8.8 C
Arta
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Ομιλία Προέδρου Επιμελητηρίου Άρτας κ. Χρήστου Παπάζογλου στο «Συνέδριο για την Περιφερειακή Ανάπτυξη & Επιχειρηματικότητα» στο πλαίσιο της έκθεσης «Ελλάδος γεύση» στο Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου.

Μέρες που είναι θα ήθελα να εκφράσω και εγώ από την πλευρά μου την αγωνία μου, μα και την αγανάκτησή μου, για όσα συμβαίνουν γύρω μας. Η χώρα μας βρίσκεται σε παρατεταμένη κατάσταση ύφεσης. Αυτό προκαλεί τεράστια οικονομική και κοινωνική κρίση.
Η συνέχιση της περιοριστικής πολιτικής με τη συνεχή μείωση των εισοδημάτων και την υπερφορολόγηση, όχι μόνο δεν δίνει διέξοδο, αλλά ενισχύει την ύφεση και την ανεργία. Ενώ, μαζί με το προσφυγικό αποτελούν εύφλεκτο μίγμα για την χώρα μας.
Αυτό που πραγματικά έχει ανάγκη η κοινωνία και ο κάθε πολίτης ξεχωριστά είναι συνθήκες οικονομικής ανάπτυξης.
Μιας ανάπτυξης η οποία θα παράγει περισσότερο εθνικό πλούτο, με επενδύσεις στην πρωτογενή παραγωγή, την εξωστρέφεια και την καινοτομία, που θα δημιουργεί ποιοτικές θέσεις εργασίας και θα επιτρέπει την ενεργοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας, ενσωματώνοντας όσο το δυνατόν περισσότερους νέους στην παραγωγική διαδικασία.
Γιατί δεν μπορεί η χώρα να συνεχίσει να ηττάται σε όλα τα επίπεδα και ο λαός να λοιδορείται ως ανεπρόκοπος στο όνομα ενός αναποτελεσματικού πολιτικού συστήματος και μιας ατελούς ευρωπαϊκής οντότητας.
Η Ελλάδα θα πρέπει επιτέλους να γίνει ένα κανονικό σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος, που θα παράγει εθνικό πλούτο, ικανό να συντηρεί όλες τις δομές κοινωνικής οργάνωσης και αλληλεγγύης.
Προσωπικά, έχω καταθέσει τέσσερις άξονες πάνω στους οποίους μπορεί να στηριχθεί η ανάπτυξη της Περιφέρειας και ειδικότερα της πατρίδας μου της Άρτας.
  • Βελτίωση της ποιότητας και αύξηση της ποσότητας του παραγόμενου αγροτικού & κτηνοτροφικού προϊόντος, προώθηση και προβολή του.
  • Επένδυση στον τουρισμό.
  • Ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
  • Και τέλος να δώσουμε έμφαση στην καινοτόμο επιχειρηματικότητα μέσω της ουσιαστικής και διαρκούς διασύνδεσης των Πανεπιστημιακών & Τεχνολογικών Ιδρυμάτων της Περιφέρειας με την τοπική επιχειρηματικότητα και οικονομία και τη δημιουργία κατάλληλων συνθηκών για τη σχεδίαση και υλοποίηση δράσεων κοινού ενδιαφέροντος.
Οι παραπάνω τέσσερις άξονες συνδέονται μεταξύ τους και πρέπει να αποτελέσουν προτεραιότητα για τα επόμενα χρόνια.
Συνεπώς, το πολιτικό σύστημα πρέπει να κοιτάξει και πέρα από την Αθήνα. Να στηρίξει τη νέα προσπάθεια ανασυγκρότησης του ελληνικού κράτους στη δύναμη της ελληνικής περιφέρειας.
Αν πρέπει να προσελκύσουμε επενδύσεις, αυτές θα πρέπει να πραγματοποιηθούν στην ελληνική περιφέρεια. Αν μιλάμε για μεγάλα έργα υποδομής αυτά θα πρέπει να πραγματοποιηθούν στην επαρχία.
Τα λέω αυτά γιατί η Αθήνα ότι είχε να δώσει, το έδωσε. Κι αν θέλετε το αθηνοκεντρικό κράτος μας οδήγησε στη σημερινή κατάσταση.  Η ελληνική επαρχία διαθέτει μοναδικά συγκριτικά πλεονεκτήματα, που είναι και πολλά και σπάνια.
Ιδανικές εδαφο-κλιματικές συνθήκες, εκπληκτικά τοπία, μοναδικά μνημεία, υψηλή τεχνογνωσία, εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό υπάρχουν. Μένει ο άρτιος σχεδιασμός, άμεση και αποτελεσματική αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων του νέου ΕΣΠΑ και του νέου Αναπτυξιακού Νόμου και η δυναμική απόφαση για να ξανοιχτούμε στο πέλαγος.
Εμείς, που ως πολίτες και επιχειρηματίες, εκπροσωπούμε την Ελλάδα της ανάπτυξης και της δημιουργίας έχουμε καθήκον να δούμε την κρίση ως ευκαιρία για τη χάραξη και υλοποίηση ενός νέου αναπτυξιακού μοντέλου, που θα αξιοποιεί τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής μας.
Η Αγροτική οικονομία είναι από τους βασικούς πυλώνες, όπου πρέπει να στηριχθεί η νέα ανάπτυξη.
Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι ο αγροτικός τομέας μπορεί να σηκώσει το βάρος της νέου τύπου ανάπτυξης: «Ειδικότερα, στους τομείς των μεταποιημένων και μη αγροτικών προϊόντων και των τροφίμων οι μεγαλύτερες εξαγωγικές δυνατότητες καταγράφονται στα ακόλουθα προϊόντα: παρασκευάσματα διατροφής από λαχανικά και φρούτα (κονσέρβες φρούτων και λαχανικών, ελιές, μαρμελάδες), ελαιόλαδο, φρούτα και κυρίως εσπεριδοειδή, σταφύλια, ροδάκινα, ακτινίδια και καρπούζια, βαμβάκι, αλιεύματα ιχθυοκαλλιέργειας, καπνός, λαχανικά και κυρίως κηπευτικά, γαλακτοκομικά με έμφαση στο γιαούρτι και το τυρί, ζάχαρη και ζαχαρώδη».
Πολλά από αυτά τα προϊόντα, που ανέφερα, παράγονται στην Άρτα σε μεγάλες ποσότητες και εξαιρετικές ποιότητες.Ο τόπος μου, θα μπορούσε με άνεση να χαρακτηρισθεί ευλογημένος και οι συμπατριώτες μου, οι Αρτινοί είναι άνθρωποι με όρεξη και πείσμα για να τολμήσουν και να κατακτήσουν νέες αγορές.
Ήδη υπάρχουν αγρότες, που προετοιμάζονται, ώστε να εκμεταλλευτούν τις δυνατότητες, που ανοίγονται με τα νέα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης, προωθώντας είτε έξυπνες ιδέες, είτε προϊόντα που έχουν ζήτηση στο εξωτερικό, μέσα από σύγχρονα συνεργατικά σχήματα, που εξασφαλίζουν περισσότερα κονδύλια και ταχύτερες απορροφήσεις…
Ως Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Άρτας, αλλά και ως άνθρωπος της αγοράς ελπίζω ότι αυτή τη φορά και στη συγκυρία την οποία βρισκόμαστε θα στηριχτούν και θα ανταμειφτούν εκείνοι που παράγουν. Περιμένω ότι η νέα ΚΑΠ θα αποτελέσει εργαλείο προώθησης της παραγωγής   και ενίσχυσης της κοινωνικής οικονομίας…
Τα κονδύλια που θα διανεμηθούν θα πρέπει να πιάσουν τόπο, ώστε η αγροτική παραγωγή να ξαναβρεί τον προσανατολισμό της και να σπάσει τα τείχη του απομονωτισμού, του κλειστοφοβικού, του συμπλεγματικού…
Περισσότερο από ποτέ πιστεύω ότι έφτασε η ώρα η ελληνική περιφέρεια να αποτελέσει τον μοχλό ανάπτυξης και εξωστρέφειας της χώρας.
Τα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα μας μπορούν να καταστούν η αιχμή του δόρατος. Να αποτελέσουν τα νέα εμπορικά σήματα της Ελλάδας στον κόσμο. Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι να αποτελέσουν τη νέα επιχειρηματική και αναπτυξιακή βάση της Ελλάδας.
Είναι χαρακτηριστικό οτι η διείσδυση της Ελλάδος σε αγορές όπως είναι οι κεντρικές ευρωπαϊκές είναι πολύ χαμηλή, με μερίδιο κάτω από το 2%, όταν η Ιταλία και η Ισπανία έχουν περίπου 10% και 13% αντίστοιχα. Αποτέλεσμα του ότι η χώρα μας δεν είχε ποτέ μία ολοκληρωμένη στρατηγική.
Οφείλω να πω, ότι εμείς στην Ήπειρο και την Άρτα έχουμε επιχειρήσεις που τολμούν και καταγράφουν σημαντικές επιδόσεις στις εξαγωγές. Αυτές οι επιχειρήσεις και μαζί όλες εκείνες που είναι πρόθυμες να επενδύσουν σε νέες τεχνολογίες για να βελτιώσουν την ποιότητα του προϊόντος και την ανταγωνιστικότητα της παραγωγής τους πρέπει να ενισχυθούν ώστε να προσελκύσουν ξανά νέο και υψηλών προσόντων ανθρώπινο δυναμικό, που τώρα αναζητά την τύχη του στο εξωτερικό…
Κλείνοντας, την αναφορά μου στον πρωτογενή τομέα θα ήθελα να συνοψίσω τις εξής προτάσεις:
  • Πρώτον, προσέλκυση επενδύσεων στον αγροτικό και κτηνοτροφικό τομέα. Στο παρελθόν χάσαμε ευκαιρίες. Από εδώ και πέρα δεν μπορούμε να χάσουμε ούτε μία.
    • Δεύτερον, για να προσελκύσουμε τις επενδύσεις θα πρέπει να αυξήσουμε την παραγωγικότητα. Και αυτό μπορεί να γίνει αφενός με την αναδιανομή της καλλιεργήσιμης γης προς όφελος συγκεκριμένων προϊόντων, αφετέρου με τη δυνητική χρήση δημοσίων εκτάσεων που είτε θα μπορούν να μισθωθούν μακροχρόνια , είτε θα μπορούν να παραχωρηθούν έναντι ενός μικρού τιμήματος στους αγρότες και κτηνοτρόφους.
    • Τρίτον, η ανάδειξη ως ονομασία προέλευσης ποιότητας, για μια σειρά τοπικών και άκρως ανταγωνιστικών προϊόντων, με μια ταυτόχρονη πλήρη αναδιοργάνωση του μηχανισμού πιστοποίησης και τυποποίησης και την ύπαρξη ενός στρατηγικού πλάνου.
  • Τέταρτον, με τον σαφή εξαγωγικό προσανατολισμό της αγροτικής μας οικονομίας. Επιτυχημένα παραδείγματα από τον τόπο μας υπάρχουν. Αλλά χρειάζεται η ουσιαστική στήριξη από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και κυρίως από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Σε μια κρίσιμη καμπή για την Ελλάδα είναι σαφές ότι ο ρόλος του συγκεκριμένου Υπουργείου θα πρέπει να είναι περισσότερο εξωστρεφής και ανοίξει δρόμους σε νέες και υφιστάμενες αγορές.
θα ήθελα, όμως, να πω δυο λόγια και για το τουριστικό μας προϊόν.
Οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού, είναι ένα πεδίο που η Άρτα, με τον Αμβρακικό , τον Άραχθο και τα Τζουμέρκα, την παρθένα φύση, θα μπορούσαν να αναπτυχθούν.
Ο αγροτουρισμός, ο οικοτουρισμός, ο ιαματικός, θρησκευτικός  και ο αθλητικός τουρισμός είναι κλάδοι  με μεγάλες δυνατότητες και σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης. 
Τα διάσπαρτα πολιτιστικά, ιστορικά και θρησκευτικά μνημεία, θα έπρεπε να αποτελούν πόλους έλξης για χιλιάδες τουρίστες, όμως κυρίως οι ελλείψεις σε ξενοδοχειακές υποδομές δεν βοηθούν στην ανάπτυξη του τουρισμού όσες φιλότιμες προσπάθειες κι αν γίνονται από τους τοπικούς φορείς για την προβολή τους.
Αν και τα τελευταία χρόνια, δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στον κλάδο του τουρισμού, με την κατασκευή μικρών παραδοσιακών ξενοδοχειακών μονάδων, οι προσπάθειες δεν αρκούν.
Αν δεν υπάρξουν υποδομές φιλοξενίας για τουλάχιστον 50 άτομα (ένα πούλμαν) και ανοιχτοί αρχαιολογικοί χώροι όλες τις ημέρες της εβδομάδας, όσο και να προβάλλουμε τα αρχαία και βυζαντινά μνημεία μας, την παρθένα φύση, το αποτέλεσμα… θα είναι το ίδιο.
Απαιτούνται λοιπόν τόσο κρατικές υποδομές (δρόμοι, περιπατητικά μονοπάτια, κ.ά., αλλά και ιδιωτικές επενδύσεις, κυρίως σε ξενοδοχειακές μονάδες, υποδομές τουρισμού (ράφτιγκ, κανόε-καγιάκ).
Ως Διοίκηση του Επιμελητηρίου Άρτας έχουμε θέσει σε προτεραιότητα για το τρέχον έτος την προώθηση της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων και του τουριστικού προϊόντος της Άρτας.
Αυτό φυσικά προϋποθέτει ανάδειξη, προβολή και προώθηση των τοπικών προϊόντων, με παράλληλη εξειδίκευση της πρωτογενούς μας παραγωγής μέσα από διεκδικήσιμα ευρωπαϊκά και εθνικά κονδύλια που θα στηρίξουν:
  • νέες επενδύσεις,
  • καινοτόμες επιχειρήσεις,
  • πρωτοπόρες αγροτικές εκμεταλλεύσεις,
  • εκπαίδευση και κατάρτιση αυτοαπασχολουμένων και εργαζομένων
Για το σκοπό αυτό, έχουμε υπογράψει Πρωτόκολλο συνεργασίας τόσο με το ΤΕΙ Ηπείρου για το σχεδιασμό και την υλοποίηση καινοτόμων μελετητικών, εκπαιδευτικών και ερευνητικών προγραμμάτων σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος, με έμφαση στους τομείς του πρωτογενούς τομέα, του περιβάλλοντος, του πολιτισμού, της μεταποίησης και του τουρισμού, όσο και με το Σύνδεσμο Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος με στόχο την εξωστρέφεια των προϊόντων μας.
Ταυτόχρονα, βρισκόμαστε σε διαρκή επαφή με διμερή επιμελητήρια και το υπουργείο εξωτερικών ώστε να διοργανώσουμε από κοινού επιχειρηματικές συναντήσεις, αποστολές και συνέδρια, και συμμετοχές σε διεθνείς εκθέσεις.
Κλείνοντας, καλώ όλους τους αναπτυξιακοί φορείς της Περιφέρειά μας να συντάξουμε επιτέλους από κοινού το «εθνικό αναπτυξιακό πρότυπο» για την Άρτα και να καλέσουμε την κεντρική διοίκηση να το χρηματοδοτήσει. Ένα πιλοτικό σχέδιο που να αξιοποιεί τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα και να λαμβάνει υπόψη τις ελλείψεις και τις αδυναμίες μας.
Αναμφίβολα τα προβλήματα είναι και πολλά και μεγάλα. Οι υποδομές είναι ελλιπείς και οι υποστηρικτικοί μηχανισμοί ανεπαρκείς.
Όμως είναι τώρα η στιγμή να ξεκινήσει η προσπάθεια ανασχεδιασμού.

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

SOCIAL

9,593ΥποστηρικτέςΚάντε Like
76ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ