.8 C
Arta
Τετάρτη, 18 Μαΐου, 2022

Β. Ψαθάς:Τα ακραία καιρικά φαινόμενα έπληξαν με ένταση το Νομό Άρτας.

Απολογισμό του έτους 2015 έκανε στην τοποθέτησή του ο Αντιπεριφερειάρχη Περιφερειακής Ενότητας Άρτας Β. Ψαθάς, κατά την διάρκεια της ειδικής συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου.
Κι ένα μεγάλο μέρος της εισήγησης, αφιερώθηκε στο έργο αποκατάστασης των ζημιών από τις πλημμύρες.
Τα ακραία καιρικά φαινόμενα έπληξαν με ένταση το Νομό Άρτας κι ακόμη δίνεται αγώνας δρόμου για την επίλυση των προβλημάτων.
Στην εισήγησή του ο κ. Ψαθάς ανέφερε:
Το έτος 2015 η Π.Ε. Άρτας κλήθηκε να αντιμετωπίσει μια σειρά από προβλήματα αλλά κυρίως τις έκτακτες καταστάσεις που προκλήθηκαν από τις καταστροφικές πλημμύρες του περσινού Φεβρουαρίου.
Σε μια χρονιά που οξύνθηκαν τα οικονομικά προβλήματα λόγω της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης, η Π.Ε. Άρτας ανταποκρίθηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στις προκλήσεις.
Οι πλημμύρες του περσινού Φεβρουαρίου προξένησαν μεγάλες καταστροφές οι οποίες χάρη στην έγκαιρη επέμβαση όλων των αρμόδιων υπηρεσιών και φορέων, περιορίστηκαν μόνο σε υλικές ζημιές χωρίς ευτυχώς την απώλεια ανθρώπινων ζωών.
Η Π.Ε. Άρτας, από την πρώτη στιγμή και μέσω του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας πήρε όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία των πολιτών και της περιουσίας τους. Παρ’ ότι οι πλημμύρες και οι καταστάσεις που δημιουργήθηκαν, ήταν πρωτόγνωρες για την περιοχή μας, οι Υπηρεσίες της Π.Ε. Άρτας έπραξαν ότι ήταν δυνατό, τόσο για την καταγραφή των ζημιών όσο και για την αποκατάστασή τους.
Η οικονομική ενίσχυση του κεντρικού κράτους για την αντιμετώπιση της δημιουργηθείσας κατάστασης, περιορίστηκε στην αρχική παροχή χρηματικής βοήθειας στους πλημμυροπαθείς και στην καταγραφή για την αποζημίωση προς τους κατοίκους που πλήγηκαν από τις πλημμύρες. Καμία ενίσχυση δε δόθηκε στην Π.Ε. Άρτας για την αποκατάσταση των μεγάλων ζημιών που προκλήθηκαν στις βασικές υποδομές της Περιφερειακής Ενότητας. Οι καταστροφές στο οδικό δίκτυο (δρόμοι, γέφυρες κλπ) και στο αποστραγγιστικό δίκτυο αποκαταστάθηκαν με πόρους της Περιφέρειας Ηπείρου. Χωρίς την οικονομική ενίσχυση από το κεντρικό κράτος είναι όμως αδύνατον να γίνουν οι παρεμβάσεις που απαιτούνται για την κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων, προκειμένου να αποφευχθούν στο μέλλον παρόμοιες καταστάσεις.
Με ίδιους πόρους η Περιφέρεια Ηπείρου προχώρησε στην αποκατάσταση της γέφυρας στον χείμαρρο Κομποτέικο, που υπέστη σοβαρές βλάβες από τις πλημμύρες. Η συγκεκριμένη γέφυρα εξυπηρετεί τους κατοίκους όλης την ευρύτερης περιοχής και η επισκευή των ζημιών έγινε ταχύτατα και παραδόθηκε στην κυκλοφορία σε εύλογο χρονικό διάστημα.
Επίσης η Περιφέρεια με δικούς της πόρους, προχώρησε στην επισκευή των ζημιών που προκλήθηκαν από τις πλημμύρες, στα βάθρα του Ιστορικού Γεφυριού της Άρτας. Η αποκατάσταση των ζημιών έγινε σύμφωνα με τα σχέδια που κατέθεσε αρμόδια μελετητική ομάδα, η οποία είχε συντάξει τη μελέτη αποκατάστασης κατά τη δεκαετία του ’80. Παράλληλα έγινε διευθέτηση της κοίτης του ποταμού στην περιοχή του Ιστορικού Γεφυριού προκειμένου να εκτονωθεί η πίεση που δέχεται το Γεφύρι από το νερό.
Τέλος, η Π.Ε. Άρτας αποκατέστησε τις ζημιές που προκλήθηκαν από τις κατολισθήσεις λόγω των βροχοπτώσεων στο ορεινό οδικό δίκτυο κάνοντας σημαντικές παρεμβάσεις σε πολλά σημεία του επαρχιακού δικτύου ενώ συνέταξε μελέτη αποκατάστασης των βλαβών της γέφυρας Κοράκου στον Αχελώο ποταμό.
Οι Υπηρεσίες της Π.Ε. Άρτας (Δ/νση Τεχνικών Έργων, Αγροτικής Οικονομίας, Δημόσιας Υγείας, Ανάπτυξης) σε συνεργασία με άλλες υπηρεσίες των αρμόδιων υπουργείων προχώρησαν στην καταγραφή των υλικών ζημιών και στην απώλεια του ζωικού και φυτικού κεφαλαίου που προκλήθηκαν λόγω των πλημμυρών προκειμένου να δοθεί η σχετική αποζημίωση προς τους ιδιοκτήτες.
Πέραν των ανωτέρω, που αφορούν την αποκατάσταση ζημιών από τις πλημμύρες, η Π.Ε. Άρτας παρέλαβε σημαντικά έργα υποδομής, που ολοκληρώθηκαν κατά το έτος 2015 (έργα ΕΣΠΑ), όπως το Αλιευτικό Καταφύγιο Κορωνησίας, η γέφυρα προ Πέρα Καλεντίνης στο ρέμα Ρετσιανών, το τμήμα της 4ης Επαρχιακής οδού Άρτα – Γέφυρα Πλάκας (Ροδαυγή – Κακολάγκαδο) και άλλα. Παράλληλα βρίσκονται στο στάδιο κατασκευής σημαντικά έργα υποδομών σε όλη της Περιφερειακή Ενότητα.
Η Π.Ε. Άρτας, συνεργάζεται με τα αρμόδια Υπουργεία, Υπηρεσίες και Δήμους της περιοχής για την οριστική οριοθέτηση της κοίτης του Αράχθου μέχρι τις εκβολές του και σε συνδυασμό με τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα θα λύσει το μείζον πρόβλημα των πλημμυρών. Ουσιαστικό στοιχείο για την οριοθέτηση, η Π.Ε Άρτας θέτει τον προσδιορισμό της πλημμυρικής παροχής στην κοίτη του ποταμού, για περίοδο επαναφοράς λιγότερη των χιλίων ετών
Μέσω της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής προχώρησε σε εκτεταμένους ποιοτικούς & υγειονομικούς ελέγχους σε νωπά γεωργικά, κτηνοτροφικά, πτηνοτροφικά προϊόντα και μελισσοκομικών εκμεταλλεύσεων που εισάγονται στη χώρα αλλά και εξάγονται. Επίσης πραγματοποίησε φυτοϋγειονομικούς ελέγχους σε φυτά και φυτικά προϊόντα που διακινούνται στη χώρα με στόχο την πρόληψη διάδοσης ασθενειών που μπορούν να πλήξουν τον πρωτογενή τομέα παραγωγής. Παράλληλα στα πλαίσια των προγραμμάτων νέων αγροτών, βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας προχώρησε στον έλεγχο και στην πληρωμή των ενισχύσεων κ.ά (βλ. συνημμένο πίνακα).
Η Δ/νση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας πέραν του σημαντικού έργου στον τομέα του ελέγχου της δημόσιας υγείας σε επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος κ. ά., το 2015 ήταν υπεύθυνη για την διεκπεραίωση του προγράμματος επισιτιστικής βοήθειας σε άπορους πολίτες. Ένα πολύ σημαντικό έργο που αφορά δυστυχώς πολλούς συμπολίτες μας εν μέσω της οικονομικής κρίσης.
Από τη Δ/νση Ανάπτυξης εκδόθηκαν νέες άδειες επιχειρήσεων και έγιναν έλεγχοι σε υφιστάμενες και έρευνα σε καταγγελίες που κατατέθηκαν στην Υπηρεσία για τη λειτουργία επιχειρήσεων ή ιδιωτών. Η Υπηρεσία προχώρησε στην επιβολή προστίμων όπου διαπιστώθηκαν παραβάσεις προκειμένου να διαφυλαχτεί ο καταναλωτής και η δημόσια υγεία.
Η Δ/νση Μεταφορών και Επικοινωνιών προέβη πέραν των άλλων σε εκτεταμένους ελέγχους σε επαγγελματικά αυτοκίνητα που διέρχονται το οδικό δίκτυο της Π.Ε. Άρτας προκειμένου να διασφαλίσει την απρόσκοπτη μετακίνηση των πολιτών και την πρόληψη τροχαίων ατυχημάτων που οφείλονται σε κακή συντήρηση των οχημάτων.
Τέλος, η Δ/νση Διοικητικών Υπηρεσιών πλέον των απαραίτητων ενεργειών για την ομαλή λειτουργία των Υπηρεσιών και την εξυπηρέτηση των πολιτών, διεκπεραίωσε άψογα τις τρεις εκλογικές αναμετρήσεις του προηγούμενου έτους, συμπεριλαμβανομένου του δημοψηφίσματος, που προκηρύχτηκε μόλις μια βδομάδα πριν τη διεξαγωγή του.
Πρέπει να τονιστεί ότι όλες οι ανωτέρω δράσεις και υπηρεσίες προς τους πολίτες έγιναν παρ’ όλες τις μεγάλες ελλείψεις σε εξειδικευμένο προσωπικό σε κρίσιμους τομείς και χωρίς την απαιτούμενη οικονομική βοήθεια από το κεντρικό κράτος.
Ο αναπτυξιακός σχεδιασμός της Π.Ε. Άρτας περιλαμβάνει την ενδυνάμωση και τον εκσυγχρονισμό του πρωτογενούς τομέα παραγωγής και την προβολή της περιοχή μας ως προορισμό εναλλακτικού και Θρησκευτικού τουρισμού.
Η κατασκευή της Ιονίας οδού θα αποτελέσει σημαντικό εργαλείο για την αναπτυξιακή πορεία της Άρτας και της ευρύτερης περιοχής.
Όλες οι δράσεις μας έχουν σαν στόχο την προστασία του πολίτη – καταναλωτή και του αγρότη – κτηνοτρόφου – πτηνοτρόφου με σκοπό την παραγωγή ποιοτικών προϊόντων που θα αναδείξουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Άρτας.
Η ανάδειξη του περιβαλλοντικού και πολιτιστικού μας πλούτου σε συνδυασμό με την γαστρονομία μπορούν να δώσουν ώθηση στους νέους ανθρώπους να μείνουν στον τόπο μας και να παράγουν. Με παρεμβάσεις τόσο στον τομέα των υποδομών όσο και στην προβολή τους, στοχεύουμε στην ανάδειξη της Άρτας ως τόπο προέλευσης ποιοτικών αγροτικών προϊόντων και προορισμού για αυτούς που αναζητούν πλούσιο και καθαρό περιβάλλον σε συνδυασμό με μια ιστορία ανεκτίμητης πολιτιστικής αξίας.

epiruspost.gr

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

nineteen − six =

SOCIAL

8,697ΥποστηρικτέςΚάντε Like
76ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ