17.8 C
Arta
Κυριακή, 12 Μαΐου, 2024

Αναγκαία τροποποίηση στον Αναπτυξιακό Νόμο

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε πρόσφατα το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, έχουν μέχρι τώρα υποβληθεί για ένταξη στον Αναπτυξιακό Νόμο 821 προτάσεις, με συνολικό προϋπολογισμό 2,2 δις ευρώ. Από αυτές, έξι στις δέκα – οι οποίες καλύπτουν το 68% του συνολικού προϋπολογισμού, αφορούν το καθεστώς «Γενική Επιχειρηματικότητα».

Επίσης, στο 60% των προτάσεων – που αντιστοιχεί σε 50% του προϋπολογισμού – ζητείται ως ενίσχυση οποιαδήποτε πλην της φορολογικής απαλλαγής, ως επί το πλείστον επιδότηση, επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης ή επιδότηση του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης.

Στο καθεστώς «Νέες Ανεξάρτητες ΜΜΕ» στο οποίο κατά κανόνα υπάγονται επιχειρήσεις που ζητούν ενίσχυση με τη μορφή επιδότησης και όχι φοροαπαλλαγής, έχουν υποβληθεί 271 προτάσεις. Οι μισές από αυτές, ωστόσο, κινδυνεύουν να μείνουν εκτός, λόγω έλλειψης πόρων. Επίσης, στο καθεστώς «Γενική Επιχειρηματικότητα», εάν ισχύει η παραδοχή ότι ο μέσος όρος ενίσχυσης υπερβαίνει το 40%, κινδυνεύουν να μην ενταχθούν λόγω έλλειψης πόρων το 75% των προτάσεων.

Στα δύο αυτά, βασικότερα, καθεστώτα διατίθενται συνολικά από το υπουργείο ενισχύσεις ύψους 300.000, ενώ οι αιτήσεις αφορούν σε τριπλάσια τουλάχιστον ποσά. Την ίδια στιγμή, στο καθεστώς «Επενδύσεων Μείζονος Μεγέθους» μέσω του οποίου διατίθενται 100 εκατ. ευρώ, δεν έχει υποβληθεί ως τώρα ούτε ένα αίτημα.

Με βάση αυτά τα στοιχεία, κρίνεται αναγκαία η στοχευμένη τροποποίηση του νέου Αναπτυξιακού Νόμου, προκειμένου να καταστεί δυνατή η ένταξη όσο το δυνατόν περισσότερων επιχειρήσεων. Η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος έχει ζητήσει, συγκεκριμένα, τη μεταφορά κονδυλίων από καθεστώτα επενδύσεων στα οποία δεν παρατηρείται ζήτηση, σε άλλα καθεστώτα στα οποία ήδη έχει σημειωθεί η υποβολή πολύ μεγάλου αριθμού προτάσεων.

Η στήριξη περισσότερων επενδυτικών σχεδίων, με τριπλασιασμό – τουλάχιστον – των κονδυλίων που διατίθενται στα καθεστώτα «Γενική Επιχειρηματικότητα» και «Νέες Ανεξάρτητες ΜΜΕ», θα δώσει ένα θετικό μήνυμα στην αγορά και θα ενισχύσει σημαντικά την προσπάθεια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.

 

 

πηγή

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

SOCIAL

9,593ΥποστηρικτέςΚάντε Like
76ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ