18.8 C
Arta
Σάββατο, 21 Μαΐου, 2022

Προβολή των βυζαντινών μνημείων της Άρτας στο Λορέτο.

Στο επίκεντρο σημαντικού συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε στο Λορέτο της Ιταλίας, βρέθηκε η Άρτα, ως έδρα του παλαιού Δεσποτάτου της Ηπείρου.
Το συνέδριο διοργανώθηκε με αφορμή τους εορτασμούς των 700 ετών από τη θεμελίωση της «Αγίας Οικίας του Λορέτο», ενός από τα σημαντικότερα θρησκευτικά προσκυνήματα παγκοσμίως, με περισσότερους από 4 εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως.
Θέμα του συνεδρίου, ήταν η σύνδεση της Πόρτας Παναγιάς, της Πύλης Τρικάλων, της Άρτας και του Λορέτο, ενώ διοργανώθηκε από την «Accademia Angelio Constantiniana» παρουσία της ιδίας Αυτού Υψηλότητας Πρίγκιπα απογόνου των Κομνηνών Alessio Angelo-Comneno di Tessaglia στο δημαρχείο της Ιταλικής πόλης. Το δήμο Αρταίων, εκπροσώπησαν ο αντιδήμαρχος Παιδείας – Αθλητισμού – Δια Βίου Μάθησης Χάρης Παπάζογλου και ο δημοτικός σύμβουλος Μιχάλης Κοτσαρίνης, οι οποίοι στο περιθώριο του συνεδρίου, είχαν σημαντικές συναντήσεις με τουριστικούς πράκτορες, σε μια προσπάθεια να εξευρεθεί τρόπος ώστε να διοχετευτούν επισκέπτες που κατακλύζουν το Λορέτο προς την Άρτα.
«Δίνεται μια μοναδική ευκαιρία στην Άρτα, να αναδειχθεί σε ένα σημαντικό θρησκευτικό προορισμό. Βρισκόμαστε στην έναρξη αυτής της προσπάθειας, ανάδειξης των μοναδικών Βυζαντινών Μνημείων της περιοχής μας και ήδη τα αποτελέσματα είναι ορατά. Οφείλουμε όλοι να δουλέψουμε προς αυτή τη κατεύθυνση» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Χάρης Παπάζογλου.
Το επόμενο διάστημα θα ενισχυθεί η σύνδεση των τριών πόλεων, με βάση μελέτη που έχει εκπονήσει ο ακαδημαϊκός Χάρης Κουδούνας. Σύμφωνα με τη Ρωμαιοκαθολική παράδοση οι πέτρες πάνω στις οποίες οικοδομήθηκε ο ναός του Λορέτο, προέρχονται από την οικία της Παναγίας και μεταφέρθηκαν με θαυμαστό τρόπο, με Αγγέλους σύμφωνα με την παράδοση, στην Πόρτα Παναγιά της Πύλης όπου και παρέμειναν για περίπου 3 χρόνια και έπειτα, διά μέσω της παλαιάς οδού Πύλης – Άρτας μεταφέρθηκαν, αρχικά στην έδρα του Δεσποτάτου, την Άρτα και στην συνέχεια στο Λορέτο της Ιταλίας, όπου και χτίστηκε η «Αγία Οικία».
Αξίζει να σημειωθεί ότι, το Συνέδριο τελέσθηκε υπό την Υψηλή Αιγίδα του Βατικανό που εκπροσωπήθηκε από τον αρχιεπίσκοπο Giovanni Tonnouci, ο οποίος ήταν εκ των βασικών ομιλητών, καθώς και της ιεράς μητρόπολης Ιταλίας και Μάλτας, με τον σεβασμιότατο μητροπολίτη κ. Γεννάδιο να αναπτύσσει ο ίδιος τις θέσεις της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Στο συνέδριο συμμετείχαν ακόμη, μεταξύ άλλων, ο γραμματέας της Ιεράς Συνόδου αρχιμανδρίτης Ιγνάτιος Σωτηριάδης, ως εκπρόσωπος της Εκκλησίας της Ελλάδος, καθώς και ο επίτιμος πρόξενος της Ελλάδας στην Ανκόνα Δημήτριος Μπεληγιάννης, ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Θεσσαλών Γεώργιος Βόμπρας, ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας του Μάρκε Γεώργιος Σολομός και η πρόεδρος της ιστορικής Ελληνικής Κοινότητας της Βενετίας Κωνσταντινιά Μπαλαφούτη.
ARti news

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

five × 3 =

SOCIAL

8,697ΥποστηρικτέςΚάντε Like
76ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ