22.8 C
Arta
Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024

«Ενα βήμα εμπρός,δυο πίσω» μετά από τα αγκάθια σε Βουλή & ΣτΕ

Συνεχίζεται η νομική και πολιτική «ακροβασία» της κυβέρνησης για τις τηλεοπτικές άδειες που δόθηκαν με το νόμο Παππά και ο οποίος βρίσκεται στην «κρησάρα» του Συμβουλίου της Επικρατείας που συνεδριάζει  εκ νέου την ερχόμενη Δευτέρα.

Το Μαξίμου μετά την πρώτη «ήττα» στο ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο κινείται «ένα βήμα μπρος δύο πίσω» αναζητώντας στέρεο έδαφος. Μέχρι νεωτέρας μπαίνει στο συρτάρι και το «πιστόλι» της τροπολογίας για το «μαύρο» εντός πέντε ημερών στα μη αδειοδοτούμενα κανάλια.

Διαβεβαιώσεις Βούτση ότι δεν θα κατατεθεί τουλάχιστον μέχρι την Κυριακή

Μέσω του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση επιχειρήθηκε, ματαίως,να υπάρξει έγκριση της αντιπολίτευσης στη συγκρότηση νέου ΕΣΡ που ενδεχομένως να έδινε και μια πολιτική διέξοδο στο αδιέξοδο.

Στη Διάσκεψη των Προέδρων που συνεκλήθη το μεσημέρι της Τετάρτης τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζήτησαν αφενός να υπάρξει αναβολή της όποιας διαδικασίας για το ΕΣΡ μέχρις ότου αποφασίσει το ΣτΕ για τον νόμο Παππά αφετέρου να μην επανακατατεθεί η επίμαχη τροπολογία του υπουργού Επικρατείας που προβλέπει εντός πενθημέρου να «πέσει μαύρο» στα κανάλια που δεν έχουν αδειοδοτηθεί.

Ο κ. Βούτσης θεώρησε πως η δικαστική εκκρεμότητα στο ΣτΕ δεν είναι λόγος για να μην λάβουν τα κόμματα απόφαση αλλά στην ψηφοφορία που ακολούθησε δεν επετεύχθη η πλειοψηφία των 4/5 που απαιτεί το Σύνταγμα για την συγκρότηση της αρχής.

Ο πρόεδρος της Βουλής εκτίμησε μάλιστα ότι μια συμφωνία για το  ΕΣΡ θα διευκόλυνε και τους δικαστές! «Το πολιτικό σύστημα προχωρά και αναμένει και να μην τους επιβαρύνουμε με τις δικές μας αποφάσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Βούτσης μπορεί μέσα στη διάσκεψη των Προέδρων να απέφυγε την παραμικρή αναφορά στην επίμαχη τροπολογία Παππά, που κατόπιν παρέμβασής του αποσύρθηκε, διαβεβαίωσε όμως τους εργαζόμενους στα κανάλια που κινδυνεύουν να κλείσουν και διαδήλωσαν έξω από τη Βουλή ότι η τροπολογία δεν θα κατατεθεί. Τουλάχιστον μέχρι την Κυριακή.

 Γιατί ο Τσίπρας επέλεξε να μην πάει στη Βουλή

Το περιβάλλον που διαμορφώθηκε μετά την απόφαση του ΣτΕ να κάνει παραδεκτές τις προσφυγές των καναλιών, το σάλο και τις αντιδράσεις των δικαστών στην επιχείρηση εκβιασμού αντιπροέδρου του ΣτΕ – στον οποίο «ενεπλάκη» και η κομματική εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ – και οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα κανάλια, ανάγκασε την κυβέρνηση να οπισθοδρομήσει.

Ο πρωθυπουργός δεν εμφανίστηκε στη  Βουλή παρά τις διαρροές που υπήρξαν την Τρίτη από το Μαξίμου.

Στη Βουλή όμως έσπευσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κ. Μητσοτάκης ο οποίος κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση οδηγεί την Δημοκρατία και τους Θεσμούς σε κρίση.

Μίλησε επίσης για κλίμα απαράδεκτων μεθοδεύσεων που«παραπέμπουν σε παρακράτος ανομίας και όχι κράτος δικαίου»και επανέλαβε την προϋπόθεση που έθετε και θέτει η ΝΔ για τη συγκρότηση του ΕΣΡ. «Η στάση μας από την πρώτη στιγμή ήταν ξεκάθαρη. Έβαλα μία και μόνο προϋπόθεση: Την ακύρωση του νόμου Παππά. Η σύνθεση του ΕΣΡ είναι μεταγενέστερο θέμα. Θα αναμένουμε την απόφαση» ανέφερε ο αρχηγός της ΝΔ προδιαγράφοντας και το ναυάγιο στη Διάσκεψη των Προέδρων.

Παππάς -Τζανακόπουλος στην πρώτη γραμμή κατά Κυριάκου και ΝΔ

«Η αξιωματική αντιπολίτευση, αντί να έχει το δικό της πολιτικό στίγμα, επιλέγει για άλλη μια φορά να είναι ουρά των συμφερόντων» του απάντησε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς .

Απευθυνόμενος στους βουλευτές της Ν.Δ. ο κ. Παππάς είπε: «Βγείτε και πείτε στον λαό να επιστραφούν πίσω τα λεφτά που πρώτη φορά πλήρωσαν οι ιδιοκτήτες των καναλιών τα λεφτά που ποτέ εσείς δεν τολμήσατε να εισπράξετε αυτή είναι η ελάχιστη υποχρέωσή σας».

Ο Υπουργός επικρατείας εκνευρισμένος στα υπουργικά έδρανα εκτόξευσε και ορισμένα «γαλλικά» σε κάποιον από τους βουλευτές της ΝΔ. 

Ο υπουργός Επικρατείας έχει αναλάβει εκ μέρους της κυβέρνησης τη δημόσια «απολογία» με μπαράζ συνεντεύξεων.

Ανοιχτοί σε αλλαγές στις τροπολογίες για τα κανάλια

Το βράδυ της Τετάρτης, ο  υπουργός Επικρατείας, μιλώντας κεντρικό δελτίο του ΣΚΑΪ, τόνισε ότι αν  ο νόμος κριθεί αντισυνταγματικός από το ΣτΕ και υποχρεωθεί η κυβέρνηση να γυρίσει τα χρήματα στους υπερθεματιστές, τότε είναι σαφές ότι “επιστρέφουμε στο προηγούμενο καθεστώς”.

Όσον αφορά την τροπολογία που εστάλη στη Βουλή αλλά αποσύρθηκε, ο υπουργός είπε ότι «έχουμε αποδείξει ότι κάνουμε πάντα προσπάθειες για ευρείες συναινέσεις. Είμαστε διατεθειμένοι εάν υπάρχουν προτάσεις για βελτιώσεις, να τις συζητήσουμε. Θα μπορούσε να γίνει ένας πολύ δημιουργικός διάλογος και να σταλεί ένα μήνυμα ενότητας προς τον κόσμο. Αφήνω ανοιχτό το ενδεχόμενο να κάνουμε αλλαγές που θα διαμορφώσουν ένα ευρύτερο συναινετικό πεδίο, μέχρι την τελευταία στιγμή».

Ερωτηθείς εάν στην συγκεκριμένη περίπτωση σκοπεύει να παραιτηθεί, ο κ. Παππάς είπε ότι “στο ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών έχουμε σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και είμαστε δικαιωμένοι στην συνείδηση του ελληνικού λαού”.

«Εμείς έχουμε μία σταθερή προσήλωση στην ανάγκη της συγκρότησης του ΕΣΡ. Εμείς θέλουμε να προχωρήσουμε με όρους συναίνεσης και δυστυχώς, η ΝΔ είχε δηλώσει ότι δεν θα συμμετάσχει», ειπε ο κ. Παππάς.

Σε ερώτηση για τα πρόσωπα που θα απαρτίζουν το ΕΣΡ, με δεδομένο ότι τα πρόσωπα δεν τύγχαναν κοινής αποδοχής, δήλωσε πως «εμείς παραλάβαμε ένα ΕΣΡ που την προηγούμενη περίοδο είχε συζητηθεί αν θα συμπληρωνόταν ή όχι. Το Νομικό Συμβούλιο απάντησε ότι από τις 16/11 και μετά, το ΕΣΡ δεν θα είχε νομική ισχύ. Έπρεπε να τηρήσουμε το νόμο και να πάμε σε νόμιμη συγκρότηση. Έπρεπε να παφθούν τα μέλη και να προχωρήσουμε».

«Ο δικός μας νόμος είχε τις περισσότερες, από τους υπόλοιπους προηγούμενους, αρμοδιότητες για το ΕΣΡ», τόνισε ο υπουργός Επικρατείας και έκανε λόγο για θεσμικό αδιέξοδο που δημιουργήθηκε. «Το θέμα Καλογρίτσα λύθηκε με βάση τις προβλεπόμενες διατάξεις», σχολίασε σε σχετική ερώτηση και πρόσθεσε πως «η προηγούμενη πραγματικότητα ήταν χειρότερη. Η καμπύλη των χρεών και των απολύσεων θα συνεχιζόταν. Η δική μας πρόταση θεραπεύει μία δομική στρέβλωση. Οι ηγεσίες των τηλεοπτικών σταθμών επέβαλαν τους κανόνες τους. Οι τηλεοπτικοί σταθμοί έχουν ως ένα μέρος δίκιο και ας ακούγεται αυτό αιρετικό. Έλεγαν, πείτε μας τους κανόνες».

«Σαφώς και το πολιτικό σύστημα είχε την ευθύνη για τη στρεβλή σχέση, που δημιουργούσε μη θεμιτές αλληλεξαρτήσεις, αλλά όχι στο σύνολό του. Μπορούσε να πάρει ο υπουργός και να πει “σας κλείνω”», δήλωσε αναφορικά με την εμπλοκή του πολιτικού συστήματος στα του τηλεοπτικού τοπίου.

«Ο ALPHA ανέβηκε στο ποσό, αλλά δεν πήγε ποτέ στη δεύτερη φάση», τόνισε και πρόσθεσε ότι «στελέχη της ΝΔ, όπως ο κ. Βορίδης και η κυρία Μπακογιάννη, δήλωσαν ότι έπρεπε να έχει γίνει διαγωνισμός για τις άδειες. Όλοι θέλουν να μην υπάρχει γκρίζο τοπίο και να έχουν μία καθόλα νόμιμη άδεια», τόνισε, σε μία προσπάθεια να εξηγήσει το σκεπτικό του διαγωνισμού για τις πανελλαδικής εμβέλειας τηλεοπτικές άδειες.

Αναφορικά με τον αριθμό «4», δήλωσε πως «η Φλωρεντία είπε τέσσερις και εξήγησε το γιατί. Λέμε ότι το βασικό μας επιχείρημα ήταν το θέμα της οικονομικής επιβιωσιμότητας. Κανάλια ζητούσαν δάνεια και εκεί ήταν η βάση της διαπλοκής. Βάλαμε κανόνες και αδειοδοτούμε. Ουδείς θα παίρνει άδεια και θα εξαρτάται», τόνισε.

«Όταν προσωπικά ο ομιλών και η κυβέρνηση προέβλεψαν πλήρη απασχόληση, η άλλη πλευρά χρησιμοποίησε το επιχείρημα ότι παραβιάζεται το δικαίωμα του εργοδότη. Τα βιώσιμα κανάλια θα μπορούν να έχουν και πάνω από 300 άτομα. Υπάρχει η δυνατότητα τη μειούμενη απασχόληση να σταματήσει να είναι. Το χειρότερο που είχαμε να κάνουμε, ήταν να αδρανήσουμε», δήλωσε.

Μιλώντας το πρωί στην ΕΡΤ, ο υπουργός επικρατείας προσέφυγε στο επιχείρημα – κατηγορία προς την αντιπολίτευση ότι ζητά από «τους δικαστές να βγάλουν λεφτά από το δημόσιο ταμείο και να επιστρέψουν στους καναλάρχες». Και συμπέρανε πως αν το ΣτΕ κρίνει αντισυνταγματικό το νόμο του θα γυρίσουμε «σε ένα καθεστώς που είναι αντισυνταγματικό και εκεί είναι το μεγάλο πρόβλημα».

Το πλέον αξιοπρόσεκτο πολιτικά είναι το Μαξίμου βγάζει σε «πρώτο πλάνο» ακόμη και τον διευθυντή του γραφείου το Πρωθυπουργού Δημήτρη Τζανακόπουλο o οποίος εμφανίστηκε στο δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1. Ο κ. Τζανανόπουλος υποστήριξε πως δεν υπάρχει δικαστική απόφαση τέτοια που να μην επιτρέπει την ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας για τις άδειες και επιτέθηκε ονομαστικά στον Κ. Μητσοτάκη ότι γίνεται ουρά των συμφερόντων.

Από την άλλη ο υπουργός  Εσωτερικών Π. Κουρουμπλής μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό 9,84 εκτίμησε πως αν νόμος κριθεί αντισυνταγματικός, δεν θα υπάρχει πολιτικό πρόβλημα. «Η κυβέρνηση μπορεί να ψηφίσει έναν καινούργιο νόμο, από ό,τι καταλαβαίνω, ως νομικός. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει δυνατότητα η κυβέρνηση να γυρίσει πίσω σε κανένα καθεστώς ανομίας» ανέφερε.

Θεοδωράκης: Μην κάνει η κυβέρνηση το ίδιο  λάθος με το μαύρο 

«Όσοι έχουν κυβερνήσει έχουν αποδείξει ότι έχουν πρόβλημα με την πολυφωνία. Η προηγούμενη κυβέρνηση έχει ρίξει μαύρο στην ΕΡΤ και αυτή η κυβέρνηση ρίχνει μαύρο στα ιδιωτικά κανάλια» ανέφερε ο επικεφαλής του Ποταμιού σε συνάντηση έξω από τη  Βουλή με εργαζόμενους στα κανάλια. Κάλεσε την κυβέρνηση «να περιμένει την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας»  και πρόσθεσε « η λογική “κλείνω και περιορίζω τις αγορές” είναι λογική σοβιετικών καθεστώτων και όχι δυτικών κοινωνιών».

Ερωτηθείς τι θα κάνει σε περίπτωση που η Κυβέρνηση καταθέσει τροπολογία με την οποία θα πέσει «μαύρο» στα κανάλια που δεν έχουν αδειοδοτηθεί σημείωσε «Είμαστε εξ αρχής αντίθετοι στην επιβολή κυβερνητικής εξουσίας στην τηλεόραση. Το έχουμε πληρώσει ακριβά και στο παρελθόν γιατί η εξάρτηση της τηλεόρασης ήταν πολλές φορές συνδυασμένη με τις δράσεις της όποιας κυβέρνησης. Αυτό που λέμε λοιπόν είναι ότι δεν πρέπει η κυβέρνηση να επαναλαμβάνει, στη χειρότερη μορφή, τα λάθη του παρελθόντος. Θέλουμε ένα δυνατό Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, πολλά κανάλια, πολύ ανταγωνισμό, πλουραλισμό και πολλούς εργαζόμενους».

Λεβέντης:Να επέμβει ο Τσίπρας να περισώσει την τιμή της κυβέρνησης

«Βατερλώ κυβερνητικής αποτυχίας» βλέπει ο Λεβέντης αν η κυβέρνηση επαναφέρει την τροπολογία για το μαύρο στα κανάλια και καλεί τον Τσίπρα να επέμβει για να περισώσει την τιμή της κυβέρνησης.

Η Ενωση Κεντρώων θεωρεί πως «υπαναχώρηση της κυβέρνησης δεν σημαίνει ήττα. Σημαίνει νίκη της λογικής, εγωισμοί και αλαζονείες δεν έχουν θέση στην Ελλάδα του 2016».

«Ωστόσο, στο άμεσο μέλλον και μετά την απόφαση του ΣτΕ θα συγκροτήσουμε όλα τα κόμματα ελπίζουμε νέο και αποτελεσματικό ΕΣΡ», καταλήγει η Ένωση Κεντρώων.

 

πηγή

 

 

 

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

SOCIAL

9,593ΥποστηρικτέςΚάντε Like
76ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ