22.8 C
Arta
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

«Σκανδαλώδεις αναθέσεις μελετών σε «κολλητούς» της Κυβέρνησης»

Παρέμβαση του Γραμματέα ΠΕ ΝΔ Λ. Αυγενάκη προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Σε μεθοδεύσεις εκ μέρους της Κυβέρνησης σχετικά με αναθέσεις δασικών μελετών σε «ημετέρους»,αναφέρεται ο Γραμματέας ΠΕ της ΝΔ και Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης με κοινοβουλευτική του παρέμβαση, προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ευάγγελο Αποστόλου.

Στην ερώτηση επισημαίνεται ότι: «Σύμφωνα με καταγγελία της Πανελλήνιας Κίνησης Δασολόγων (ΠΚΔ),η Ειδική Υπηρεσία του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, φέρεται να τηρεί κατάλογο με συγκεκριμένους προμηθευτές και παρόχους υπηρεσιών του οποίους εν συνεχεία καλεί κατ’ αποκλειστικότητα να υποβάλλουν προσφορές για επιμέρους έργα.

         Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλει η ΠΚΔ, το 2015 η συγκεκριμένη Υπηρεσία προσκάλεσε μονό δέκα (10)εγκεκριμένους παρόχους υπηρεσιών για ανάθεση επτά (7) μελετών. Η ίδια υπηρεσία για το έτος 2016και για την ανάθεση οκτώ (8) μελετών, που αφορούσαν στην Κατηγορία Β2 «Εκπόνηση Μελετών Εμπειρογνωμόνων, Ερευνών», από κατάλογο 130 ατόμων και εταιριών που έχουν σχέση με την διαχείριση βοσκοτόπων, κάλεσε μόνο εννέα(9) παρόχους, οι επτά (7) εκ των οποίων είναι οι ίδιοι με αυτούς που είχε καλέσει το 2015. Μάλιστα, την τελευταία εργάσιμη μέρα του 2016 ανέθεσε ακόμα μια παρόμοια μελέτη σε έναν από τους ανάδοχους των προηγούμενων μελετών στην οποία δεν αναγράφεται καν το πότε έγινε η πρόσκληση υποβολής προσφορών για τη μελέτη.

         Περαιτέρω, η ΠΚΔ παρουσιάζει στοιχεία, όπου γίνεται εμφανής η μεθόδευση πίσω από την όλη διαδικασία, καθώς σε μελέτη προϋπολογισμού ύψους 59.950 ευρώ, η έκπτωση που προσφέρεται ανέρχεται στο ποσοστό του 0,083%, ήτοι μόνο 50 ευρώ. Σε μια περίοδο που ο κλάδος διέρχεται μεγάλη κρίση και καταγράφει τεράστια ποσοστά ανεργίας, η άνεση με την οποία η εταιρία προσφέρει αυτή την πενιχρή έκπτωση των 50 ευρώ καταδεικνύει ότι το παιχνίδι είναι «στημένο» και μάλιστα πρόχειρα.

         Κοινός παρονομαστής σε όλες αυτές τις περιπτώσεις αποτελεί η παντελής έλλειψη αναφοράς κριτηρίων. Ενδεικτικά, αναφέρεται πως μόνον στον κατάλογο των εγκεκριμένων παροχών υπηρεσιών υπάρχουν αυτή τη στιγμή οκτώ (8) γραφεία δασικών μελετών, με πτυχία Ε’ τάξης στην κατηγορία 24 (Δασικές Μελέτες) και μεγάλη εμπειρία στην χαρτογράφηση, αλλά η συγκεκριμένηυπηρεσίατου Υπουργείουεπιλεγείμόνο τέσσερα (4) από αυτά χωρίς ποτέ να εξηγεί τους λόγους.

         Η παντελής στρέβλωση της συγκριμένηςαγοράς και η δημιουργίαολιγοπωλίου ημετέρων από την Κυβέρνηση, φυσικά, έγινε συντονισμένα και μεθοδευμένα,ούτωςώστετο επόμενοδιάστημα οπότε και θα προκηρυχθούν νέες μεγάλες μελέτες διαχείρισης βοσκοτόπων, τα «εκλεκτά» τέσσερα γραφεία που καταγγέλλει η ΠΚΔ, να είναι τα μόνα τα οποία θα μπορούν να επικαλεστούν εμπειρία σε ανάλογες μελέτες, καλύπτοντας τα τυπικά προσόντα. Με άλλα λόγια η Κυβέρνηση «στήνει» απροκάλυπτα τους μεγάλους διαγωνισμούς που θα ακολουθήσουν».

Με την κοινοβουλευτική παρέμβαση τίθενται τα ακόλουθα ερωτήματα:

  «1. Παρακαλώ όπως καταθέσετε όλα τα απαραίτητα έγγραφα που αφορούν α) τον κατάλογο των εγκεκριμένων παρόχων υπηρεσιών για ανάθεση μελετών, β) στις εταιρείες που προσκλήθηκαν να κάνουν προσφορά για ανάθεση μελετών για τα έτη 2015και 2016 και γ) στις προσφορές που η καθεμία από αυτές κατέθεσεκαι δ) τα στοιχεία των αναδόχων εταιριών.

2.Παρακαλώ όπως αναφέρετε τους λόγους και τα κριτήρια, βάσει των οποίων έγινε πρόσκληση στις συγκεκριμένες εταιρίες αποκλείοντας τις λοιπές εταιρίες που υπάρχουν στον κατάλογο της Ειδικής Υπηρεσίας του ΠΑΑ.»

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

SOCIAL

9,593ΥποστηρικτέςΚάντε Like
76ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ