22.8 C
Arta
Σάββατο, 2 Ιουλίου, 2022

Στην Ελλάδα η παγκόσμια τελετή απονομής των «Γαλάζιων Σημαιών», στις 25 Μαϊου.

Στην Ελλάδα πρόκειται να πραγματοποιηθεί, για πρώτη φορά, η επίσημη τελετή ανακοίνωσης των παγκόσμιων αποτελεσμάτων του προγράμματος «Γαλάζια Σημαία», από το Διεθνές Ίδρυμα για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (Foundation for Environmental Education-FEE).
Η εκδήλωση χαρακτηρίζεται ως «ιστορικό γεγονός» για τη χώρα μας, αφού έως το 2015 η ανακοίνωση των «Γαλάζιων Σημαιών» για τις 50 χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα γινόταν κάθε χρόνο με δελτίο Τύπου από την έδρα του FEE, στη Δανία. Η παγκόσμιας εμβέλειας και προβολής εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο συγκρότημα Πόρτο Καρράς στη Χαλκιδική, την Τετάρτη 25 Μαΐου. Στην εκδήλωση, η οποία θα αποτελέσει μοναδική ευκαιρία διεθνούς προβολής του τουριστικού προϊόντος της Ελλάδας, έχουν προσκληθεί στελέχη της κυβέρνησης, οι πολιτικές και πολιτειακές Αρχές της Χαλκιδικής και της Θεσσαλονίκης και πολλοί φορείς του τουριστικού χώρου.
Επισημαίνεται, ότι στην Ελλάδα οι βραβευμένες ακτές και μαρίνες ανακοινώνονται κάθε χρόνο από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ)- από το 1992 εθνικός χειριστής του διεθνούς προγράμματος «Γαλάζια Σημαία» στη χώρα μας- αμέσως μετά τη σχετική ανακοίνωση στην Κοπεγχάγη. Η ΕΕΠΦ θα είναι ο διοργανωτής της εν λόγω εκδήλωσης για λογαριασμό του FEE.
Η Ελλάδα, με 395 βραβευμένες ακτές, κατείχε το 2015 την τρίτη θέση, παγκοσμίως, ανάμεσα σε 50 χώρες. Η FEE το 2015 βράβευσε 3.468 ακτές και 695 μαρίνες σε όλο τον κόσμο.
«Φέτος, το FEE επιλέγει να ανακοινώσει στην Ελλάδα, σε μία δύσκολη για τη χώρα περίοδο, τις διεθνώς βραβευμένες με τη «Γαλάζια Σημαία» ακτές και μαρίνες, σε ειδική εκδήλωση που διοργανώνεται από την ΕΕΠΦ, εθνικό χειριστή του προγράμματος. Είναι η πρώτη φορά που τα αποτελέσματα ανακοινώνονται με αυτόν τον τρόπο από το FEE. Θέλουμε έτσι να τονίσουμε τη στήριξή μας σε ένα από τα παλαιότερα κράτη-μέλη μας, με δυναμική παρουσία σε όλα τα προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης. Ιδιαίτερα, δε, στο πρόγραμμα “Γαλάζια Σημαία” αφού, επί σειρά ετών, κατέχει μία από τις πρώτες σε αριθμό βραβευμένων ακτών θέσεις, με δυνατότητα ακόμα μεγαλύτερης ανάπτυξης, δεδομένου του μεγάλου μήκους ακτογραμμής που διαθέτει» δήλωσε η Lesley Jones, σντιπρόεδρος του Διεθνούς Ιδρύματος για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση.
Ο Πρόεδρος της ΕΕΠΦ, Νίκος Πέτρου, σχολιάζοντας την πραγματοποίηση της εμβληματικής σημασίας τελετής του FEE στη χώρα μας, ανέφερε: «Η “Γαλάζια Σημαία” είναι ένα ισχυρό εργαλείο για την προώθηση του ελληνικού τουρισμού. Παράλληλα, όμως, είναι και ισχυρό εργαλείο για την προστασία του περιβάλλοντος στον ευαίσθητο παράκτιο χώρο, μέσα από την υπεύθυνη αειφορική διαχείριση και την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση. Το FEE προωθεί αυτό το όραμα, το οποίο ασπάζεται και η ΕΕΠΦ από την ίδρυσή της, πριν 65 χρόνια, επεκτεινόμενο συνεχώς σε νέους τομείς και σε νέες περιοχές του πλανήτη. Φέτος, για πρώτη φορά, “Γαλάζιες Σημαίες” θα κυματίσουν στην Ασία, στην Ιαπωνία, αλλά και σε τουριστικά σκάφη. Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς γιατί το FEE σε αυτές τις πρωτιές προσθέτει άλλη μία, μετά από πρόταση της ΕΕΠΦ: Την ανοιχτή ανακοίνωση των παγκόσμιων αποτελεσμάτων με μία μεγάλη εκδήλωση, και μάλιστα στη χώρα μας. Η Ελλάδα βρίσκεται σταθερά ανάμεσα στις πρώτες χώρες σε αριθμό βραβευμένων ακτών και στόχος μας είναι να τις αυξάνουμε συνεχώς και, γιατί όχι, να κατακτήσουμε την πρώτη θέση παγκοσμίως».
Τέλος, υπογραμμίζεται ότι το πρόγραμμα και η εκδήλωση τελούν υπό την αιγίδα του υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, καθώς και του Τουριστικού Οργανισμού Χαλκιδικής και υποστηρίζεται από την ευγενική χορηγία του «Porto Carras Grand Resort», των προϊόντων πρόσβασης Mobi-mat και την Πανελληνία Ομοσπονδία Διευθυντών Ξενοδοχείων.
AΠΕ ΜΠΕ

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

18 − 11 =

SOCIAL

8,697ΥποστηρικτέςΚάντε Like
76ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ