12.3 C
Arta
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Δηλώνουμε ή όχι αποδείξεις στην φορολογική δήλωση 2016.

Καμία υποχρέωση δεν έχουν οι μισθωτοί και συνταξιούχοι να φυλάξουν τις αποδείξεις λιανικής πώλησης και παροχής υπηρεσιών που μάζεψαν το 2015, καθώς στις φορολογικές δηλώσεις του 2016 δεν απαιτείται να δηλώσουν την αξία των αποδείξεων αυτών για να κατοχυρώσουν την έκπτωση φόρου έως 2.100 ευρώ που προβλέπει γι’ αυτούς η ισχύουσα φορολογική νομοθεσία.


Παρ’ όλα αυτά, ο κωδικός 049 στο Ε1, στον οποίο τα προηγούμενα χρόνια οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι ανέγραφαν τη συνολική αξία των αποδείξεων λιανικής πώλησης και παροχής υπηρεσιών που είχαν συγκεντρώσει προκειμένου να κατοχυρώσουν την έκπτωση φόρου έως 2.100 ευρώ, υπάρχει και στο φετινό έντυπο Ε1 της φορολογικής δήλωσης (στον πίνακα 7 της 4ης σελίδας). Όμως ο κωδικός αυτός θα είναι ανενεργός, δηλαδή δεν θα είναι δυνατό να συμπληρωθεί από τους φορολογούμενους κάποιο ποσό. 
Για το τρέχον έτος, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι οφείλουν όχι απλώς να ζητούν αποδείξεις, σε κάθε συναλλαγή τους με επιχείρηση ή ελεύθερο επαγγελματία, αλλά και να τις φυλάξουν, διότι είναι πολύ πιθανό να επανέλθουν σε ισχύ οι διατάξεις που προέβλεπαν τη διασύνδεση του αφορολόγητου ορίου με την αξία των αποδείξεων που έχουν συγκεντρωθεί. Εφόσον τελικά θεσπιστεί η διασύνδεση του αφορολόγητου με τις δαπάνες που εξοφλούνται με «πλαστικό χρήμα» δεν θα είναι αναγκαία η φύλαξη των αποδείξεων για τις συναλλαγές αυτής της κατηγορίας, διότι τα στοιχεία τους θα καταγράφονται από τις ίδιες τις τράπεζες και θα αποστέλλονται στο υπουργείο Οικονομικών.

dikaiologitika.gr

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

SOCIAL

9,593ΥποστηρικτέςΚάντε Like
76ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ