19.9 C
Arta
Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

Τι είναι η ανάλυση 4Κ (UHD)

Καταρχάς να πούμε ότι όταν αναφερόμαστε σε μια οθόνη με ανάλυση 4Κ ή UHD μιλάμε για το ίδιο πράγμα, δηλαδή για μια οθόνη με διπλάσια ανάλυση από την αντίστοιχη Full HD.

1

Ωστόσο, οι όροι 4Κ και UHD είναι κατά τι διαφορετικοί. Η διαφορά τους έγκειται στο γεγονός ότι το μεν 4Κ προέρχεται από τη βιομηχανία παραγωγής βίντεο περιεχομένου, ενώ αντίστοιχα το UHD προέρχεται από την βιομηχανία οθονών.

Πιο συγκεκριμένα όρος 4Κ προέρχεται από τις προδιαγραφές ψηφιακής παραγωγής και προβολής εικόνας της αντίστοιχης ανάλυσης. Αυτό το επαγγελματικό στάνταρτ προβλέπει ανάλυση 4.096×2.160pixels, δηλαδή τετραπλάσια από του αμέσως προηγούμενου που ήταν 2.048x1080pixels και ήταν γνωστό ως 2Κ.

Τα ονόματα προέκυψαν από τον αριθμό των pixel στην οριζόντια γραμμή σάρωσης, δηλαδή των 4.096 στην περίπτωση του 4Κ.

Ποια είναι η σωστή ονοματολογία για τις οθόνες

Τώρα όσον αφορά στην ονοματολογία που χρησιμοποιούν οι κατασκευαστές οθονών, αυτή βασίζεται στην κάθετη διάσταση. Πολλοί ίσως έχετε υπόψη την ανάλυση 720p (HD Ready) και 1080p (Full HD).

Στην περίπτωση της ανάλυσης Ultra HD, ο ακριβής αριθμός των pixels είναι 3.840×2.160pixels. Όπως βλέπουμε ο αριθμός αυτός δεν είναι ακριβώς ίδιος με αυτόν της ανάλυσης 4Κ, αλλά λίγο μικρότερος και με ελαφρώς διαφορετικό λόγο.

2

Άρα, αν ακολουθήσουμε την ονοματολογία των κατασκευαστών, όπως παραπάνω, το σωστό θα ήταν να χρησιμοποιούμε τον όρο UHD ή 2160p όταν μιλάμε για τηλεοράσεις ή monitor με ανάλυση 4Κ, αλλά προκειμένου να αποφευχθεί κάποια πιθανή σύγχυση καθιερώθηκε τελικά και το 4Κ σαν αναγνωριστικό και των οθονών.

Δηλαδή αν και πρόκειται για διαφορετικές αναλύσεις, έστω και με μικρή διαφορά, και μάλιστα για διαφορετικά πράγματα, τελικά οι δυο ονοματολογίες κατέληξαν να χρησιμοποιούνται σαν συνώνυμες.

 

 

 

 

πηγή

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

SOCIAL

9,593ΥποστηρικτέςΚάντε Like
76ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ