18.8 C
Arta
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Κυριάκος Μητσοτάκης: Οι επενδύσεις στο επίκεντρο των συζητήσεων με τον Βλ. Πούτιν

Γέφυρα ενδυνάμωσης της σχέσης μεταξύ των λαών Ρωσίας – Ελλάδας, αλλά και ευκαιρία να διευρυνθεί η συνεργασία μεταξύ των κυβερνήσεων των δυο χωρών στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού και του κοινού συμφέροντος χαρακτήρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τη συνάντησή του με τον Ρώσο πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε χαρακτηριστικά ότι σήμερα επιβεβαιώσαμε με τον πρόεδρο Πούτιν τα πολλά που μας συνδέουν στους αιώνες. Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για το Έτος Ελλάδας – Ρωσίας που θα επεκταθεί και το 2022 αλλά και τη Μικτή Διυπουργική Επιτροπή λέγοντας ότι «η υπογραφή του σχετικού πρωτοκόλλου δίνει ώθηση για τη συνεργασία μας σε πολλούς τομείς και είναι Κυροινή η ικανοποίησή μας για τις τέσσερις συμφωνίες που αυτό συμπεριλαμβάνει». Επίσης, ανέφερε ότι υιοθετήθηκε ένα κοινό πρόγραμμα δράσεων για την περίοδο 2022 – 2024 που θα προσδιορίσει τους βασικούς άξονες της συνεργασίας Ελλάδας – Ρωσίας για τα επόμενα τρία χρόνια.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι υπάρχουν κι άλλοι τομείς που μπορούμε να συγκλίνουμε κάνοντας αναφορά στη βοήθεια της Ρωσίας στις φωτιές του καλοκαιριού.

«Προσβλέπουμε στη συνέχιση και γιατί όχι στην επέκταση αυτής της συνεργασίας μας στον τομέα της πολιτικής προστασίας, ξεκινώντας από το καλοκαίρι το οποίο μας έρχεται, με επαναλαμβανόμενες ενοικιάσεις αεροσκαφών τα οποία έχουν αποδειχθεί εξαιρετικά αξιόπιστα στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Το ίδιο, βέβαια, ισχύει και απέναντι στην κοινή απειλή κατά του Covid. Ευχαριστώ τον κύριο Πρόεδρο που αναγνώρισε το γεγονός ότι η Ελλάδα όντως αναγνώρισε τα πιστοποιητικά εμβολιασμού από τη Ρωσία και θα ήταν ευχής έργον αυτή η εκκρεμότητα να μπορέσει να λυθεί και σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Σχετικά με τα ζητήματα της αγοράς ενέργειας ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε μεταξύ άλλων ότι η Ρωσία είναι αξιόπιστος προμηθευτής φυσικού αερίου της Ελλάδας και η Ελλάδα αξιόπιστος εταίρος παρά το ευμετάβλητο των όρων της αγοράς. Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης συζητήθηκαν οι προοπτικές για περισσότερες επενδύσεις καθώς και θέματα τουρισμού όπως «το πώς θα μπορέσουμε να υποδεχθούμε φέτος το καλοκαίρι περισσότερους Ρώσους επισκέπτες στην Ελλάδα» ενώ έκανε γνωστό ότι έχουν καταλήξει σε ένα κοινό πρόγραμμα δράσης.

Σχετικά με τις περιφερειακές εξελίξεις και το τι συμβαίνει στην Ανατολική Μεσόγειο ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι υπήρξε πολύ σαφής με τον συνομιλητή του επισημαίνοντας ότι «δυστυχώς η Τουρκία όχι μόνο προβαίνει σε εμπρηστική ρητορική διαστρεβλώνοντας την ιστορία και τη γεωγραφία αλλά δυστυχώς και σε επιθετικές ενέργειες που παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο και πολλές φορές ναρκοθετούν τη σταθερότητα στην περιοχή.

Η Ελλάδα είναι ανοιχτή πάντα στον διάλογο στο πλαίσιο όμως της διεθνούς νομιμότητας και ασφαλώς του δικαίου της Θάλασσας το οποίο πάντα στήριζε και στηρίζει η Ρωσία ως το θεμέλιο, το ουσιαστικό πλαίσιο μέσα από το οποίο πρέπει να λύνονται διακρατικές διαφορές». Επίσης ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε εκτίμηση για την εποικοδομητική και συνεπή στάση της Ρωσίας στο Κυπριακό τονίζοντας ότι οποιαδήποτε συζήτηση για λύση δυο κρατών θα πρέπει να απορρίπτεται επί της αρχής.

Για το ζήτημα των Βαρωσίων ο πρωθυπουργός είπε ότι αν η Τουρκία προχωρήσει στην υλοποίηση των εξαγγελιών της για εποικισμό της περίκλειστης πόλης δυστυχώς θα κλείσει τα περιθώρια προόδου σε αυτό το ζήτημα.

Ακόμα συζητήθηκαν οι σχέσεις ΕΕ  – Ρωσίας και ΝΑΤΟ – Ρωσίας. Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε την ανάγκη να μένουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας γιατί όπως είπε η έλλειψη επικοινωνίας είναι χειρότερη από τη διαφωνία καθώς αφήνει πάντα χώρο στην καχυποψία που με τη σειρά της προκαλεί εντάσεις. «Η Ρωσία αποτελεί μέρος της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφάλειας, συνεπώς μια λειτουργική σχέση συμφέρει όλες τις πλευρές.

Και η Ελλάδα ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ προσεγγίζει με πολλή προσοχή αυτές τις σχέσεις και για αυτό και δεν έκρυψα την ανησυχία μου για την αναζωπύρωση των εντάσεων στην Ουκρανία. Πιστεύω ότι μια σύγκρουση εκεί δεν θα έχει νικητή, θα έχει μόνο χαμένους. Για αυτό και θεωρώ ότι οι συμφωνίες του Μινσκ αλλά και η επαναδραστηριοποίηση του σχήματος της Νορμανδίας μας δείχνουν τον δρόμο».

Αναφορά έγινε και στις εξελίξεις στη Λιβύη με τον κ. Μητσοτάκη και τον κ. Πούτιν να τονίζουν την ανάγκη να διεξαχθούν ελεύθερες εκλογές μακριά από ξένες παρεμβάσεις, στην προκαθορισμένη ημερομηνία όπως έχει συμφωνηθεί εδώ και καιρό.

Βλ. Πούτιν: Ενισχύονται οι ελληνορωσικές σχέσεις

Για περιεκτικές και αποτελεσματικές συνομιλίες έκανε λόγο ο Ρώσος πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν, μετά τη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Σότσι, τονίζοντας ότι συζητήθηκαν τα πιο επίκαιρα θέματα της τρέχουσας συνεργασίας. Οι δύο ηγέτες αναφέρθηκαν και στα ζητήματα των σχέσεων Ρωσίας – ΕΕ, στα Βαλκάνια, και στην Ανατολική Mεσόγειο. Για το Κυπριακό, ο Ρώσος πρόεδρος διαμήνυσε πως «υποστηρίζουμε τη λύση διζωνικής και δικοινοτικής ομοσπονδίας».

«Υιοθετήσαμε το πολυσύνθετο κοινό πρόγραμμα δράσεων» για την περίοδο 2022-2024, τόνισε ο κ. Πούτιν, προσθέτοντας ότι «η υλοποίησή του θα επιτρέψει να δοθεί μία επιπλέον ώθηση» στη διμερή συνεργασία. Επισήμανε ότι με αφορμή του επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη, υπογράφηκε μία σειρά από συμφωνίες σε τομείς όπως η ασφάλεια στη θάλασσα, ο τουρισμός, τα οικονομικά και οι υψηλές τεχνολογίες.

Εξέφρασε ικανοποίηση ότι οι ελληνορωσικές σχέσεις δεν χάνουν τον ρυθμό τους και συνεχίζουν να ενισχύονται προς όλες τις κατευθύνσεις.

«Είναι χαρά να υποδεχόμαστε στη Ρωσία τον Έλληνα πρωθυπουργό. Είναι συμβολικό ότι η επίσκεψη συμπίπτει με την 200η επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης» είπε ο κ . Πούτιν. Υπενθύμισε ότι η Ρωσία υποστήριξε το εθνικοαπελευθερωτικό κίνημα των Ελλήνων και πως ήταν η πρώτη χώρα που αναγνώρισε την ανεξαρτησία της Ελλάδας το 1828.

source

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

SOCIAL

9,593ΥποστηρικτέςΚάντε Like
76ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ