12.8 C
Arta
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Έβρος: Τέταρτη ημέρα αγωνίας στη Δαδιά – Εκκενώθηκε ο οικισμός

Μαίνεται η φωτιά στον Έβρο με τις επίγειες και εναέριες δυνάμεις πυρόσβεσης να δίνουν σκληρή μάχη για να καταφέρουν να περιορίσουν τις φλόγες που καίνε επί τέσσερις ημέρες. Μόλις ξημέρωσε σηκώθηκαν δύο αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο για να ανακόψουν την καταστροφική της πορεία.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική η φωτιά μαίνεται σε πολλαπλά μέτωπα, με κύριο αυτό στη Δαδιά. “Στον Έβρο έχουμε πρόβλημα, και στο Βορειοδυτικό και στο Βορειοανατολικό κομμάτι, η πυκνότητα του δάσους είναι τόσο μεγάλη που δεν μπορούμε να εισέλθουμε, έρποντας μπήκαν στο δάσος οι πυροσβέστες για να κάνουν κατάσβεση” δήλωσε χαρακτηριστικά στον ΣΚΑΪ ο εκπρόσωπος της πυροσβεστικής Γιάννης Αρτοποιός.

Ειδικότερα, περιφερειακά του χωριού της Δαδιάς έχει επικεντρωθεί η προσπάθεια των δυνάμεων κατάσβεσης για την αναχαίτιση της μεγάλης πυρκαγιάς στο Εθνικό Πάρκο. Δυστυχώς, λόγω μεγάλης αναζωπύρωσης χθες το βράδυ, δόθηκε εντολή με μήνυμα από το 112 για οργανωμένη απομάκρυνση κατοίκων της Δαδιάς.

Εκκενώθηκε η Δαδιά

Ο δήμαρχος Σουφλίου Παναγιώτης Καλακίκος, ύστερα από σύσκεψη που έγινε στο Συντονιστικό, δέχθηκε την εισήγηση της Πυροσβεστικής να προχωρήσουν σε εκκένωση του χωριού καθώς οι πυκνοί καπνοί έκαναν την ατμόσφαιρα στον οικισμό αποπνικτική. Μετά από αγώνα δρόμου για κατάφεραν να απομακρύνουν με ασφάλεια τους κατοίκους του χωριού.

Οι αρχές ζήτησαν από τους κατοίκους να κατευθυνθούν οργανωμένα και με ψυχραιμία είτε σε συγγενικά σπίτια είτε σε ξενοδοχεία στο Σουφλί και τη Γιαννούλη. Κάποιοι απομακρύνθηκαν με τα ΙΧ τους, ωστόσο τους ηλικιωμένους φρόντισαν να τους μεταφέρουν με τουριστικά λεωφορεία.

Να σημειωθεί ότι οι νέοι κάτοικοι, όμως, αρνήθηκαν να εγκαταλείψουν το χωριό τους και παρέμειναν εκεί για να προστατεύσουν- αν χρειασθεί- τις περιουσίες τους.

Κυβερνητικό κλιμάκιο, υπό τον Χρήστο Στυλιανίδη έφτασε στην περιοχή της Δαδιάς Έβρου προκειμένου να γίνει εκτίμηση της κατάστασης με τη φωτιά που καίει εδώ και τέσσερις μέρες και για τον καλύτερο συντονισμό με τους τοπικούς φορείς.

Το κυβερνητικό κλιμάκιο αποτελείται από τον υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Αμυρά, τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου, καθώς και επιτελικά στελέχη των δύο υπουργείων και του Πυροσβεστικού Σώματος.

“Το σημαντικότερο για εμάς είναι η ασφάλεια των κατοίκων, του χωριού και όλες οι δυνάμεις θα ριχτούν εκεί”, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς.

Πέντε τα πύρινα μέτωπα

Παρ’ όλες τις ισχυρές δυνάμεις πυρόσβεσης, επίγειες και εναέριες, που επιχειρούν αδιάκοπα, οι συνεχιζόμενες εναλλαγές στην κατεύθυνση των ανέμων δημιουργούν αναζωπυρώσεις και αυξάνουν τον αριθμό των πύρινων μετώπων. Η πυρκαγιά ξεπέρασε χθες το παρατηρητήριο των αρπακτικών και προσεγγίζει τα κτίρια της Μονάδας Διαχείρισης Προστατευόμενης Περιοχής.

Ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου τόνισε ότι ταυτόχρονα με το σχεδιασμό και τις προσπάθειες διαφύλαξης του χωριού από την πύρινη λαίλαπα, μέγιστης σημασίας είναι και η περισυλλογή και περίθαλψη τραυματισμένων ατόμων της άγριας πανίδας.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε συνεργασία με την ΑΝΙΜΑ, τον Αρίωνα, τη “Δράση για άγρια ζωή” και άλλες ΜΚΟ και ιδιώτες κτηνιάτρους, οργανώνει αποστολή στην περιοχή για τη δημιουργία σταθμού πρώτων βοηθειών για την άγρια πανίδα. Το WWF Ελλάς και διάφορα φιλοζωικά σωματεία σε συνεργασία με κτηνιάτρους περιθάλπουν τα ζώα που περισυλλέγουν όλοι όσοι επιχειρούν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς.

source

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

SOCIAL

9,593ΥποστηρικτέςΚάντε Like
76ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ