12.1 C
Arta
Τρίτη, 22 Νοεμβρίου, 2022

«Αναφαίρετο το δικαίωμα των πολιτών να διαδηλώνουν»

Το δικαίωμα των πολιτών να διαδηλώνουν είναι αναφαίρετο, δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου, σε συνέντευξη που παραχώρησε, νωρίτερα σήμερα, στην τηλεόραση του Σκάι.
«Η ξεκάθαρη απάντηση που δίνει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι σεβόμαστε απεριόριστα το δικαίωμα των πολιτών να διαδηλώνουν», ανέφερε η κ. Σβίγκου και πρόσθεσε ότι η κριτική που άσκησε ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, στην κινητοποίηση του «Παραιτηθείτε», είναι πολιτική κριτική στον ακροδεξιό προσανατολισμό της συγκεκριμένης διαμαρτυρίας. «Οι νέες δηλώσεις Φίλη ήρθαν μετά από την απαίτηση της ΝΔ να παραιτηθεί ο υπουργός», σημείωσε για συμπληρώσει ότι «ουσιαστικά, η ΝΔ έσπευσε να στηρίξει μία δήθεν ακομμάτιστη συγκέντρωση της 15ης Ιουνίου».
«Γνωρίζουμε και από το ρεπορτάζ -φαντάζομαι εσείς έχετε καλύτερη γνώση του ρεπορτάζ της ΝΔ από μένα- την εσωκομματική διαμάχη στους κόλπους της ΝΔ σχετικά με το αν έπρεπε να υπάρχει κομματική ή όχι στήριξη», απάντησε η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος όταν ρωτήθηκε αν η επικείμενη κινητοποίηση είναι κομματική, και επεσήμανε ότι ο κ. Γεωργιάδης κάλεσε δημοσίως τους πολίτες να προσέλθουν στη διαδήλωση. 
«Σε κάθε περίπτωση, όμως, δεν πρέπει να κάνουμε σπέκουλα πάνω στις δηλώσεις των υπουργών και πρέπει να τις δούμε μέσα στο πλαίσιο που έγιναν. Ο κ. Φίλης αναφέρθηκε κατ’ αρχήν στο αυτονόητο δικαίωμα των πολιτών να διαδηλώσουν, συμπληρώνοντας και κάνοντας μία πολιτική κριτική στον ακροδεξιό προσανατολισμό της συγκεκριμένης διαμαρτυρίας», υπογράμμισε και πρόσθεσε: 
«Δεν είναι καινούργια η κριτική, έχει ασκηθεί και στο παρελθόν από τον ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την ακροδεξιά πτέρυγα της ΝΔ, όπως εκφράζεται από τον Γεωργιάδη και από άλλους».
Σε ερώτηση εάν «είναι στα όρια του Συντάγματος μία διαδήλωση», η κ. Σβίγκου απάντησε ότι μία διαδήλωση, σίγουρα, δεν είναι στα όρια του Συντάγματος, επέμεινε, όμως, ότι «αυτό στο οποίο άσκησε κριτική ο υπουργός, ήταν ο ακροδεξιός χαρακτήρας και το ακροδεξιό περιεχόμενο αυτής της διαδήλωσης». 
«Το κάλεσμα της συγκεκριμένης συγκέντρωσης αναφέρεται στην κυβέρνηση ως ένα “εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα”. Βλέπουμε, δηλαδή, μία επαναφορά της θεωρίας των δύο άκρων, που ήταν εμπνεύσεως του κ. Σαμαρά και τώρα την ενστερνίζονται οι άλλοι της ΝΔ», υπογράμμισε για να συμπληρώσει: «Εγώ θα περίμενα αντί η ΝΔ να σπεύδει σήμερα να ζητήσει την παραίτηση του κ. Φίλη, να δει τι συμβαίνει στο εσωτερικό της και το αν θα κόψει μια και καλή τους δεσμούς με τα ακροδεξιά στοιχεία».
Ερωτηθείσα για την κινητοποίηση του «Παραιτηθείτε», η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι δεν μπορεί να γίνονται συγκρίσεις και να μη συγχέεται το «Κίνημα των πλατειών» με τους «Παραιτηθείτε». 
«Συγκρίνετε ένα κίνημα το, οποίο εξαπλώθηκε στις πλατείες όλης της Ευρώπης και το οποίο άλλαξε και τους συσχετισμούς στην Ελλάδα και ολόκληρο τον Ευρωπαϊκό Νότο», σημείωσε και σχολίασε ότι «την παραίτηση του κ. Φίλη έχει ζητήσει 15 φορές η ΝΔ». «Δεν είναι καινούργιο αυτό. Μέσα από τις προσωπικές επιθέσεις και μέσα από τη σπέκουλα πάνω σε δηλώσεις, δεν μπορείτε να κρύψετε την πολιτική σας γύμνια». 
Δεν συνειδητοποιείτε ότι μέσα από αυτήν την τακτική στον μόνο που δίνετε χώρο είναι στην άκρα δεξιά και τη Χρυσή Αυγή, όπως κάνατε και στο παρελθόν», είπε η κ. Σβίγκου απευθυνόμενη στον βουλευτή της ΝΔ Χρ. Δήμα, επίσης καλεσμένο στην εκπομπή «Σε κάθε περίπτωση, θέλω να πω ότι το βρίσκω πολιτικά επικίνδυνο την ταύτιση και αυτή την επαναφορά πάλι της “θεωρίας των δύο άκρων”. Δεν ξέρω αν έχει να κάνει με τις νέες παρεμβάσεις του κ. Σαμαρά και στις υποδείξεις που κάνει σε συνεντεύξεις στον κ. Μητσοτάκη» πρόσθεσε.
«Το πρόβλημά μας δεν είναι ότι ζητάνε να παραιτηθεί η κυβέρνηση ή να παραιτηθεί ο Τσίπρας. Δεν είναι αυτό το πρόβλημα. Και επίσης να δηλώσω ότι δεν υπάρχει πρόβλημα σε καμία διαδήλωση και σε καμία διαμαρτυρία πολιτών. Αυτό είναι ξεκάθαρο και από τις δηλώσεις του κ. Φίλη», επεσήμανε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ και παρατήρησε: 
«Αλλά, επειδή βλέπω ένα όψιμο ενδιαφέρον σχετικά με το δικαίωμα στις διαδηλώσεις, να πω ότι άλλη μία είδηση σήμερα είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης μίλησε σήμερα σε forum για την απασχόληση, αμφισβητώντας το δικαίωμα στην απεργία, ενόψει και των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές. Δεν είδα να γίνεται σε αυτό κάποια ιδιαίτερη συζήτηση, ούτε είδα αντίδραση των υπολοίπων κομμάτων».
«Πρέπει όλα τα κόμματα να στηρίζουμε το δικαίωμα των πολιτών στη διαμαρτυρία και όχι κάποιοι όψιμα και ανάλογα με τα δικά τους συμφέροντα, κάποτε να το στηρίζουν και άλλοτε να το καταστέλλουν. 
Θα ήθελα να ξέρω ποια είναι η θέση της ΝΔ, σχετικά με το συνδικαλιστικό νόμο και με το δικαίωμα των εργαζομένων να διαδηλώνουν και να απεργούν», ανέφερε η Ράνια Σβίγκου και όταν ρωτήθηκε για τα όρια της αντισυνταγματικότητας σε μία διαδήλωση, υπογράμμισε: «Η ξεκάθαρη απάντηση που δίνει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι σεβόμαστε απεριόριστα το δικαίωμα των πολιτών να διαδηλώσουν. 
Είναι άλλο η άσκηση πολιτικής κριτικής, όπως κάνουν τα κόμματα και αυτός είναι ο ρόλος τους, σε κινήματα τύπου “κατσαρόλας” και στο πολιτικό περιεχόμενο που κάποιοι, κρυβόμενοι πίσω από ανώνυμες συγκεντρώσεις, προσπαθούν να δώσουν».
Σε ερώτηση ποια είναι η διαφορά της επικείμενης κινητοποίησης με τους «αγανακτισμένους στις πλατείες», η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος απάντησε ότι επρόκειτο για μαζικές αυθόρμητες διαδηλώσεις πολιτών, που δεν ήταν στελέχη της ΝΔ. Στο, δε, σχόλιο δημοσιογράφου ότι και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που μετέπειτα έγιναν υπουργοί ήταν στην πλατεία με τους αγανακτισμένους, η κ. Σβίγκου παρατήρησε: 
«Ούτε και τώρα απαγορεύεται σε κάποιο στέλεχος της ΝΔ να πάει. Το ζητούμενο είναι ότι η ΝΔ προσπαθεί να κρυφτεί πίσω από εκείνους που θεωρούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ είναι “εθνικοσοσιαλιστικά μορφώματα”. Είναι μία πολύ περίεργη θεωρία».
Επίσης, η κ. Σβίγκου ανέφερε ότι υπάρχει ζήτημα με τη στρατηγική της ΝΔ, η οποία «στριμωγμένη, ακριβώς επειδή δεν έχει πολιτική πρόταση, κρύβεται πίσω από αυθόρμητες διαδηλώσεις». 
«Εμείς δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με τις διαδηλώσεις, ίσα-ίσα κατηγορούμαστε ακόμα και σήμερα για υπερβολική ανοχή απέναντι στους απεργούς και απέναντι στις διαδηλώσεις», σημείωσε και πρόσθεσε: 
«Αλλά δεν μπορούμε να ταυτίζουμε τέτοιου είδους στοχευμένες και οργανωμένες συγκεντρώσεις, ούτε με τα αυθόρμητα κινήματα των πολιτών, ούτε βέβαια με το οργανωμένο συνδικαλιστικό κίνημα το οποίο, όπως επανέλαβα -και σε αυτό δεν απάντησε ο εκπρόσωπος της ΝΔ- ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για το δικαίωμα στην απεργία, το αμφισβήτησε ρητά ενόψει των διαπραγματεύσεων».
«Είναι αυτονόητο το δικαίωμα των πολιτών να διαδηλώνουν. Εμείς, όχι μόνο το περιφρουρούμε, αλλά θέλουμε και να ενισχύσουμε τα δικαιώματα των πολιτών, όχι μόνο στις διαδηλώσεις, αλλά στην καθημερινότητά τους και στη σχέση τους με το κράτος», 
τόνισε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ για όσους χαρακτηρίζουν την κυβέρνηση μνημονιακή, επεσήμανε ότι η σημερινή κυβέρνηση είναι μία κυβέρνηση, η οποία είναι η μόνη που πήγε στον λαό τη συμφωνία που υπογράφηκε και προσπαθεί να υλοποιήσει μία εντελώς διαφορετική πολιτική από τις προηγούμενες. 
Σε αυτό το σημείο, η κ. Σβίγκου επικαλέστηκε τις δηλώσεις του κ. Χαρδούβελη, ότι παρόλο που γνώριζαν ότι 4,5% πλεονάσματα δεν μπορούσαν σε καμία περίπτωση να τα πιάσουν ως κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ με πρωθυπουργό τον κ. Σαμαρά, παρόλα αυτά επέμεναν, θεωρώντας ότι αυτός ο τρόπος ήταν ο μόνος για να κλείσει η αξιολόγηση. «Ακυρώσαμε ως ΣΥΡΙΖΑ μέτρα 20 δισ. με τη συμφωνία του καλοκαιριού», υποστήριξε η κ. Σβίγκου.
ΑΠΕ ΜΠΕ

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

9 + nineteen =

SOCIAL

8,697ΥποστηρικτέςΚάντε Like
77ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ