12.8 C
Arta
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Οι βροχές των τελευταίων ημερών ευνόησαν τον περονόσπορο στις πατάτες της Πρέβεζας.

Υψηλό ήταν το ποσοστό των βροχοπτώσεων του Απριλίου στην Πρέβεζα. Αυτό σημαίνει ότι ευνοείται η ανάπτυξη του περονόσπορου, σε συνδυασμό με τις ανοιξιάτικες θερμοκρασίες. Κρισιμότερη ημέρα, σύμφωνα με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Ιωαννίνων, ήταν η Κυριακή 10 Απριλίου. Το τεχνικό δελτίο γεωργικών προειδοποιήσεων της 11ης Απριλίυο αναφέρει αναλυτικά τα παρακάτω:
Περονόσπορος (Phytophthora infestans)
Περιοχή: Πρέβεζας
Πρώιμη φύτευση: Έξοδος βλαστών από το έδαφος στις 3 Φεβρουαρίου 2016
Όψιμη φύτευση: Έξοδος βλαστών από το έδαφος στις 3 Μαρτίου 2016
Το ύψος των βροχοπτώσεων που σημειώθηκαν κατά τον Απρίλιο ήταν συσωρευτικά 4mm με την κατανομή να περιορίζεται στην Κυριακή 10/4.
Από την αρχή του μήνα διανύθηκε μία εβδομάδα με διαδοχικές σχετικά ευνοϊκές ημέρες για παραγωγή σπορίων και εκδήλωση μολύνσεων. Τα διαστήματα με υψηλή σχετική υγρασία (>90%) διαρκούσαν περίπου 11 ώρες διάστημα (οριακά) αρκετό για εκδήλωση μολύνσεων καθώς η θερμοκρασία κατά τα διαστήματα αυτά κυμαίνονταν στους 13οC.
Στη συνέχεια επικράτησαν 4 ημέρες χωρίς διαστήματα με υψηλές υγρασίες, αλλά με σχεδόν άριστη θερμοκρασία (17,4οC) για την ανάπτυξη-επώαση του παθογόνου με αποτέλεσμα η ασθένεια στοδιάστημα αυτό να έχει «κλείσει κύκλο».
Επειδή έχουν αναφερθεί αρκετές μολύνσεις και ο καιρός αναμένεται ευνοϊκός για εκδήλωση νέωνσυστήνεται:
  • να συνεχιστεί η προστασία (τόσο στις πρώιμες όσο και στις όψιμες φυτεύσεις) εναντίον του περονοσπόρου και της αλτερνάριας με εφαρμογές εγκεκριμένων σκευασμάτων (βλ λίστα ΤΔ 3/22-3-2016) με τα στενότερα διαστήματα επαναλήψεων ανάμεσα στις εφαρμογές.
  • η εκλογή των σκευασμάτων να γίνεται και με γνώμονα την ύπαρξη κηλίδων στο χωράφι και την τεχνική ποτίσματος. Αν γίνεται πότισμα με καταιονισμό ή υπάρχουν μολύνσεις στην φυτεία να προτιμούνται μίγματα θεραπευτικών φαρμάκων πριν το πότισμα. Αν δεν υπάρχει εκδηλωμένη προσβολή μπορεί να γίνεται χρήση σκευασμάτων επαφής όμως μετά το πότισμα με καταιονισμό.
  • να γίνονται εναλλαγές μεταξύ των δραστικών ουσιών ως προς τον τρόπο δράσης (εναλλαγή διαφορετικών ομάδων κατά F.R.A.C. βλ. λίστα εγκεκριμένων μυκητοκτόνων) για την αποφυγή ανάπτυξης ανθεκτικότητας του παθογόνου στα φάρμακα.
Προσοχή πρέπει να δοθεί κατά τα ποτίσματα με καταιονισμό, προκειμένου να μην προστίθεται διάστημα διύγρανσης των φύλλων από το πότισμα σε αυτό που οφείλεται στην άνοδο της υγρασίας την νύχτα σε επίπεδα >90% (παρατηρείται συνήθως από τις 8:00 μ.μ. έως τις 9:00 π.μ.).
Προσπαθήστε ειδικά στα χωράφια με εκδηλωμένες προσβολές τα ποτίσματα να γίνονται μεταξύ 12:00 μμ -17:00 ώστε στις τρεις ώρες που μεσολαβούν από την βραδινή υγρασία τα σπόρια να χάνουν την βλαστικότητά τους.
agro24.gr

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

SOCIAL

9,593ΥποστηρικτέςΚάντε Like
76ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ