19.8 C
Arta
Κυριακή, 12 Μαΐου, 2024

Ούτε χειραψία, ούτε θερμές κουβέντες, ένα χοντρό αστείο για υποκλοπές -Οσα έγιναν στη συνάντηση Τραμπ-Μέρκελ

Ούτε χειραψία στο Οβάλ Γραφείο, ούτε θερμά λόγια για την χώρα της, μια διάλεξη για τη μετανάστευση και ένα χονδροειδές αστείο για τις υποκλοπές. Ισως ήταν η πιο ψυχρή συνάντηση στο Λευκό Οίκο, αυτή του Ντόναλντ Τραμπ και της Ανγκελα Μέρκελ.

Η πρώτη φορά που συναντήθηκαν οι δύο ηγέτες ήταν αναμφίβολα και η πλέον «καταστροφική».

Η ένταση ήταν διάχυτη στην ατμόσφαιρα εξαρχής, καθώς ο Τραμπ είχε χύσει πολύ δηλητήριο κατά της Γερμανίας στη διάρκεια της προεκλογικής του καμπάνιας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος αρχικά υποδέχθηκε θερμά την Μέρκελ, ή έστω με αβρότητα και χαμόγελα στην είσοδο του Λευκού Οίκου.

Την υποδέχθηκε στο Λευκό Οίκο με χαμόγελα που ήταν περισσότερο για τους φωτογράφους, παρά αποτύπωναν το κλίμα εγκαρδιότητας.

Πάντως ο Τραμπ υποδεχόμενος την Μέρκελ, είχε θερμά λόγια να πει: «Θέλω να σας ευχαριστήσω πάρα πολύ. Είναι μεγάλη τιμή να σας έχουμε στο Λευκό Οίκο. Είναι μεγάλη τιμή να σας έχουμε στις Ηνωμένες Πολιτείες, και ανυπομονώ να ξοδέψω χρόνο μαζί σας», είπε ο αμερικανός πρόεδρος.

Φωτογραφίες: AP Photo/Pablo Martinez Monsivais

Πώς πάγωσε η ατμόσφαιρα

Πολύ γρήγορα όμως η ατμόσφαιρα «πάγωσε». Από την απόπειρα χειραψίας της Μέρκελ, την οποία ο Τραμπ αγνόησε επιδεικτικά, μέχρι την δημόσια διαφωνία του με την καγκελάριο σχεδόν σε κάθε μείζον ζήτημα τις διεθνούς πολιτικής σκηνής.

Ο Τραμπ, ξεκινώντας την κοινή συνέντευξη Τύπου, διακήρυξε ότι η μετανάστευση «είναι προνόμιο και όχι δικαίωμα» και πως «η ασφάλεια των κρατών είναι προτεραιότητα χωρίς καμία αμφιβολία» μια αναφορά που ερμηνεύτηκε ως «χαστούκι» στην ανοικτή πολιτική της Γερμανίας στο μεταναστευτικό.

Αλλωστε δεν πέρασε πολύς καιρός από τότε που είχε κατηγορήσει την Μέρκελ ότι «καταστρέφει τη Γερμανία» επιτρέποντας ορδές προσφύγων από τη Συρία να μπουν στη χώρα της.

Επιπλέον, υπογράμμισε την «ανάγκη οι σύμμαχοί μας στο ΝΑΤΟ να πληρώσουν το δίκαιο μερίδιο που τους αναλογεί» για την άμυνα. «Πολλά έθνη οφείλουν τεράστια χρηματικά ποσά από προηγούμενα χρόνια και είναι πολύ άδικο για τις Ηνωμένες Πολιτείες», είπε. «Αυτά τα έθνη πρέπει να πληρώσουν αυτά που οφείλουν».

Η καγκελάριος Μέρκελ του απάντησε ότι ήταν πάντοτε πεποίθησή της να «μιλά ο ένας στον άλλο και όχι ο ένας για τον άλλο» – μια ευθεία αναφορά στις αμέτρητες μειωτικές δηλώσεις Τραμπ στην προεκλογική του περίοδο.

Στο τέλος, ο αμερικανός πρόεδρος είπε στην Μέρκελ: «Τουλάχιστον έχουμε κάτι κοινό, ίσως: Τις υποκλοπές» αφήνοντας να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση Ομπάμα κατέγραφε τις συνομιλίες και των δύο.

Η γερμανίδα καγκελάριος δεν αντέδρασε. Ανέμενε στωικά στο πόντιουμ των δηλώσεων, δεξιά του Τραμπ, καθώς η σοκαριστική δήλωση μεταφράζονταν στα γερμανικά.

Τις ευχαριστίες τις επανέλαβε και στο τέλος της κοινής συνέντευξης Τύπου τους, αλλά αυτό ήταν. Δεν είπε, όπως ο ίδιος είχε πει μετά από συναντήσεις με άλλους ξένους ηγέτες, ότι αναμένει οι δυο τους να γίνουν πολύ καλοί φίλοι. Ούτε μίλησε με αναβλύζουσα αγάπη για τη μητέρα πατρίδα, παρόλο που η οικογένειά του έχει τις ρίζες της στη Γερμανία.

Αντ’ αυτού, μίλησε για την «στενή φιλία μεταξύ της Αμερικής και της Γερμανίας», που είναι χτισμένη πάνω σε «κοινές αξίες».

«Εμείς αγαπάμε τα ατομικά δικαιώματα, υποστηρίζουμε το κράτος δικαίου και επιδιώκουμε την ειρήνη μεταξύ των εθνών. Η συμμαχία μας είναι ένα σύμβολο της δύναμης και της συνεργασίας για τον κόσμο. Είναι το θεμέλιο για ένα πολύ, πολύ ελπιδοφόρο μέλλον», κατέληξε ο Τραμπ.

Η απίστευτη προσβολή Τραμπ στη Μέρκελ

Προηγουμένως, στο Οβαλ Γραφείο εξελίχθηκε η απίστευτη για τα παγκόσμια διπλωματικά χρονικά ενδεχομένως, σκηνή,

Οι δυό τους κάθονταν δίπλα δίπλα στις αναπαυτικές καρέκλες του Οβάλ Γραφείου. Ενας φωτογράφος ρώτησε αν θα κάνουν χειραψία για να βγουν και οι απαραίτητες φωτογραφίες για την επίσημη συνάντηση.

«Θέλεις να σφίξουμε τα χέρια» ακούστηκε να ρωτά η Μέρκελ τον Τραμπ, σκύβοντας ελαφρώς προς το μέρος του.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, όχι μόνο δεν της απάντησε, κοιτάζοντας ανέκφραστος διαρκώς προς τους φωτογράφους και τις κάμερες, αλλά την απαξίωσε πλήρως, χωρίς καν να γυρίσει το κεφάλι του προς την πλευρά της Καγκελαρίου.

Η Μέρκελ, αμήχανη, έκανε μια γκριμάτσα και έγειρε στην πλάτη της πολυθρόνας.

Δείτε το βίντεο με το χαρακτηριστικό στιγμιότυπο:

Photographers: Can we get a handshake?
Merkel (to Trump): Do you want to have a handshake?
Trump: *no response*
Merkel: *makes awkward face* pic.twitter.com/ehgpCnWPg7

— David Mack (@davidmackau) 17 Μαρτίου 2017

Τελικά έκαναν χειραψία!

Μόλις τελείωσε η συνέντευξη Τύπου, ο Τραμπ αντήλλαξε τελικά χειραψία με την Μέρκελ, μπροστά στις κάμερες.

AP photos

Ούτε η Ιβάνκα έσπασε τον «πάγο»

Το ψυχρό σκηνικό δεν το έσωσε ούτε η κόρη του αμερικανού προέδρου, Ιβάνκα Τραμπ η οποία κάθισε δίπλα στην γερμανίδα καγκελάριο κατά τη διάρκεια των συνομιλιών των δύο πλευρών.

Φωτογραφίες: EPA/CLEMENS BILAN/ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

 

source

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

SOCIAL

9,593ΥποστηρικτέςΚάντε Like
76ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ