27.8 C
Arta
Τετάρτη, 20 Ιουλίου, 2022

Άρτα: Επιλέγεται οριστική λύση

Εκτός λειτουργίας ο αξονικός στο Νοσοκομείο – Άντεξε δυόμισι χρόνια η λυχνία. «Ήταν αναμενόμενο  – Eξετάζουμε κι άλλες λύσεις», δηλώνει ο Χρ. Ναθαναήλ.
Όλγα Γεροβασίλη: «Προχωράμε άμεσα σε αντικατάσταση του μηχανήματος». Και πολύ άντεξε. Η λυχνία του αξονικού τομογράφου στο Γενικό Νοσοκομείο Άρτας, είχε αντικατασταθεί προ δυόμισι ετών περίπου και καθώς το εν λόγω μηχάνημα δουλεύει ασταμάτητα για να καλύψει τις ανάγκες του νοσοκομείου Άρτας, από προχθές βρίσκεται εκτός λειτουργίας…

Μάλιστα δεδομένου ότι ο αξονικός τομογράφος της Άρτας είναι πεπαλαιωμένος, η κατασκευάστρια εταιρεία είχε από τριετίας ενημερώσει για το γεγονός ότι δεν υπάρχουν πλέον ανταλλακτικά για τον συγκεκριμένο τύπο αξονικού. 

Παράλληλα είχε ξεκαθαρίσει προς την τότε Διοίκηση του Νοσοκομείου Άρτας ότι «ο χρόνος ζωής της λυχνίας που είχε αντικατασταθεί, ήταν μάξιμουμ τα δυο χρόνια», οπότε, έχοντας παρέλθει μέχρι στιγμής από την τοποθέτησή της περίπου δυόμισι, αν μη τι άλλο άντεξε ήδη αρκετά.
Το γεγονός αυτό βέβαια είχε λάβει υπόψη του το Διοικητικό Συμβούλιο του νοσοκομείου, καθόσον η εξάντληση του χρόνου «ζωής» ήταν αναμενόμενη, έχοντας εγγράψει σχετική πίστωση για την αντικατάσταση του εξαρτήματος (απολύτως αναγκαίου για τη λειτουργία αξονικού) ύψους 104.000 ευρώ.
Όμως στην παρούσα φάση, όπως τονίζεται από κάθε κατεύθυνση, η ριζική λύση είναι η αντικατάσταση ολόκληρου του μηχανήματος, διότι τα προβλήματα θα διαδέχονται το ένα το άλλο. Αυτό αποτελεί, όπως τονίζεται από κάθε κατεύθυνση, μια άμεσης προτεραιότητας ανάγκη του νοσοκομείου Άρτας και την ίδια στιγμή σε επίπεδο υπουργείου υγείας προχωρά η σχετική διαδικασία.
Χριστόδουλος Ναθαναήλ: «Έχουμε την στήριξη της Υπουργού» 
Ο Αναπληρωτής Διοικητής του Νοσοκομείου Άρτας, διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας και διευθυντής Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Άρτας, Χριστόδουλος Ναθαναήλ, υπογράμμισε ότι το μηχάνημα έχει βγει εκτός από προχθές, όμως τόνισε δημόσια ότι το γνωστό πρόβλημα από το παρελθόν οδεύει προς την οριστική λύση με ενέργειες που γίνονται σε κεντρικό επίπεδο και με την συμβολή προς τούτο της Υπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ, βουλευτού Άρτας Όλγας Γεροβασίλη.
Δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ναθαναήλ: «Αυτό το οποίο συνέβη είναι κάτι που το περιμέναμε. Το αναμέναμε δηλαδή να συμβεί, διότι η λυχνία έχει ένα περιορισμένο χρόνο ζωής. 
Έχει περάσει τα δυόμισι χρόνια απ’ όταν είχαμε αλλάξει την προηγούμενη φορά και προέκυψε πάλι. Γι’ αυτό έχει προβλεφθεί σχετικό ποσό στον προϋπολογισμό ώστε να αντικατασταθεί. 
Επειδή όμως ο αξονικός έχει κλείσει 18 χρόνια ζωής και λειτουργίας, στόχος του νέου Διοικητικού Συμβουλίου και της Διοίκησης του νοσοκομείου είναι να μπορέσουμε να αλλάξουμε τον αξονικό τομογράφο. 
Και προκειμένου να μην υπάρξει καμία παρεξήγηση πρέπει να σας πω ότι στην προσπάθεια αυτή που κάνουμε να πάρουμε καινούργιο αξονικό έχουμε τη βοήθεια και την στήριξη της κυρίας Γεροβασίλη. 
Αυτό και τίποτε άλλο δεν θέλω να σχολιάσω. Διότι έχουν ακουστεί διάφορα», τόνισε. Όταν ρωτήθηκε σχετικά με το τι υπονοεί η αναφορά του αυτή, είπε: «Μπορεί εσείς να μην έχετε ακούσει όμως αυτοί που τα έχουν πει… ξέρουν. Αυτό και τίποτε άλλο».
Ο κ. Ναθαναήλ, επισήμανε ότι εξετάζεται κάθε πιθανή καλύτερη λύση από το υπουργείο, όπως και από τη διοίκηση, προκειμένου να δρομολογηθεί. Τόνισε πως έγινε μια συζήτηση αρχικά για την πιθανή διαδικασία αντικατάστασης της λυχνίας, η οποία έχει υψηλό κόστος για το νοσοκομείο, προκειμένου να τεθεί σε λειτουργία για όσο διάστημα απαιτηθεί για την οριστική αντικατάστασή του παλαιού μηχανήματος. 
Βέβαια κι αυτό εξετάζεται καθόσον όταν ρωτήσαμε για το χρονοδιάγραμμα αντικατάστασης, ο ίδιος εξήγησε: «Κι αυτή η διαδικασία είναι χρονοβόρα. Υπολογίζεται σίγουρα πάνω από μήνα και σίγουρα λιγότερο από δυο μήνες», προσθέτοντας ότι πρόκειται για δαπάνη περίπου 80.000 ευρώ και απαιτούνται διαδικασίες που είναι χρονοβόρες.
Ωστόσο και ο κ. Ναθαναήλ, που έχει αναφερθεί στον πεπαλαιωμένο αξονικό τομογράφο του νοσοκομείου και στο πρόσφατο παρελθόν, επισήμανε ότι η ανάγκη ριζικής αλλαγής είναι από χρόνια διαπιστωμένη. 
Υπενθυμίζοντας ότι από το παρελθόν είχε γίνει αναγόμωση λυχνίας και πως «…πρόκειται για ένα μηχάνημα που λειτουργεί από το πρωί έως το βράδυ, οπότε δεδομένων των προδιαγραφών που είχε δώσει από τότε η εταιρεία προμήθειας, άντεξε πολύ».
Όλγα Γεροβασίλη: «Το υπουργείο ξεκίνησε την διαδικασία αντικατάστασης»
Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε με την Κυβερνητική Εκπρόσωπο – Βουλευτή Άρτας, Όλγα Γεροβασίλη, μας ενημέρωσε σχετικά τα εξής: «Από την πρώτη στιγμή το Υπουργείο Υγείας έχει αναλάβει μέσω των υπηρεσιών του την διαδικασία που απαιτείται για την αντικατάσταση του αξονικού τομογράφου. 
Κι αυτό διότι το κόστος νέας λυχνίας είναι αρκετά υψηλό και αν επρόκειτο για ένα νέο μηχάνημα θα προωθούσε την λύση αγοράς και τοποθέτησης νέας λυχνίας. Ωστόσο η περίπτωση του αξονικού της Άρτας δεν είναι αυτή. Το πρόβλημα είναι γνωστό και διαπιστωμένο όπως, παλαιός είναι και ο υπάρχων αξονικός».
Η κ. Γεροβασίλη ενημέρωσε πως: «Ήδη το Υπουργείο Υγείας ασχολείται με το θέμα από την ημέρα που βγήκε εκτός λειτουργίας. 
Από προχθές οι υπηρεσίες του Υπουργείου προχωρούν στην αναγκαία οικονομοτεχνική μελέτη, (προδιαγραφές, τεχνικά χαρακτηριστικά κλπ), και η αντικατάσταση του αξονικού τομογράφου θα είναι άμεση. 
Οι όποιες διαδικασίες θα κινηθούν με ταχύτητα ώστε ένα νευραλγικό και ζωτικής σημασία νοσοκομείο, όπως αυτό της Άρτας να μην μείνει χωρίς το αναγκαίο για τη λειτουργία του τεχνικό εξοπλισμό, όπως ο αξονικός τομογράφος».
Β. Μπαλάσκας: «Η αντικατάσταση είναι η οριστική λύση» 
Ο αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, Βασίλειος Μπαλάσκας, σε σχετική επικοινωνία, επισήμανε: «Πραγματικά υπάρχει μια κινητικότητα αυτή τη στιγμή ώστε να βρούμε την καλύτερη δυνατή λύση για την εξυπηρέτηση των ασθενών.
Εάν είναι συμφερότερη η αλλαγή λυχνίας θα προβούμε άμεσα σε αυτή εάν όμως συμφέρει η άμεση αλλαγή του αξονικού τομογράφου τότε θα οδηγηθούμε το συντομότερο δυνατό στην αντικατάστασή του. 
Σε κάθε περίπτωση άλλωστε η αντικατάσταση του αξονικού τομογράφου αποτελεί τη ριζική λύση ώστε να αποφύγουμε τον φαύλο κύκλο της αντικατάστασης των λυχνιών».
Ο αξονικός ήταν δωρεά
Στο μεταξύ, αξίζει να σημειωθεί ότι ο αξονικός τομογράφος του νοσοκομείου Άρτας αγοράστηκε το 1998. Και μάλιστα ότι ουδέποτε έγινε τέτοια προμήθεια μηχανήματος από το υπουργείο Υγείας για το νοσοκομείο Άρτας. 
Το εν λόγω μηχάνημα, αποτέλεσε μια μεγάλη και σημαντική προσφορά για τη δημόσια υγεία του νομού και για τη λειτουργία του νοσοκομείου Άρτας ενός επαγγελματία της περιοχής. 
Επρόκειτο για προσφορά φούρναρη που διέθεσε το ποσό για να αποκτήσει τότε το νοσοκομείο Άρτας αξονικό τομογράφο. Και βέβαια η προσφορά του συμπολίτη όσο και η αντίστοιχη της λειτουργίας του αξονικού όλα αυτά τα χρόνια στο γενικό νοσοκομείο Άρτας, υπήρξε πολύ μεγάλη. 
Όμως σήμερα ο τομογράφος, θεωρείται πεπαλαιωμένος και σίγουρα λόγω της χρόνιας λειτουργίας του «γηρασμένος». Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι δίτομος, όταν οι νέας γενιάς τομογράφοι είναι 16 μέχρι και των 32 τομών, ψηφιακοί και λιγότερο ενεργοβόροι. Ασφαλώς και ταχύτεροι.
ixotisartas.gr

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

9 + 11 =

SOCIAL

8,697ΥποστηρικτέςΚάντε Like
76ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ