19.8 C
Arta
Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

Η νέα γενιά των «30άρηδων» του Κυριάκου – Στελέχη από την κοινωνία

Άνοιγμα στις νεώτερες γενιές κάνει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας που δίνει ευκαιρίες σε νέα πρόσωπα που δεν έχουν σχέση με τον παραδοσιακό κομματικό μηχανισμό, αλλά προέρχονται από την κοινωνία και έχουν προϋπηρεσία στον ιδιωτικό τομέα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ευθέως προ ημερών στον Αλέξη Παπαχελά στην τηλεόραση του Σκάι, ότι θα κυβερνήσει με τους άριστους, ενώ ο ίδιος δίνει μεγάλη έμφαση και στη ριζική ανανέωση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης, όπως έχει πει σε συνομιλητές του και επιμένει με ένταση σε αυτό, έχει αποφασίσει να μεταβληθεί πλήρως η Ν.Δ. από ένα γερασμένο κόμμα σε ένα πολιτικό φορέα σύγχρονο, ευρωπαϊκό και μεταρρυθμιστικό. Μένει να φανεί εάν θα το επιτύχει, αλλά ο ίδιος το προετοιμάζει με την ανάθεση ρόλων σε νέα πρόσωπα, σηματοδοτώντας ουσιαστικά την ανανέωση.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. θέλει μια νέα ΝΔ από την αρχή, όπου θα πρωταγωνιστούν πρόσωπα που μπορούν να πιάσουν το σφυγμό της αγοράς και της κοινωνίας και όπως ο ίδιος συνηθίζει να λέει, επιθυμεί ένα κόμμα δημιουργικών ανθρώπων που ξυπνάνε νωρίς το πρωί και δημιουργούν.

Κυρανάκης – Ζαχαράκη

Η προ ημερών απόφασή του να ορίσει δυο αναπληρωτές εκπροσώπους τύπου δίπλα στον εκπρόσωπο του κόμματος, Γιώργο Κουμουτσάκο, δηλ. τους Κώστα Κυρανάκη (30 ετών και πρόεδρο της Νεολαίας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος) και Σοφία Ζαχαράκη (38 ετών), ήταν μια σαφής ένδειξη για το τι πραγματικά πιστεύει ο ίδιος για την ανανέωση, αφού και οι δυο θα είναι υποψήφιοι, ο μεν πρώτος στη Β΄ Αθήνας, η δε δεύτερη στην Ευρυτανία.

Κώστας Κυρανάκης
Κώστας Κυρανάκης

Εάν δει κανείς προσεκτικά και τον κομματικό μηχανισμό όπως έχει δομηθεί, αλλά και την απόφαση του Κυρ. Μητσοτάκη να δώσει το «πράσινο φως» σε ορισμένα πρόσωπα ώστε να αρχίσουν να…τρέχουν την υποψηφιότητά τους στις περιφέρειές τους θα αναγνωρίσει την πραγματική του διάθεση να αλλάξει πλήρως τη σύνθεση της Κ.Ο. της Ν.Δ. και από τη διαδικασία, πρώτα της αξιοποίησής τους και δράσης τους στο κόμμα και μετά των εκλογών, να προκύψει ένα νέο πολιτικό προσωπικό πλήρως διαφορετικό από το παλαιό με τα παλαιοκομματικά χαρακτηριστικά.

Οι περιπτώσεις των προσώπων που έχουν αξιοποιηθεί και έλαβαν την «πολιτική ευλογία» να κατέλθουν υποψήφιοι στις εκλογές είναι αρκετά, αλλά το toc.gr εστίασε σε ορισμένες ενδιαφέρουσες περιπτώσεις.

Μια από αυτές είναι του 35χρονου Βασίλη Ξυπολυτά, που είναι είναι κάτοχος τριών μεταπτυχιακών τίτλων,ΜΑ Environmental Management από τo Harvard University, ΜΑ European Studies από το Kings College – University of London και Διοίκησης Επιχειρήσεων (MBA) από το Coventry Business School. Με πτυχίο BA Management and Marketing από το Coventry University.

Σοφία Ζαχαράκη
Σοφία Ζαχαράκη

Ο Β. Ξυπολυτάς που θα είναι υποψήφιος στη Β΄ Αθηνών, έχει  εργαστεί τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα, ενώ σήμερα είναι ιδιοκτήτης δύο start-up εταιρειών. Η πρώτη δραστηριοποιείται στον χώρο των τροφίμων και διαθέτει το προϊόν της σε εκατοντάδες σημεία πώλησης στην εγχώρια και διεθνή αγορά και η δεύτερη στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Εκλέγεται επί δέκα έτη, στις πρώτες θέσεις εκλογής, σε θέσεις διοίκησης, εκ των οποίων τρία έτη υπηρέτησε ως αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Πολιτικής Προστασίας και Περιβάλλοντος στον Δήμο Κηφισιάς και τα υπόλοιπα ως πρόεδρος ΝΠΔΔ. Στα χρόνια αυτά έχει πραγματοποιήσει μια σειρά από καινοτομίες, όπως το πρώτο αυτόνομο ενεργειακά δημόσιο κτίριο στην Ελλάδα, τα πρώτα δημόσια ψηφιακά σχολεία στην Ελλάδα, η χρήση της άμεσης δημοκρατίας στη λήψη αποφάσεων, η κομποστοποίηση στην πηγή για πρώτη φορά στην Ελλάδα και πολλά άλλα.

Στα φοιτητικά του χρόνια διατέλεσε πρόεδρος των Ελλήνων Φοιτητών Λονδίνου (ΣΕΦΛ) και πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Κ. Αγγλίας. Μετά την επιστροφή του από το εξωτερικό διατέλεσε τακτικό μέλος της Γραμματείας Οργανωτικού και μετέπειτα τακτικό μέλος της Γραμματείας Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου διορίστηκε το 2013 ως αναπληρωτής γραμματέας. Από το 2014 έως το 2016 υπηρέτησε ως εκτελεστικός αντιπρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ), απ’ όπου αποχώρησε πρόσφατα, ενώ στον ελεύθερο χρόνο του ασχολείται με το περιβάλλον – μετά τις μεγάλες πυρκαγιές του 2007 ίδρυσε την ομάδα εθελοντών Green Βelt, η οποία, και με τη βοήθεια ιδιωτικών χορηγιών, φύτεψε περισσότερα από 18.500 δένδρα στην Αττική.

Βασίλης Ξυπολυτάς
Βασίλης Ξυπολυτάς

Στο πλαίσιο του ανοίγματος του Κυρ. Μητσοτάκη στο μεταρρυθμιστικό Κέντρο, μια περίπτωση που αξίζει να σημειωθεί και έχει συζητηθεί είναι του καθηγητή Θανάση Κοντογιώργη που διετέλεσε και παλαιότερα σύμβουλος επί νομικών ζητημάτων, καθώς είναι νομικός, του Κώστα Σημίτη, όταν ήταν Πρωθυπουργός. Πρόκειται για ένα πρόσωπο στο οποίο ο πρόεδρος της Ν.Δ. επενδύει πολλά για να τονίσει και το άνοιγμα στο κέντρο.

Άλλο πρόσωπο που έχει ενδιαφέρον και θεωρείται πως κομίζει το νέο στη Ν.Δ. είναι ο Νίκος Σοφιανός (θα είναι υποψήφιος στη Β΄ Αθηνών), γ.γ. του ΕΒΕΑ και αποτελεί ένα από τα στελέχη που ενημερώνεται ο Κυρ. Μητσοτάκης για το συμβαίνει στην αγορά, όπως και από τον σύμβουλο του για θέματα επιχειρηματικότητας, τον πρώην βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας, Σπήλιο Λιβανό που θα πολιτευθεί και πάλι στην ίδια περιφέρεια.

Μια άλλη ενδιαφέρουσα περίπτωση είναι στο τμήμα των νέων επιστημόνων, αυτή του αυτοδημιούργητου δικηγόρου Γιώργου Κώτσηρα που είναι νέος άνθρωπος και έχει πολιτευθεί άλλη μια φορά στην Περιφέρεια της Αττικής. Επίσης ο Ελπιδοφόρος Παπανικολόπουλος θεωρείται ένα από τα πρόσωπα που θα δοθεί χώρος μελλοντικά, όπως και στο νεαρό δικηγόρο Νίκο Σωτηρόπουλο, αλλά και στον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο που είναι διευθυντής επικοινωνίας της ΕΠΟ και μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του κόμματος.

Επίσης, η γραμματέας Γυναικείων Θεμάτων, Μαρία Συρεγγέλα, εκφράζει την ανανέωση, όπως και η Δήμητρα Λυγούρα, πολιτεύτρια στην Ηλεία που ανέλαβε ρόλο στην περιφερειακή οργάνωση.

Άλλα πρόσωπα που εντάσσονται στον μεγάλο κύκλο των στελεχών που συμβολίζουν την ανανέωση είναι οι στενοί συνεργάτες του Κυρ. Μητσοτάκη, ο διευθυντής του πολιτικού του γραφείου, Μιχάλης Μπεκίρης (ή θα είναι στο Επικρατείας ή θα πολιτευθεί στην Αχαϊα), ο διευθυντής του γραφείου τύπου της ΝΔ Μακάριος Λαζαρίδης (θα πολιτευθεί στην Καβάλα), ο γραμματέας Οργανωτικού Βασίλης Σπανάκης (θα είναι υποψήφιος στη Β΄ Αθηνών), ο γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού Γιάννης Οικονόμου (υποψήφιος στη Β΄ Αθηνών), ο Θανάσης Νέζης, κ.α.

Σπύρος Καπράλος
Σπύρος Καπράλος

Επίσης σε αυτόν τον κύκλο, εντάσσονται ο Φίλιππος Φόρτωμας, ο Νίκος Κωστόπουλος, ο Μιχάλης Γραφάκος, ο Σπύρος Σταθάτος, ο αντιδήμαρχος Τάσος Γαϊτάνης, Σπύρος Καπράλος (διευθυντής του γραφείου τύπου της ΝΔ στη Βουλή-θα πολιτευθεί στη Φθιώτιδα), κ.α.

 

 

 

πηγή

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

SOCIAL

9,593ΥποστηρικτέςΚάντε Like
76ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ