19.8 C
Arta
Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024

Η Τουρκία περνά νόμο που “αθωώνει” βιαστές ανηλίκων

Το τουρκικό κοινοβούλιο «αθωώνει» με νόμο τους βιαστές ανηλίκων, σύμφωνα με το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε επί της αρχής του, το βράδυ της Πέμπτης,  προκαλώντας την αγανάκτηση της κοινής γνώμης και οργανώσεων προάσπισης των δικαιωμάτων των παιδιών.

Το νομοσχέδιο επιτρέπει την αναστολή της καταδίκης ενός άνδρα για σεξουαλική επίθεση εναντίον ανηλίκου, εφόσον διαπράχθηκε «χωρίς τη χρήση βίας, απειλής η οποιασδήποτε άλλης μορφής παραβίασης της θέλησης» του θύματος και με την προϋπόθεση ότι ο δράστης θα το παντρευτεί.

Ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι η διάταξη αυτή θα εφαρμοστεί μία μόνο φορά για να επωφεληθούν οι περίπου τρεις χιλιάδες περιπτώσεις

Η τουρκική κυβέρνηση υπερασπίστηκε το νομοσχέδιο, το οποίο, σύμφωνα με την ίδια, έχει στόχο να μην τιμωρούνται τα ζευγάρια ένα μέλος των οποίων είναι ανήλικο, ένα επιχείρημα που απορρίπτουν οι υπέρμαχοι των δικαιωμάτων των παιδιών.

Ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι η διάταξη αυτή θα εφαρμοστεί μία μόνο φορά για να επωφεληθούν οι περίπου τρεις χιλιάδες περιπτώσεις που βρίσκονται ήδη στην φυλακή και να λυθεί ένα οικογενειακό δράμα. «Εκείνοι που λένε ότι «ο βιαστής θα εκμεταλλευτεί την κατάσταση» διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα, είπε ο Τούρκος υπουργός.

Από την πλευρά του ο βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Ομέρ Σουχά Αλντάν είπε πως και στο παρελθόν υπήρχε αυτή η ρύθμιση στον τουρκικό ποινικό κώδικα και αυτό είναι απαράδεχτο. Όπως είπε ένας άντρας 50-60 χρόνων που έχει βιάσει ένα 11χρονο κοριτσάκι πρέπει να εκτίσει την ποινή του. Εάν του δώσετε το δικαίωμα να παντρευτεί και να μην τιμωρηθεί τότε θα έχετε καταδικάσει το κοριτσάκι για μια ζωή, ανέφερε ο βουλευτής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Και ο βουλευτής του Κόμματος Εθνικής Δράσης (ΜΗΡ) Ερκάν Ακτσάι χαρακτήρισε το νομοσχέδιο απαράδεκτο, λέγοντας πως εάν από δω και πέρα θα υπάρχουν τέτοιου είδους εκπλήξεις τότε η αντιπολίτευσης πρέπει να είναι πιο συγκρατημένη.

Η πρόταση νόμου έγινε αποδεχτή στην πρώτη ψηφοφορία παρά τις αντιδράσεις των δύο κομμάτων της αντιπολίτευσης, ωστόσο η πρόταση θα συζητηθεί ξανά την Τρίτη έπειτα από αίτημα των δύο κομμάτων της αντιπολίτευσης για φανερή ψηφοφορία.

Στο Twitter το hashtag #ΔενΜπορούμεΝαΝομιμοποιήσουμεΤονΒιασμό  (#TecavüzMeşrulaştırılamaz ) είναι μεταξύ των πιο δημοφιλών σήμερα, Παρασκευή.

 

 

 

πηγή

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

SOCIAL

9,593ΥποστηρικτέςΚάντε Like
76ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ