25.8 C
Arta
Πέμπτη, 16 Μαΐου, 2024

Πρέβεζα: Πρεβεζάνος ο εγκέφαλος της τελωνειακής κομπίνας με τα χέλια

Μπορεί για πολλούς η κομπίνα που είχε στηθεί για μεταφορά γόνου χελιών που εισάγονταν από την Ισπανία και κατέληγαν στην Κίνα, να είναι μια τυπική τελωνειακή παράβαση, αλλά για το Ελληνικό δημόσιο και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς πρόκειται για σοβαρή εγκληματική πράξη σε βάρος του ελληνικού δημοσίου. Κι αυτό γιατί οι διαφυγόντες δασμοί και φόροι αφορούν εκατομμύρια ευρώ.

Την υπόθεση παρακολουθούσε εδώ και καιρό η Europol, η οποία σε συνεργασία με την Τελωνειακή Υπηρεσία και τη συνδρομή της Ελληνικής Αστυνομίας εξάρθρωσε την καλοστημένη αυτή επιχείρηση εισφοροδιαφυγής.

Ως εγκέφαλος αυτής της οργάνωσης που δρούσε εδώ και πολύ καιρό, συνελήφθη την Παρασκευή(3-2-17) στην Πρέβεζα, Πρεβεζάνος επιχειρηματίας μόνιμος κάτοικος της περιοχής, ο οποίος έπαιζε συντονιστικό ρόλο στη διακίνηση των χελιών που έρχονταν με φορτηγά ψυγεία στην Ελλάδα από την Ισπανία μέσω Ιταλίας ως γόνος και κατέληγαν στην Κίνα, παρά το γεγονός ότι κάτι τέτοιο απαγορεύονταν για το συγκεκριμένο είδος των χελιών.

Ο γόνος αυτός των χελιών πωλούνταν στην Κίνα αντί 1500 ευρώ το κιλό. Οι υπεύθυνοι της κομπίνας χρησιμοποιούσαν εικονικά τιμολόγια, στα οποία φαίνονταν ότι πωλούσαν γόνο από τσιπούρες και λαυράκια και όχι χέλια.

Ο Πρεβεζάνος επιχειρηματίας που είχε επαγγελματική  ενασχόληση στον Δήμο Πρέβεζας (δεν πρόκειται για έμπορα ψαριών ή αλιευμάτων) είχε μόνο γραφειοκρατική ανάμιξη μέσω τιμολογίων και παραστατικών, χωρίς να μένουν στην περιοχή της Πρέβεζας τα χέλια  , καθώς οι τοπικές υπηρεσίες θα έπρεπε να διενεργήσουν τον έλεγχο, αν αυτά τα χέλια εμφανίζονταν σε τοπικές μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας ή πάχυνσης.

Μεταφέρονταν λοιπόν στο Μεσολόγγι, όπου έγιναν επίσης συλλήψεις (μεταξύ των συλληφθέντων και ένας συγγενής του Πρεβεζάνου καθηγητής του ΤΕΙ) και στη συνέχεια σε αποθήκη στην Αθήνα. Μετά φορτώνονταν σε αεροπλάνο και κατέληγαν στην Κίνα.

Ο Πρεβεζάνος επιχειρηματίας γνώριζε όπως φαίνεται πολύ καλά τις τρύπες του συστήματος και με τους συνεργούς του κατάφερε για πολύ καιρό να ξεφεύγει από τον έλεγχο των αρμοδίων αρχών.

Ο ίδιος δεν είχε δώσει στην Πρέβεζα δείγματα πλουτισμού και δεν διήγε πολυτελή βίο αλλά η παρέμβαση της Europol που είχε τις σχετικές πληροφορίες ήταν καταλυτική. Ήδη ελέγχονται οι τραπεζικοί του λογαριασμοί και θα γίνουν κατασχέσεις χρημάτων, ενώ διεξάγεται  έρευνα για λογαριασμούς που διατηρούσαν τα μέλη του κυκλώματος στο εξωτερικό.

φώτο: αρχείου

 

 

 

πηγή

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

SOCIAL

9,593ΥποστηρικτέςΚάντε Like
76ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ