28.8 C
Arta
Τετάρτη, 29 Ιουνίου, 2022

Στάχτη και αποκαΐδια χιλιάδες στρέμματα στην ανατολική Αττική

Θλιβερές είναι οι εικόνες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας τρεις ημέρες αφότου ξέσπασε η καταστροφική πυρκαγιά στην ανατολική Αττική, η οποία στο πέρασμά της έκανε στάχτη χιλιάδες στρέμματα, έκαψε σπίτια και απείλησε δεκάδες ακόμη.

Η κατάσταση βελτιώνεται συνεχώς όσον αφορά την πυρκαγιά και αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν ενεργά μέτωπα, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της Πυροσβεστικής. Ωστόσο, οι δυνάμεις κατάσβεσης συνεχίζουν να παραμένουν σε πλήρη ανάπτυξη, καθώς ο κίνδυνος αναζωπυρώσεων δεν έχει εξαλειφθεί.

Ο γ.γ. Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Καπάκης, ο οποίος πέταξε το μεσημέρι της Τετάρτης με το ελικόπτερο πάνω από την πυρκαγιά, δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι «η κατάσταση είναι συνεχώς βελτιούμενη» και τόνισε: «Τα πράγματα εξελίχτηκαν καλύτερα και από την πιο τολμηρή αισιοδοξία που μπορεί να είχαμε χτες. Το μεγαλύτερο μέρος της περιμέτρου της πυρκαγιάς έχει οριοθετηθεί. Ωστόσο, ο κίνδυνος δεν έχει εξαλειφθεί, γιατί ενισχύονται οι άνεμοι και η έκταση στην οποία εκτείνεται η πυρκαγιά είναι πολύ μεγάλη. Για το λόγο αυτό παραμένουν σε πλήρη ανάπτυξη όλες οι δυνάμεις και δεν θα αποδεσμευτούν εάν δεν έχουμε διασφαλίσει ότι δεν υπάρχει αναζωπύρωση και επέκταση της πυρκαγιάς».

prrkalm1

Νωρίτερα, στην τακτική ενημέρωση που έκανε η εκπρόσωπος του ΠΣ Σταυρούλα Μαλλίρη ανέφερε ότι «με δεδομένη τη συνεχή βελτιούμενη εικόνα της πυρκαγιάς της Βορειοανατολικής Αττικής, κρίθηκε ως μη αναγκαία η οποιαδήποτε διεθνής συνδρομή. Για αυτό ακυρώθηκε η αποστολή των 60 πυροσβεστών από την Κύπρο και το αίτημα για εναέρια μέσα, μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας».

Σημειώνεται ότι η Γαλλία είχε ήδη απαντήσει αρνητικά στο αίτημα, διότι αντιμετωπίζει και η ίδια μεγάλες πυρκαγιές, η Ισπανία έχει στείλει βοήθεια στην Πορτογαλία, ενώ η Ιταλία και η Κροατία δεν είχαν απαντήσει, καθώς έχουν και αυτές προβλήματα.

Το σύστημα «Κοπέρνικος»

prrkalm10

Αφού διασφαλιστεί ότι η πυρκαγιά δεν μπορεί να επεκταθεί, θα αρχίσει η καταγραφή των ζημιών και ο υπολογισμός της καμένης έκτασης. Σε αυτό, όπως έγινε γνωστό από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, θα ενεργοποιηθεί το δορυφορικό σύστημα «Κοπέρνικος» το οποίο μπορεί να απεικονίζει δορυφορικά και με ακρίβεια τις καμένες εκτάσεις.

Το συγκεκριμένο σύστημα είναι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ενεργοποιείται από την ΓΓΠΠ, κάτι που αναμένεται να γίνει άμεσα.

Τη χθεσινή ημέρα, το μεγαλύτερο βάρος ρίχτηκε στον άξονα Κάλαμος – Μικροχώρι (Αγία Κυριακή – Σαλαμίδι). Όλες οι δυνάμεις κατάσβεσης κατέβαλλαν υπεράνθρωπη προσπάθεια για να ανακοπεί το μέτωπο της πυρκαγιάς το οποίο κινείτο με μεγάλη ταχύτητα προς Μαλακάσα και Καπανδρίτι. Αυτό επετεύχθη με συνεχείς αναδιατάξεις των δυνάμεων και χρήση όλων των διαθέσιμων εναερίων μέσων.

Ο Αλέξης Τσίπρας στα καμένα

Με ελικόπτερο πάνω από τις περιοχές που κάηκαν στη βορειοανατολική Αττική πέταξε νωρίτερα την Τετάρτη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός επισκέφτηκε τους πυροσβέστες στο πεδίο των επιχειρήσεων, στους οποίους μίλησε απευθείας μέσω ασυρμάτου.

prrkalm2

«Να εκφράσω την αμέριστη συμπαράσταση και ευγνωμοσύνη. Την απέραντη ευγνωμοσύνη εκ μέρους της ελληνικής πολιτείας και θέλω να πιστεύω για λογαριασμό ολόκληρου του ελληνικού λαού για τη σκληρή προσπάθεια που καταβάλλετε όλες αυτές τις μέρες. Γνωρίζω ότι πολλοί από εσάς βρίσκεστε για τέσσερα συνεχόμενα μερόνυχτα εδώ, αλλά καταφέρατε κάτι πολύ σημαντικό: να περιορίσετε μία καταστροφική πυρκαγιά, ευτυχώς δεν έχουμε θύματα, ανθρώπινες ζωές. Έχουμε τον περιορισμό της καταστροφής μέσα από τις υπεράνθρωπες προσπάθειές σας. Χρειάζεται εγρήγορση. Σας ευχαριστούμε θερμά για ό,τι κάνετε» είπε.

Ο κ. Τσίπρας ευχαρίστησε την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τους εθελοντές και τους κατοίκους που χωρίς πανικό έδωσαν μια σκληρή μάχη. «Πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση. Να έχουμε τα μάτια μας δεκατέσσερα για τις αναζωπυρώσεις. Η εικόνα είναι αυτή μιας απόλυτα ελεγχόμενης κατάστασης» είπε.

prrkalm3

Και πρόσθεσε: «Η καταστροφή είναι σε έκταση περιορισμένη, γύρω στα 15.000 στρέμματα. Η αντίστοιχη μεγάλη πυρκαγιά στην περιοχή του 2009, που ξεκίνησε από το Σέσι και έφτασε στο Γραμματικό, έκαψε 150.000 στρέμματα, δηλ. είναι 10 φορές μικρότερη.

Στο διάλογο με τους αρμόδιους ο διοικητής της Πυροσβεστικής συμφώνησε με τον πρωθυπουργό ότι απαιτείται δουλειά ακόμη για την πλήρη εξάλειψη των εστιών.

Πολύ χαρακτηριστικά είναι και όσα είπε ο αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Πέτρος Φιλίππου. Όπως είπε χθες από το ίδιο σημείο, στην Αγία Κυριακή, έβλεπε τους καπνούς -τους παρομοίασε με το «μανιτάρι» της Χιροσίμα-, χωρίς να μπορεί να κρύψει το φόβο του, εκείνη τη στιγμή, για επέκταση της φωτιάς στην Πάρνηθα, ακόμη και για ανθρώπινες απώλειες. Όμως «όλο το παιχνίδι κρίθηκε χθες το βράδυ» όταν οι πυροσβέστες «έπεσαν» στις εστίες ανάφλεξης ακόμη και με 300 μέτρα σωλήνα.

prrkalm5

prrkalm6

Βελτιωμένη η κατάσταση και σε Ηλεία και Ζάκυνθο

Χωρίς ενεργό μέτωπο είναι και η πυρκαγιά στο Κρυόνερο Ηλείας καθώς και οι πυρκαγιές τις Ζακύνθου. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν σε όλες τις πυρκαγιές παραμένουν αμετάβλητες.

Σε όλη τη χώρα σήμερα (06:00 το πρωί έως 18:00 το απόγευμα) εκδηλώθηκαν 24 δασικές πυρκαγιές. Οι περισσότερες από αυτές τέθηκαν άμεσα υπό έλεγχο στο αρχικό τους στάδιο.

Επισημαίνεται ότι αύριο θα επικρατούν συνθήκες που ευνοούν την έναρξη και εξέλιξη δασικών πυρκαγιών, σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, όπως αυτό αποτυπώνεται και στον χάρτη επικινδυνότητας εκδήλωσης πυρκαγιάς , που εκδίδει καθημερινά η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας καθώς θα πνέουν ισχυροί άνεμοι.

prrkalm7

prrkalm8

Η Πυροσβεστική καλεί τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν δραστηριότητες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν την εκδήλωση πυρκαγιάς. Ειδικότερα, υπενθυμίζει:

  • Αποφεύγουμε τις υπαίθριες εργασίες που ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά (οξυγονοκολλήσεις, χρήση τροχού ή άλλου εργαλείου που προκαλεί σπινθήρες)
  • Δεν καίμε σκουπίδια ή ξερά χόρτα και κλαδιά στην ύπαιθρο
  • Δεν ανάβουμε υπαίθριες ψησταριές εντός των δασών ή σε χώρους που υπάρχουν ξερά χόρτα
  • Δεν πετάμε ποτέ αναμμένα τσιγάρα στην ύπαιθρο

prrkalm9

prrkalm11

Τέλος, υπενθυμίζει στους πολίτες ότι σε περίπτωση πυρκαγιάς: Ειδοποιούν άμεσα την Πυροσβεστική Υπηρεσία καλώντας «199».

Προβληματισμός για εμπρησμούς

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα, αρκετές από τις πυρκαγιές δεν μπορεί παρά να είναι έργο εμπρηστών. Υπήρξαν τη Δευτέρα 91 πυρκαγιές και χθες άλλες 31. Υπήρξαν πολλές πυρκαγιές στη Ζάκυνθο (19) στην Αμαλιάδα, την Ολυμπία, την Κεφαλονιά και σε άλλα μέρη

«Εμείς προβληματιζόμαστε και για εμπρησμούς που σίγουρα έγιναν. Οι 19 στη Ζάκυνθο σίγουρα ήταν εμπρησμοί. Οι απόπειρες στο άλσος Βεδικού, στο Κορωπί και την Καισαριανής σίγουρα ήταν προσπάθειες, που με τις ενέργειες της ΠΥ και της ΕΛΑΣ απετράπησαν» είπε ο κ. Τόσκας, ο οποίος επανέλαβε ότι οι πυρκαγιές δεν σβήνονται ούτε με ευχές ούτε με εύκολα λόγια που λένε κάποιοι.

prrkalm12

Επισκεπτόμενος το Επιχειρησιακό Κέντρο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ο κ. Τόσκας τόνισε πως «είναι η ώρα της πράξης, της αντιμετώπισης της καταστροφής και όχι η ώρα των ύβρεων και της απαξίωσης. Προέχει η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, συνεχίζουμε τις προσπάθειες για τη μείωση των επιπτώσεων, προσπαθούμε να δούμε και τα σφάλματά μας». Πρόσθεσε δε πως είναι σε διαρκή επικοινωνία με τον πρωθυπουργό, τον οποίο ενημερώνουν και από τον οποίο παίρνουν κατευθύνσεις.

Βρέθηκε εμπρηστικός μηχανισμός στη Σάμο

Αυτοσχέδιος εμπρηστικός μηχανισμός, ο οποίος μάλιστα είχε ενεργοποιηθεί κατά το ήμισυ, βρέθηκε στις 12 το μεσημέρι στην περιοχή Κέδρος στην Σάμο.

Ο μηχανισμός βρέθηκε από κάτοικο της περιοχής, ο οποίος ειδοποίησε τις αρχές.

Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, ο μηχανισμός αποτελείτο από εντομοαπωθητικό (φιδάκι) με σπίρτα συνδεδεμένα με σχοινί και ήταν τοποθετημένος σε πρανές δρόμου κοντά σε δασική έκταση.

Αξιωματικοί της Π.Υ. Σάμου πήραν τον μηχανισμό για περαιτέρω έρευνα και αξιολόγηση.

Στον ανακριτή ο 63χρονος ύποπτος εμπρησμού στην Πάρνηθα

prrkalm13

Είχε 48 αναπτήρες και μια αποθήκη κεριά «ρεσό», μαζί με πλήθος αντικείμενα κατάλληλα για εμπρησμούς, γιατί του άρεσε να… ανάβει τα καντήλια ή κεράκια στα εικονοστάσια! Αυτό ισχυρίζεται ο 63χρονος ο οποίος συνελήφθη χτες στην Πάρνηθα, ως ύποπτος εμπρησμών από πρόθεση.

Πρόκειται για δημόσιο υπάλληλο που υπηρετεί 34 χρόνια (από το 1983), σε υπηρεσία υπουργείου και διαμένει στο Χαλάνδρι, ο οποίος κατηγορείται για απόπειρα εμπρησμού στην περιοχή της Πάρνηθας καθώς και για παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων, φωτοβολίδων, βεγγαλικών κλπ.

Ο 63χρονος εντοπίστηκε πρωινές ώρες χθες (Τρίτη 15 Αύγουστου 2017) από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Αχαρνών, οι οποίοι εκτελούσαν υπηρεσία επιτήρησης και κατόπτευσης δασικών περιοχών για την πρόληψη πυρκαγιών, στο πλαίσιο του ειδικού επιχειρησιακού σχεδιασμού της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής.

Οι αστυνομικοί εντόπισαν τον 63χρονο σε δασική περιοχή της Πάρνηθας, όπου είχε απαγορευτεί η πρόσβαση λόγω υψηλού κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς, ενώ σε κοντινή απόσταση και μάλιστα σε μια εσοχή δρόμου, που δεν φαινόταν από διερχόμενα οχήματα, βρέθηκε σταθμευμένο το αυτοκίνητο του.

Δείτε τις φωτογραφίες από την τριήμερη μάχη με τις φλόγες στην ανατολική Αττική…

a4

a5

a7

a8

a9

a2

py

a10

a11

a1

a12

a6

a13

a3

a14

a15

 

 

 

 

source

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

20 − one =

SOCIAL

8,697ΥποστηρικτέςΚάντε Like
76ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ