16.5 C
Arta
Παρασκευή, 1 Νοεμβρίου, 2024

Πώς θα καταλάβετε εάν σας έχουν «χακάρει» τον υπολογιστή

Οι ηλεκτρονικές επιθέσεις είναι πλέον ένα συχνό φαινόμενο και όλοι ανησυχούν για την ασφάλεια των δεδομένων τους. Για να αποτραπεί η κλοπή των κωδικών σας και άλλων σημαντικών δεδομένων, πρέπει να δώσετε προσοχή σε τυχόν αλλαγές στον υπολογιστή σας.

Διαβάστε παρακάτω, για να μάθετε πώς μπορείτε να ελέγξετε αν ο υπολογιστής σας έχει πειραχτεί.

12. Το antivirus είναι απενεργοποιημένο.

Εάν δεν απενεργοποιήσατε το λογισμικό προστασίας από ιούς, αλλά παρατηρήσατε ότι είναι απενεργοποιημένο, ο υπολογιστής σας πιθανότατα έχει χακαριστεί. Δεν μπορεί να απενεργοποιήθηκε από μόνο του. Το πρώτο πράγμα που κάνουν οι χάκερ, είναι να κλείσουν το antivirus για εύκολη πρόσβαση στα αρχεία σας.

11. Οι κωδικοί πρόσβασης δεν λειτουργούν.

Εάν δεν αλλάξατε τους κωδικούς πρόσβασής σας αλλά σταμάτησαν να λειτουργούν ξαφνικά και δεν μπορείτε να αποκαταστήσετε την πρόσβαση στους λογαριασμούς σας, θα πρέπει να είστε σε εγρήγορση – ο υπολογιστής σας πιθανότατα έχει χακαριστεί.

10. Ο αριθμός των φίλων σας έχει αυξηθεί.

Αν παρατηρήσετε ότι ξαφνικά έχετε πολλούς περισσότερους φίλους στα κοινωνικά σας δίκτυα που δεν γνωρίζετε και δεν θυμάστε την προσθήκη τους, σημαίνει ότι ο λογαριασμός σας έχει παραβιaστεί και χρησιμοποιείται για την αποστολή ανεπιθύμητων μηνυμάτων.

9. Εμφανίζονται νέα εικονίδια στη γραμμή σελιδοδεικτών.

Όταν ξεκινάτε την περιήγηση και παρατηρείτε νέα εικονίδια στο ταμπλό σας, αυτό μπορεί να αποτελεί ένδειξη της ένταξης κάποιου επικίνδυνου κώδικα στον υπολογιστή σας.

8. Ο κέρσορας κινείται μόνος του.

Εάν παρατηρήσετε ότι ο κέρσορας κινείται μόνος του και δείχνει κάτι, ο υπολογιστής σας είναι σίγουρα χακαρισμένος.

7. Ο εκτυπωτής σας δεν λειτουργεί σωστά.

Οι επιθέσεις χακαρίσματος δεν επηρεάζουν μόνο τον υπολογιστή, αλλά και τον εκτυπωτή σας. Για παράδειγμα, όταν αρνείται να εκτυπώσει ή όταν εκτυπώνει κάτι που δεν το θέλατε.

6. Προωθείστε σε διαφορετικές ιστοσελίδες.

Αν ο browser σας συνεχίζει να σας διαβιβάζει σε διαφορετικούς ιστότοπους, ήρθε η ώρα να αναρωτηθείτε. Το ίδιο ισχύει και τις για περιπτώσεις που πληκτρολογείτε κάτι στη μηχανή αναζήτησης και αντί για σελίδες της Google, μεταβαίνετε σε μια άλλη σελίδα που δεν γνωρίζετε. Αν βλέπετε αναδυόμενα παράθυρα πολύ συχνά, αυτό σηματοδοτεί επίσης χακάρισμα.

5. Τα αρχεία διαγράφονται από κάποιον άλλο.

Ο υπολογιστής σας είναι σίγουρα χακαρισμένος, εάν παρατηρήσετε ότι ορισμένα από τα προγράμματα ή τα αρχεία σας έχουν διαγραφεί χωρίς να το γνωρίζετε.

4. Τα προσωπικά σας δεδομένα βρίσκονται στο Διαδίκτυο, παρόλο που δεν τα έχετε βάλει εκεί.

Ελέγξτε το χρησιμοποιώντας τη μηχανή αναζήτησής σας: αναζητήστε πληροφορίες για τον εαυτό σας, που σίγουρα δεν χρησιμοποιήσατε στο διαδίκτυο. Αν τις βρείτε, ο υπολογιστής σας έχει χακαριστεί για κλοπή πληροφοριών.

3. Λαμβάνετε ψεύτικες προειδοποιήσεις προστασίας από ιούς.

Αν βλέπετε προειδοποιήσεις προστασίας από ιούς αλλά φαίνονται διαφορετικές από ότι συνήθως, αυτό είναι ένα σαφές σημάδι χακαρίσματος. Ένα άλλο κακό σημάδι, είναι αν έχετε ένα νέο antivirus που δεν είχατε εγκαταστήσει.

2. Υπάρχει ασυνήθιστη συμπεριφορά στην κάμερα.

Ελέγξτε την κάμερά σας: αν η ένδειξη αναβοσβήνει μόνη της, επανεκκινήστε τον υπολογιστή και ελέγξτε αν αναβοσβήνει ξανά σε περίπου 10 λεπτά. Εάν αυτό συμβαίνει, σημαίνει ότι ο υπολογιστής σας χακαρίστηκε.

1. Ο υπολογιστής λειτουργεί πολύ αργά.

Εάν οι πιο απλές λειτουργίες χρειάζονται πολύ χρόνο για να ολοκληρωθούν και αν παρατηρήσετε σημαντική πτώση στην ταχύτητα της σύνδεσής σας στο Internet, μπορεί να σημαίνει ότι κάποιος έχει χακάρει τον υπολογιστή σας.

 

source

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

SOCIAL

9,593ΥποστηρικτέςΚάντε Like
76ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ