21.8 C
Arta
Πέμπτη, 16 Μαΐου, 2024

Οι υπέροχοι Μελισσουργοί Άρτας

Στο βορειοανατολικό άκρο της Περιφέρειας  Άρτας βρίσκονται οι Μελισσουργοί.Το χωριό είναι χτισμένο σε υψόμετρο 900 m στις πλαγιές των Τζουμέρκων. Είναι το βορειότερο χωριό της Άρτας και απέχει από την πόλη 72 km. Βρίσκεται στην κοιλάδα που σχηματίζεται στα Αθαμανικά όρη -Τζουμέρκα. Είναι ένα από τα πιο παλιά χωριά των Τζουμέρκων και μνημονεύεται ως μεγαλοχώρι με μεγάλη οικονομική ανάπτυξη,ξακουστό για τα νερά του και την κτηνοτροφία του.

Στην κοιλάδα των Μελισσουργών υπήρξαν αρχαίοι οικισμοί  όπως μαρτυρούν ευρήματα που ανακαλύφθηκαν στην περιοχή.Η κοιλάδα που είναι σήμερα το χωριό και στα γύρω λιβάδια υπήρχαν οι στάνες των μικρών και μεγάλων κτηνοτρόφων.Από το 1850 εώς το 1950 ο αριθμός  των προβάτων έφτανε στις 70.000.

Η ονομασία του χωριού Μελισσουργοί προέρχεται από την ενέργεια,την εργατικότητα των κατοίκων(που θύμιζε την εργατικότητα των μελισσών), οι οποίοι έπρεπε να επιβιώσουν μέσα σε σκληρές συνθήκες.

Στο χωριό αξίζει να δείτε το μοναστήρι στη μνήμη των Εισοδίων της Θεοτόκου το οποίο χτίστηκε το έτος 1745. Στο μεσοχώρι υπάρχει ο κεντρικός ναός  Άγιος Νικόλαος, ο οποίος κάηκε το 1821 και αναστηλώθηκε το 1827-30. Άλλες Εκκλησίες στο χωριό είναι η Παναγία, ο Άγιος Μάρκος, η Αγία Παρασκευή, ο Προφήτης Ηλίας και ο Πάτερ Κοσμάς.

 Το χωριό διαθέτει Μουσείο με εκθέματα από την Εθνική Αντίσταση, τον ποιμενικό βίο, τη λαογραφική ιστορία και την καθημερινή ζωή των κατοίκων του.Οι  λάτρεις της ορειβασίας μπορούν να επισκεφθούν το Ορειβατικό Καταφύγιο Μελισσουργών σε υψόμετρο 1023m.Σε όλη την περιοχή του χωριού υπάρχουν πάρα πολλές πηγές με ωραία νερά,σε μία από αυτές εμφιαλώνεται το νερό «ΤΖΟΥΜΕΡΚΑ»,με το εργοστάσιο να βρίσκεται μέσα στο χωριό.

Κάτοικοι του χωριού είχαν συμμετοχή  στους εθνικούς αγώνες απέναντι στον τούρκικο ζυγό με ιδιαίτερη ανδρεία. Στα χρόνια της κατοχής, κάτοικοι  του χωριού έλαβαν μέρος στην Εθνική Αντίσταση.Το χωριό ήταν  στέκι  ανταρτών και είχε πολλά θύματα από τους Γερμανούς.

Με τον Καλλικράτη οι Μελισσουργοί έγιναν δημοτικό διαμέρισμα του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων, με έδρα το Βουργαρέλι.

 

 

 

 

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

SOCIAL

9,593ΥποστηρικτέςΚάντε Like
76ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ