11.6 C
Arta
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Στην Ήπειρο τα μεγαλύτερα αποθέματα νερού της Ελλάδος.

 Μέσα στις τόσες αρνητικές πρωτιές που έχει η Ήπειρος, διαθέτει και μια πρωτιά, ιδιαίτερα σημαντική όμως γιατί έχει σχέση με το περιβάλλον. Και αυτή αφορά τα αποθέματα και την ποιότητα του υπόγειου νερού! 

Συγκεκριμένα όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Προϊστάμενος του ΙΓΜΕ Ηπείρου δρ. Υδρογεωλογίας Ευάγγελος Νικολάου, με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα νερού, το υδατικό διαμέρισμα της Ηπείρου βρίσκεται σε προνομιακή σχέση, καθώς σε αυτό αναπτύσσονται μεγάλα υπόγεια υδροφόρα συστήματα που φιλοξενούνται κυρίως σε ανθρακικά πετρώματα.
Ωστόσο η σημερινή ημέρα συνοδεύεται και από τον προβληματισμό που αφορά τις επιπτώσεις που υπάρχουν από τη ρύπανση που υπάρχει σε αρκετά υδρολογικά συστήματα, με κύριο ασφαλώς τη λίμνη των Ιωαννίνων, τον ποταμό Καλαμά κ.α.
Η Παγκόσμια Ημέρα, συμπίπτει με ένα φαινόμενο ρύπανσης της Παμβώτιδας, από αδιευκρίνιστες ακόμη συνθήκες. Συγκεκριμένα τις τελευταίες ημέρες διαπιστώνεται η ύπαρξη παχύρευστης ουσίας με αφρούς, από την οποία αναδύεται έντονη δυσοσμία. Μέχρι και τώρα δεν υπάρχει κάποια επίσημη ενημέρωση για την αιτία που προκάλεσε τη ρύπανση, καθώς το φαινόμενο δεν έχει ξαναπαρουσιαστεί τουλάχιστον τα τελευταία χρόνια. Εκείνο που προβληματίζει έντονα τους κατοίκους της παραλίμνιας περιοχής (και όχι μόνο) είναι οι επιπτώσεις που θα έχουν η ρύπανση στο περιβάλλον της λίμνης. Μάλιστα στην περιοχή της Κυρά Φροσύνης έχουν βρεθεί δύο νεκροί κορμοράνοι (φωτό 1ης σελ. Δ. Μακρή) που εικάζεται ότι μπορεί να είναι απόρροια της τελευταίας ρύπανσης.
Μεγάλα τα αποθέματα 
Το μεγάλο ετήσιο ύψος βροχής που κυμαίνεται από 1000mm στις πεδινές περιοχές (Άρτας-Πρέβεζας) έως 1800 mm στον ορεινό όγκο της Πίνδου, σύμφωνα με τις έρευνες του ΙΓΜΕ, δημιουργούν ετήσια αποθέματα περίπου 3,2 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού.
 Η διαθεσιμότητα νερού στην Ήπειρο- σημειώνει ο κ. Νικολάου- είναι η μεγαλύτερη στην Ελλαδα:7.500 λίτρα νερού/άτομο/έτος. Η εκμεταλλευσιμότητα των υδάτινων πόρων φτάνει το 30 % γεγονός που σημαίνει ότι σημαντικό μέρος του υδάτινου δυναμικού απορρέει στην θάλασσα χωρίς να υφίσταται καμία σχεδόν εκμετάλλευση, που έχει μεγάλα περιβαλλοντικά οφέλη.
Προβλήματα στο Λεκανοπέδιο Ιωαννίνων 
Το γεγονός όμως ότι το υδατικό διαμέρισμα Ηπείρου είναι πλεονασματικό δεν πρέπει να μας καθησυχάζει, προειδοποιεί ο κ. Ευ. Νικολάου, γιατί τοπικά παρουσιάζονται σοβαρά προβλήματα είτε λόγω υπεραντλήσεων είτε λόγω ρύπανσης των υπογείων υδροφόρων. Τα προβλήματα εστιάζονται κυρίως στην χερσόνησο Πρέβεζας (υφαλμύρινση υδροφόρων, νιτρορύπανση) και στο λεκανοπέδιο Ιωαννίνων όπου υφίσταται και η μεγαλύτερη πληθυσμιακή συγκέντρωση κατά συνέπεια και η ζήτηση νερού.
Μνημεία φυσικού κάλλους 
Οι μεγάλες καρστικές πηγές της Ηπείρου αποτελούν μνημεία της φύσης και γεωτόπους απαράμιλλου κάλλους. Η ανάδειξη και η προστασία τους θα συμβάλουν στην γεωτουριστική προβολή και ανάπτυξη του τόπου μας.
Πολλαπλά μηνύματα
Η Παγκόσμια Ημέρα νερού, όπως τονίζει ο κ. Νικολάου, δεν είναι γιορτή, αλλά μια μέρα με μηνύματα που έχουν αποδέκτες όλους τους πολίτες. Συγκεκριμένα θέτει τέσσερις βασικές αρχές:
– Θα πρέπει να αποκτήσουμε περιβαλλοντική συνείδηση για την προστασία αυτού του πολυτίμου αγαθού για να έχουν τα παιδιά μας ποιότητα ζωής.
– Το νερό δεν είναι ένας φυσικός πόρος που ο καθένας μας μπορεί να τον εκμεταλλεύεται με ιδιοτελή και εμπορικά κριτήρια. Το νερό είναι κοινωνικό αγαθό όλων μας είναι το πολυτιμότερο αγαθό της φύσης.
– Κάθε παιδί, πλούσιο ή φτωχό, έχει το δικαίωμα να επιβιώσει, το δικαίωμα στην υγεία, το δικαίωμα πρόσβασης σε καθαρό πόσιμο νερό.
– Η ορθολογική διαχείριση και η προστασία των υδατικών πόρων είναι καθήκον όλων μας.
πηγή:proinoslogos.gr

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

SOCIAL

9,593ΥποστηρικτέςΚάντε Like
76ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ