19.8 C
Arta
Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

Από που θα πάρουν κάρτες-σίτισης όσοι έχασαν το ΕΚΑΣ – στο ΦΕΚ η απόφαση

Η απόφαση για τα αντισταθμιστικά μέτρα σε όσους συνταξιούχους κόπηκε το ΕΚΑΣ, δημοσιεύθηκε την Τρίτη στο ΦΕΚ.

Για πέντε μήνες και μάλιστα αναδρομικά από την 1η Αυγούστου έως και το τέλος του έτους, θα χορηγηθεί μηνιαία προπληρωμένη κάρτα, στην οποία θα έχει πιστωθεί το 30% του ΕΚΑΣ που έχασε, ο κάθε δικαιούχος.

Το μέτρο αφορά τις περιπτώσεις χαμηλοσυνταξιούχων που απώλεσαν ΕΚΑΣ από 115 ευρώ και άνω.

Οι κάρτες αυτές θα χορηγούνται από τις τράπεζες και θα μπορούν να αξιοποιηθούν για οποιαδήποτε αγορά, όχι όμως και για ανάληψη μετρητών.

Τα υπόλοιπα μέτρα θα ισχύσουν από την 1η Αυγούστου έως το τέλος του 2019, έτος που ολοκληρώνεται η κατάργηση του ΕΚΑΣ.

* σε ζευγάρι συνταξιούχων που έχασαν και οι δυο το ΕΚΑΣ παρέχεται σε εκείνον με το μικρότερο ατομικό εισόδημα, το ισόποσο της παροχής που αντιστοιχεί στο εισόδημα αυτό σύμφωνα με τα ισχύοντα κατ΄ έτος για τη χορήγηση του ΕΚΑΣ. Ως ατομικό εισόδημα θεωρείται: το συνολικό καθαρό ετήσιο εισόδημα από συντάξεις (κύριες, επικουρικές και βοηθήματα καταβαλλόμενα σε χρήμα), μισθούς, ημερομίσθια και λοιπά επιδόματα. Για τον προσδιορισμό του εισοδήματος αυτού δεν λαμβάνονται υπόψη τα ποσά που αντιστοιχούν στη σύνταξη αναπήρων, θυμάτων πολεμικής περιόδου και κατά την εκτέλεση της στρατιωτικής υπηρεσίας, θυμάτων τρομοκρατίας, καθώς και στα προνοιακά βοηθήματα.

* στους συνταξιούχους με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω που έχασαν το ΕΚΑΣ, χορηγείται έκτακτη μηνιαία οικονομική ενίσχυση ισόποση με την παροχή που καταργήθηκε.

Σε περιπτώσεις θανάτου των δικαιούχων, διακόπτεται το μέτρο. Εάν προκύψουν αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά, αυτά θα καταλογίζονται σε βάρος όσων έλαβαν την παροχή χωρίς να τη δικαιούνται και εισπράττονται σύμφωνα με τις οικείες διατάξεις των ασφαλιστικών οργανισμών και τις διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ).

 

 

 

 

πηγή

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

SOCIAL

9,593ΥποστηρικτέςΚάντε Like
76ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ