18.8 C
Arta
Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024

Το αρχαιότερο νερό στον κόσμο

Είναι 2 δισεκατομμυρίων ετών και βρίσκεται στο Οντάριο, στον Καναδά.

 Την ανακάλυψη έκανε μια ομάδα γεωλόγων, από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο, η οποία μπορεί να ρίξει περισσότερο φως στην αρχαία ζωή του πλανήτη μας.

Το νερό, ηλικίας δύο δισεκατομμυρίων ετών, βρέθηκε μέσα σε ένα ορυχείο στην Τίμμινς (Timmins) και πιστεύεται ότι είναι το παλαιότερο που εντοπίστηκε ποτέ.

Η πρώτη πηγή βρέθηκε σε βάθος 2,4 χιλιόμετρα το 2013 και έχει ηλικία περίπου 1,5 δισεκατομμύρια έτη. Αλλά στον ίδιο χώρο, φέτος, εντοπίστηκε μια βαθύτερη πηγή, στα 3 χιλιόμετρα, η οποία είναι τουλάχιστον 500 χρόνια πιο αρχαία.

Ο προσδιορισμός της ηλικίας του νερού προέκυψε από τα αέρια ήλιο, νέον, κρυπτόν και ξένον, που εντοπίστηκαν σ΄αυτό. Επισημαίνεται ότι τα συγκεκριμένα αέρια συσσωρεύονται με τον χρόνο στο υγρό που παγιδεύεται σε ρωγμές στους βράχους. Ο υπολογισμός της ποσότητας του αερίου που είχε συσσωρευτεί στο νερό, βοήθησε του ερευνητές να καταλάβουν την ηλικία του.

«Αν το νερό ήταν εκεί για διάστημα έως δύο δισεκατομμύρια χρόνια, αυτό μπορεί να μας πει κάτι για την ατμόσφαιρα εκείνη τη χρονική στιγμή ή την κατάσταση της Γης», δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας Δρ. Ολιβερ Γουόρ (Dr Oliver Warr).

Σύμφωνα με τον ίδιο, το νερό είναι έως και οκτώ φορές πιο αλμυρό σε σχέση με το θαλασσινό, και μπορεί να φέρει κάποια ίχνη μετάλλων.

«Δεν θα σε σκοτώσει αν το πιεις, αλλά θα γευθείς κάτι απολύτως αηδιαστικό», δήλωσε ο Γουόρ, κατά τον οποίο η μελέτη του θα μπορούσε να ανοίξει δρόμους για την κατανόηση της ζωής σε άλλους πλανήτες.

Οι ερευνητές έχουν βρει χημικά ίχνη που άφησαν πίσω τους μικροσκοπικοί μονοκύτταροι οργανισμοί, οι οποίοι ζούσαν κάποτε στο νερό.

Τα ευρήματα των επιστημόνων παρουσιάστηκαν στο συνέδριο της Αμερικανικής Γεωφυσικής Ένωσης, στο Σαν Φρανσίσκο.

(με πληροφορίες και εικόνες από CBC και BBC, snoopit24)

 

 

πηγή

 

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

SOCIAL

9,593ΥποστηρικτέςΚάντε Like
76ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ