11 C
Arta
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Κέρκυρα: Πόλος έλξης για τους σπουδαστές το Τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου

Την τελευταία δεκαετία οι ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις στον χώρο των οπτικοακουστικών μέσων, σε συνδυασμό με τις αναζητήσεις της σύγχρονης καλλιτεχνικής σκηνής, ορίζουν ένα νέο πεδίο έκφρασης και δημιουργίας, αυτό της Οπτικοακουστικής Τέχνης. Το Τμήμα Τεχνών Ήχου & Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου ιδρύθηκε το 2004 με σκοπό να καλύψει για πρώτη φορά στην Ελλάδα αυτή την έλλειψη.
«Είναι το μόνο υβριδικό Τμήμα στη χώρα όπου δίδεται έμφαση στην σύγκλιση της τέχνης με την τεχνολογία στο πεδίο της έρευνας και της διδασκαλίας, έτσι ώστε να προάγεται η οπτικοακουστική έκφραση στον ευρύτερο χώρο της τέχνης και της μαζικής επικοινωνίας» αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Δ/ντης του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών του Τμήματος, καθηγητής Νικόλαος Κανελλόπουλος, 
επισημαίνοντας ότι «στους στόχους του πενταετούς προπτυχιακού προγράμματος σπουδών εντάσσονται η οικειοποίηση του πολιτιστικού αποθέματος, η εξοικείωση με τα κινήματα του εικοστού πρώτου αιώνα και τις σύγχρονες εξελίξεις στις τεχνολογίες του ήχου και της εικόνας, η σύνθεσή τους και οι προεκτάσεις τους στις τεχνολογίες νέων μέσων και, ιδιαίτερα, η πλήρης ανάπτυξη των δυνατοτήτων δημιουργίας που προσφέρουν τα νέα μέσα έκφρασης.
Για να γεφυρωθεί ο προπτυχιακός κύκλος σπουδών με τον διδακτορικό κύκλο έρευνας ιδρύθηκε το 2015 Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών με τίτλο “Οπτικοακουστικές Τέχνες στην Ψηφιακή Εποχή”, που εστιάζει στη διδασκαλία συνδυαστικών θεμάτων της σύγχρονης ψηφιακής και διαδραστικής τέχνης και της τεχνολογίας του ήχου και της εικόνας. Η τριών εξαμήνων διάρκεια σπουδών οδηγεί στην απόκτηση του Μεταπτυχιακού Διπλώματος με δύο κατευθύνσεις εξειδίκευσης: “Δημιουργία και Επικοινωνία στις Οπτικοακουστικές Τέχνες” και “Τεχνολογίες Αλληλεπίδρασης και Οπτικοακουστικής Τέχνης”. 
Η διδασκαλία γίνεται εξ’ αποστάσεως μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας σύγχρονης τηλεκπαίδευσης. Με την απόκτηση του μεταπτυχιακού τίτλου οι φοιτητές θα μπορούν να λειτουργήσουν ως αυτόνομοι καλλιτέχνες, να απασχοληθούν σε υψηλότερο επίπεδο στον δημιουργικό επαγγελματικό χώρο της οπτικοακουστικής τέχνης και του πολιτισμού, ή να διδάξουν θέματα τέχνης στο επίπεδο της Μέσης Εκπαίδευσης» αναφέρει ο κ. Νικόλαος Κανελλόπουλος.
Οι σπουδές στο Τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας στηρίζονται κάθε χρόνο μέσω του ετήσιου διεθνούς Φεστιβάλ Οπτικοακουστικών Τεχνών του Τμήματος, το οποίο περιλαμβάνει ένα μεγάλο εύρος καλλιτεχνικών και επιστημονικών δράσεων, παρουσιάζοντας ταυτόχρονα τα αποτελέσματα των δημιουργικών, εκπαιδευτικών και ερευνητικών δραστηριοτήτων στον χώρο των σύγχρονων τεχνών του ήχου και της εικόνας. Φέτος, στο 10ο φεστιβάλ του Τμήματος, με θέμα “Ταμπού – Παράβαση – Υπέρβαση στην Τέχνη και την Επιστήμη”, οι προσκεκλημένοι ομιλητές Roy Ascott, πρωτοπόρος της κυβερνητικής και της τηλεματικής στην τέχνη, καθηγητής της Technoetic Art στο Plymouth University και μέλος της συντακτικής ομάδας του περιοδικού Leonardo από το MIT Press, καθώς και Stelarc, πρωτοπόρος της Βιο-τέχνης, 
Καθηγητής στο Curtin University στο Perth της Αυστραλίας, Δ/ντή του Alternate Anatomies Laboratory, ο οποίος είναι Αυστραλός κυπριακής καταγωγής (Στέλιος Αρκαδίου), τιμήθηκαν σε ένδειξη αναγνώρισης με τον τίτλο του Επίτιμου Διδάκτορος του Ιονίου Πανεπιστήμιου από τον Πρύτανη του Ιονίου Πανεπιστημίου, καθηγητή Β. Χρυσικόπουλο.
ΑΠΕ ΜΠΕ

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

SOCIAL

9,593ΥποστηρικτέςΚάντε Like
76ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ