18.1 C
Arta
Δευτέρα, 25 Οκτωβρίου, 2021

Ολοκληρώθηκε το έργο “ADRIATICROUTE – AdriaticRouteforThematicTourism”.

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το Τελικό Συνέδριο που διοργάνωσε η Περιφέρεια Ηπείρου με θέμα: «Έξυπνες Λύσεις για την προώθηση του θεματικού τουρισμού στην περιοχή της Ηπείρου», την Τρίτη 29 Μαρτίου 2016 στο ξενοδοχείο Du Lac στα Ιωάννινα στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης του έργου “ADRIATICROUTE – AdriaticRouteforThematicTourism”.

Σκοπός του Συνεδρίου ήταν να παρουσιάσει και να επισφραγίσει αυτή τη σπουδαία δράση για την ανάδειξη και προώθηση των εναλλακτικών μορφών τουρισμού στην περιοχή της Αδριατικής δίνοντας έμφαση στον τομέα της Γαστρονομίας και της Τεχνολογίας Πληροφοριών και Επικοινωνίας.
Έλληνες και ξένοι εταίροι που τίμησαν την εκδήλωση με την παρουσία τους, ανέλυσαν μέσα από ενδιαφέρουσες ομιλίες τις επιμέρους δράσεις και εφαρμογές καθώς και τα αποτελέσματα του έργου κρατώντας αμείωτο το ενδιαφέρον στο κατάμεστο συνεδριακό κέντρο.
Το πρώτο μέρος του Συνεδρίου ξεκίνησε με χαιρετισμό που απηύθυνε oθεματικός Αντιπεριφερειάρχης Ηπείρου για θέματα πολιτισμού και πολιτιστικών εκδηλώσεων κ. Κων/νος Σιαράβας, καθώς και με την παρουσίαση του έργου “ADRIATIC ROUTE” από την κα. Βίκη Ηγουμενίδου, μέλος της Ομάδας Έργου. Στη συνέχεια, το κοινό παρακολούθησε την κα. LisaDovico μέλος της Ομάδας Έργου για την επαρχία της Πάδοβα, η οποία ανέλυσε την Πράσινη Βίβλο μιλώντας για πιθανές μελλοντικές ενέργειες. Ο κ. Γιώργος Γιαννής, Καθηγητής ΕΜΠ-Συγκοινωνιολόγος, ανέλυσε τα Συνδυασμένα Συστήματα Μεταφορών στον Τουρισμό, ενώ ο κ. Γιώργος Τάσσος, Ξενοδόχος-Εκπρόσωπος ΣΕΤΕ παρουσίασε έξυπνες λύσεις για τον εναλλακτικό Τουρισμό στην Περιφέρεια Ηπείρου.
Το πρώτο μέρος έκλεισε με την ομιλία του κ. Κωνσταντίνου Παπανικολάου από την ComitechA.E., ο οποίος και παρουσίασε τη διαδικτυακή πλατφόρμα WEB-GIS, ένα από τα κυριότερα παραδοτέα του έργου AdriaticRoute.
Έπειτα από το διάλλειμα, το Συνέδριο ολοκληρώθηκε με τις ομιλίες των κ. Γιώργου Στρογγυλόπουλου, Συμβούλου της Περιφέρειας Ηπείρου, με θέμα «Αδριατική και Έξυπνη Εξειδίκευση στην Ήπειρο» και της κας CaterinaDauria, εξωτερική συνεργάτιδα της Περιφέρειας Μάρκε, η οποία παρουσίασε το Μοντέλο Ανάπτυξης του Θεματικού Τουρισμού στην Περιφέρεια Μάρκε.
Στο τελευταίο σκέλος της η εκδήλωση επισφραγίστηκε με την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ των εταίρων του έργου για την από κοινού προώθηση του τουρισμού στην Αδριατική.
Μέσω της υλοποίησης του έργου ADRIATIC ROUTE, το τουριστικό brand της Περιφέρειας Ηπείρου ισχυροποίησε τη θέση του στο ευρύτερο διεθνές περιβάλλον της Αδριατικής, συνδιαμορφώνοντας πλέον με τις λοιπές χώρες, όχι μόνο νέα τουριστικά προϊόντα, αλλά και τις νέες σύγχρονες τουριστικές τάσεις με τη χρήση πάντα των Τεχνολογιών Πληροφοριών κα Επικοινωνίας. Αυτό πραγματοποιήθηκε  με το σχεδιασμό της πλατφόρμας Web-GIS, εύχρηστης και φιλικής προς τον τουρίστα, διαθέσιμης στην ιστοσελίδα του έργου www.adriatic-route.com, που περιλαμβάνει δυναμικούς, ψηφιακούς χάρτες σε συνδυασμό με πληροφορίες  για τους φυσικούς, πολιτισμικούς πόρους, τα δίκτυα μεταφοράς κτλ τόσο της Περιφέρειας Ηπείρου αλλά και όλης της Αδριατικής. Η πλατφόρμα αυτή προτείνει επίσης θεματικές διαδρομές (πχ γαστρονομίας, θρησκευτικού τουρισμού) στοχεύοντας στην προώθηση του θεματικού τουρισμού και προσφέρει τοπολογική αντίληψη στους χρήστες, δημιουργώντας αίσθηση ασφάλειας, και πρόσβαση σε οδηγίες προσέγγισης με μεγάλη ευκολία. Τέλος η χρηστικότητα της πλατφόρμας  ενισχύθηκε με την ανάπτυξη εφαρμογών για έξυπνα κινητά. Αξίζει να σημειωθεί ότι η λειτουργία και συνεχής ενημέρωση της πλατφόρμας θα γίνεται μελλοντικά από την Περιφέρεια Ηπείρου, δεδομένου ότι η  προσθήκη περιεχομένων και νέων δεδομένων είναι απαραίτητη για τον εμπλουτισμό και βελτιστοποίησή της.
Το έργο Adriatic Route for Thematic Tourism έχει χρηματοδοτηθεί στο πλαίσιο του προγράμματος διασυνοριακής συνεργασίας IPA Adriatic CBC 2007/2013 – Μέτρο 3.3 Δίκτυα Επικοινωνιών.
Ο χαιρετισμός του Αντιπεριφερειάρχη Κων. Σιαράβα
Στο χαιρετισμό του ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Κων/νος Σιαράβας, ανέφερε και τα εξής: “Το συγκεκριμένο πρόγραμμα ενισχύει τις πρωτοβουλίες μας για ανάπτυξη και προώθηση του τουριστικού μας προϊόντος με τη χρήση των τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών, που πλέον αποτελεί σημαντικό παράγοντα προβολής, καθώς ολόκληρος ο κόσμος έχει γίνει άμεσα προσβάσιμος, μέσω του διαδικτύου και όχι μόνο.
Η τουριστική ανάπτυξη δεν μπορεί να επιτευχθεί με “κλειστά σύνορα”. Αν δηλαδή δεν συνεργαστούμε με όμορες περιοχές με κοινά ενδιαφέροντα και κοινά – ως ένα σημείο- χαρακτηριστικά. Και αυτό το σκοπό υπηρετεί το έργο adriaticroute που επιχειρεί την εφαρμογή κοινών πρωτοβουλιών στο θεματικό τουρισμό και την ανάδειξη όλης της ευρύτερης περιοχής της Αδριατικής που διαθέτει μεγάλη πολιτιστική κληρονομιά και αφθονία φυσικών πόρων.
Η Περιφέρειά μας από την υλοποίηση του έργου προσδοκά να τονώσει την ανταγωνιστικότητα στις μορφές εναλλακτικού τουρισμού, στην ανάπτυξη βιώσιμου και υψηλής ποιότητας τουρισμού, στην παράταση της τουριστικής περιόδου και στην εδραίωση της Ηπείρου, ως προορισμού τεσσάρων εποχών.
Το στοίχημα για όλους, είναι τα αποτελέσματα και τα συμπεράσματα του Adriaticroute να αξιοποιηθούν και στις μελλοντικές πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη και προώθηση του τουρισμού της κάθε περιοχής που μετέχει στο πρόγραμμα.
Και αυτό το στοίχημα η Περιφέρεια Ηπείρου, θα κάνει ό, τι είναι δυνατόν με τη συνεργασία όλων των φορέων του προγράμματος, για να κερδηθεί”.

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

4 − 2 =

SOCIAL

8,697ΥποστηρικτέςΚάντε Like
72ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ