9.8 C
Arta
Κυριακή, 21 Απριλίου, 2024

Στις εγκαταστάσεις της 114 Πτέρυγας Μάχης στην Τανάγρα πραγματοποιήθηκε η τελετή παραλαβής των πρώτων 6 αεροσκαφών Rafale

Με τη φράση “Καλώς ήρθατε στο σπίτι σας” υποδέχθηκε ο Πύργος Ελέγχου της Τανάγρας τα 6 Rafale που προσγειώθηκαν στις εγκαταστάσεις της 114 Πτέρυγας Μάχης. Ακολούθησε η τελετή παραλαβής των πρώτων έξι μαχητικών αεροσκαφών Rafale από τη Γαλλία, από τα 18 που αγόρασε η χώρα μας.

Η τελετή υποδοχής έγινε με κάθε επισημότητα, παρουσία του πρωθυπουργού, του υπουργού Άμυνας και του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ. Στις 12 το μεσημέρι τα Rafale, στα οποία βρίσκονταν Έλληνες και Γάλλοι πιλότοι, πέταξαν συμβολικά πάνω από την Ακρόπολη.

Ο πρωθυπουργός έστειλε και μήνυμα στην Τουρκία. “Για την Ελλάδα”, είπε, “κάθε ενίσχυση της άμυνάς της αποτελεί προβολή ειρήνης. Δεν έχει θέση η παραχάραξη της ιστορίας πολύ περισσότερο όταν εκπέμπεται από γειτονικά κράτη.

Το μήνυμα των καιρών πρέπει να είναι η αλήθεια και η συνεννόηση πάντα με βάση τη διεθνή νομιμότητα και ειδικότερα στην περιοχή μας το δίκαιο της θάλασσας. Σε αυτό τον δρόμο βαδίζουν Ελλάδα και Ευρώπη. Προφανώς δεν έχουμε ανάγκη την άδεια κανενός. Με την ίδια αποφασιστικότητα που η χώρα κλείνει την πόρτα σε κάθε απειλή κρατά ανοικτά και τα παράθυρα του διαλόγου”.

Τα δύο από τα έξι Rafale που έφθασαν σήμερα στην χώρα μας είναι διθέσια ώστε να χρησιμοποιηθούν και για την εκπαίδευση των νέων πιλότων ενώ τα υπόλοιπα τέσσερα είναι μονοθέσια.

Με τη λέξη “Ήρθαν” η Γαλλική Πρεσβεία στην Ελλάδα ανήγγειλε την άφιξη των Rafale στην Τανάγρα.

Η άφιξη των γαλλικών πολεμικών αεροσκαφών που έγινε μέσα σε ένα χρόνο από την στιγμή της συμφωνίας, αναβαθμίζει σημαντικά την αεράμυνα της χώρας, ενώ παράλληλα στέλνει ξεκάθαρα μηνύματα προς την Άγκυρα που συνεχίζει την επιθετική ρητορική εναντίον της Αθήνας. Αναλυτές εκτιμούν πως η στρατηγική στην εξωτερική πολιτική που εφαρμόζει η Αθήνα με την επέκταση και την σύσφιξη των συμμαχιών όπως και την ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων έχουν φέρει σε δύσκολη θέση την Άγκυρα.

Παράλληλα όμως, ενδυναμώνονται ακόμη περισσότερο οι παραδοσιακά πολύ καλές σχέσεις με την Γαλλία καθώς στην συμφωνία υπάρχει η ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής σε περίπτωση ένοπλης επίθεσης γεγονός που θα λειτουργήσει αποτρεπτικά για την Τουρκία να προχωρήσει σε νέες προκλήσεις.

“Η Τουρκία προσπαθεί να χτίσει γέφυρες με πολλές χώρες με τις οποίες είχε μια πολύ δύσκολη σχέση. Ταυτόχρονα, υπάρχει ακόμη πολλή επιθετική ρητορική που εκπέμπεται από την Τουρκία όσον αφορά την απειλή της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας” είπε ο πρωθυπουργός μιλώντας στην ευρωβουλή.

Αλλαγή ισορροπιών σε Αιγαίο και Μεσόγειο

Τα υπόλοιπα 12 Rafale θα έρθουν στην χώρα μας σε δύο δόσεις. Τα επόμενα 6 γαλλικά πολεμικά αεροσκάφη αναμένονται στα τέλη του χρόνου και η παραγγελία θα ολοκληρωθεί στις αρχές του 2023. Δεν αποκλείεται το επόμενο διάστημα να υπογραφεί η σύμβαση που είχε προανήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ ώστε η Ελλάδα να αποκτήσει συνολικά 24 πανίσχυρα Rafale.

Όλο το προηγούμενο διάστημα είχαν μεταβεί στην Γαλλία πιλότοι αλλά και τεχνικοί προκειμένου να εκπαιδευτούν από το προσωπικό της κατασκευάστριας εταιρείας.

Τα γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη που αποκτά η πολεμική αεροπορία, υπερτερούν σε σχέση με τα τουρκικά F-16, καθώς πρόκειται για 4ης γενιάς αεροσκάφη. Είναι εξοπλισμένα με όπλα που τους επιτρέπουν να εκτελούν αποστολές αναχαίτισης, αερομαχίες και αποστολές κρούσης.

Τα ραντάρ των Rafale έχουν μεγαλύτερη εμβέλεια, διαθέτουν σύγχρονα όπλα νέας γενιάς ενώ και οι πύραυλοι που μεταφέρουν δίνουν σημαντικό πλεονέκτημα έναντι των τουρκικών πολεμικών αεροσκαφών.

source

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

SOCIAL

9,593ΥποστηρικτέςΚάντε Like
76ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ