21.1 C
Arta
Παρασκευή, 27 Μαΐου, 2022

Χαιρετισμός Κυβερνητικής Εκπροσώπου στο Πανεπιστήμιο Λομονόσωφ στη Μόσχα.

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ
«ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ»
ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΛΟΜΟΝΟΣΩΦ
 Μόσχα, 5-4-2016
«Το Αμοιβαίο Αφιερωματικό Έτος θα διευρύνει την συνεργασία των δύο χωρών και θα ενισχύσει την αμοιβαία αναγνωρισιμότητα των λαών μας»
Αξιότιμη Κοσμήτορα της Σχολής Φιλολογίας του Κρατικού Πανεπιστημίου Λομονόσωφ,
κυρία Ρεμνιόβα,
Αξιότιμοι επίσημοι προσκεκλημένοι,
Κυρίες και κύριοι,
Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή και χαρά να απευθύνομαι, με την ιδιότητά μου ως Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ της Ελλάδας, σε ένα τόσο διακεκριμένο ακροατήριο.
Οι δεσμοί των χωρών μας είναι ισχυροί.
Και αυτό γιατί είναι θεμελιωμένοι πάνω σε σταθερές αξίες και αρχές, καθώς και στην κοινή μας Ορθόδοξη πίστη.
Η Ελληνική Κυβέρνηση έχει καταβάλλει συντονισμένες προσπάθειες για την ουσιαστική επανεκκίνηση των παραδοσιακά στενών σχέσεων Ελλάδας και Ρωσικής  Ομοσπονδίας.
Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας επισκέφθηκε ήδη δύο φορές τη χώρα σας.
Επισκέψεις που συνέβαλαν στην εμπέδωση κλίματος αμοιβαίας επωφελούς συνεργασίας, σε ένα ευρύτατο φάσμα τομέων κοινού ενδιαφέροντος.
Πέρα από σημαντικός γείτονας και εταίρος της Ελλάδας, η Ρωσία διατηρεί πάντοτε τον κεντρικό της ρόλο στις διεθνείς σχέσεις και παραμένει χρήσιμος συνομιλητής μας, σε θέματα παγκοσμίου ενδιαφέροντος.
Η επισήμανση αυτή καθίσταται ιδιαίτερα επίκαιρη, δεδομένων των πολλαπλών προκλήσεων που βιώνει η ανθρωπότητα και που δοκιμάζουν τις αντοχές του διεθνούς συστήματος.
Μέσα σε αυτό το ασταθές και ραγδαία μεταβαλλόμενο διεθνές περιβάλλον, γίνεται ολοένα πιο εμφανές ότι η οικονομική ανάπτυξη και οι εμπορικές σχέσεις δεν αρκούν για την ενίσχυση της ειρήνης και της σταθερότητας.
Πολύ σημαντικότερες είναι οι πολιτιστικές και πνευματικές ανταλλαγές μεταξύ κοινωνιών διαφορετικών πολιτιστικών παραδόσεων.
Κυρίες και Κύριοι,
lomonosof IIΤο Συνέδριο που ξεκινά σήμερα τις εργασίες του εντάσσεται στο κύκλο των εκδηλώσεων του Έτους Ελλάδας στη Ρωσία και Ρωσίας στην Ελλάδα.
Η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ότι το Αφιερωματικό Έτος 2016 αποτελεί ευκαιρία για την επισήμανση της σπουδαιότητας των μακρών και στενών διμερών μας σχέσεων.
Επίσης, χρήσιμο εργαλείο για την περαιτέρω ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας σε μία σειρά τομέων, όπως αυτοί του Πολιτισμού, της Τέχνης, της Οικονομίας, της Έρευνας, της Επιστήμης, του Τουρισμού.
Σε αυτό το πλαίσιο, η συνεργασία μεταξύ Πανεπιστημίων και Ερευνητικών Κέντρων των χωρών μας συμβάλλει καθοριστικά στην προώθηση κοινών προγραμμάτων σε πεδία αμοιβαίου ενδιαφέροντος.
Προεξάρχουσα θέση έχει η επιτυχής διδασκαλία της Ελληνικής Γλώσσας και του Πολιτισμού σε Πανεπιστήμια της Ρωσίας.
Ως εκπρόσωπος της ελληνικής Κυβέρνησης, επιθυμώ να εκφράσω τη βεβαιότητά μας ότι το Αμοιβαίο Αφιερωματικό Έτος θα στεφθεί από απόλυτη επιτυχία.
Θα διευρύνει ουσιαστικά την συνεργασία των δύο χωρών και θα ενισχύσει την αμοιβαία αναγνωρισιμότητα των λαών μας.
Κυρίες και Κύριοι,
Θα ήθελα, στο σημείο αυτό, να ευχαριστήσω και να συγχαρώ τον «οικοδεσπότη» μας: το ιστορικό Κρατικό Πανεπιστήμιο Λομονόσωφ της Μόσχας.
Το 2016 σηματοδοτεί την επέτειο είκοσι ετών επιτυχημένης και γόνιμης ακαδημαϊκής λειτουργίας του Τμήματος Βυζαντινής και Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου. Με ένα αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών που καλύπτει όλο το φάσμα του ελληνικού πολιτισμού, το Πανεπιστήμιο Λομονόσωφ έχει να παρουσιάσει μία αξιολογότατη συνεισφορά στην εμβάθυνση της διμερούς μορφωτικής και πολιτιστικής συνεργασίας.
Πιστεύω ότι σοφά έχει επιλεγεί ως κύριο αντικείμενο του Συνεδρίου ο ελληνικός παραδοσιακός πολιτισμός.
Αναφέρεται στο σύνολο των εκδηλώσεων του ελληνικού λαού, καθώς περικλείει την καθημερινή ζωή, τις ασχολίες, την ψυχαγωγία, την κοσµοθεωρία, την εν γένει πνευματική και καλλιτεχνική έκφραση.
Καρπός ομαδικής δημιουργίας, συνιστά έκφραση μίας κοινής αισθητικής αντίληψης των Ελλήνων για το φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον.
Επιδράσεις από Ανατολή και Δύση άφησαν το αποτύπωμά τους στον πολιτισμό της, λόγω και της  κομβικής γεωγραφικής θέσης της Ελλάδας.
Οι ποικίλες τοπικές αισθητικές αποχρώσεις του, ανάλογες με την πολυμορφία του ελληνικού φυσικού τοπίου, διαμόρφωσαν την ελληνική πολιτισμική παράδοση.
Τούτο δεν σημαίνει, βέβαια, ότι απουσιάζουν από το πρόγραμμα εργασιών του Συνεδρίου αναφορές σε σπουδαίους ανθρώπους του πνεύματος.
Όπως ο Ελύτης, ο Καβάφης, ο Καζαντζάκης, η Γαλανάκη.
Προσωπικότητες που αποτύπωσαν στο έργο τους στοιχεία της ελληνικής παράδοσης.
Τίμησαν και απευθύνθηκαν κατεξοχήν στον απλό άνθρωπο.
Ο παραδοσιακός πολιτισμός δεν εξετάζεται από το Συνέδριο αυτοτελώς, αλλά σε συνάρτηση με τη θέση του στην Ευρώπη.
Είναι γνωστή, άλλωστε, η συνεισφορά του ελληνικού πολιτισμού και της τέχνης στη διαμόρφωση της σύγχρονης ευρωπαϊκής ταυτότητας.
Δεν θα σας κουράσω με αυτά.
Θα ήθελα, όμως, παίρνοντας αφορμή από τις δύο μεγάλες κρίσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα και η Ευρώπη, να κάνω μία επισήμανση.
Η ευρωπαϊκή πολιτική φαίνεται να δίνει προτεραιότητα στα μεγέθη της οικονομίας και τελευταία, κλείνουν αυθαίρετα τα σύνορα.
Δυστυχώς, σε βάρος της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.
Αυτές είναι νοοτροπίες αντίθετες στον ευρωπαϊκό πολιτισμό.
Σε αυτήν την Ευρώπη οφείλει, περισσότερο ίσως από ποτέ, να είναι κεντρική η θέση του ελληνικού πολιτισμού και των αξιών που πρεσβεύει.
Ο ελληνικός λαός, τιμώντας την ιστορική και πολιτιστική του παράδοση, υποδέχθηκε τους πρόσφυγες και τους έδειξε έμπρακτα την αλληλεγγύη του.
Θα συνεχίσουμε να μεταχειριζόμαστε τις δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες που φτάνουν στην ελληνική επικράτεια με σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και τα ανθρώπινα δικαιώματα.
 Όπως επιβάλουν οι θεμελιώδεις αξίες του ελληνικού και ευρωπαϊκού πολιτισμού.
Κυρίες και κύριοι,
Κλείνοντας, θα ήθελα, για ακόμη μία φορά, να ευχαριστήσω το Κρατικό Πανεπιστήμιο Λομονόσωφ της Μόσχας και να συγχαρώ θερμά τους εμπνευστές και διοργανωτές του Συνεδρίου.
Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας.

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

eleven − 9 =

SOCIAL

8,697ΥποστηρικτέςΚάντε Like
76ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ