12.8 C
Arta
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

«Όχι» στην έκδοση των 8 τούρκων αξιωματικών λέει ο Άρειος Πάγος

«Όχι» στην έκδοση των 8 Τούρκων, που ήρθαν στη χώρα μας το περασμένο καλοκαίρι μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στη γείτονα, είπε ο Άρειος Πάγος.

 Το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου αποφάνθηκε ότι δεν πρέπει να εκδοθούν στην Τουρκία οι 8 και διέταξε την άρση της κράτηση τους και την απόλυση τους εφόσον δεν κρατούνται για άλλη αιτία.

Με τις αποφάσεις του το ανώτατο δικαστήριο απέρριψε το αίτημα των τουρκικών αρχών και ουσιαστικά δέχτηκε τους ισχυρισμούς των 8 ότι δεν θα έχουν δίκαιη δίκη στην Τουρκία και πως κινδυνεύουν να υποστούν βασανισμούς ακόμη και να χάσουν τη ζωή τους.

Συγκεκριμένα , τους τέσσερις πρώτους η απόφαση ήταν ομόφωνη και αρνητική για το αίτημα των τουρκικών αρχών, για δύο ακόμη, επίσης, το ανώτατο δικαστήριο αποφάσισε την μη έκδοση τους με μειοψηφία ενός μόνον μέλους, ενώ για τους δύο τελευταίους η απόφαση υπήρξε ομόφωνη κατά της εκδόσεως.

Η προτεραιότητα στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και ο σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα που επιβάλλουν η ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεςία αποτέλεσαν τη βάση της απόφασης.

Όπως ανέφεραν, μεταξύ άλλων, στο σκεπτικό τους οι δικαστές:

«… H πιθανότητα με βάση όλα όσα αναφέρονται ακυρώσεως ή περιστολής του πλαισίου δικαιωμάτων όλων των εκζητουμένων ανεξαρτήτως του βαθμoύ ενοχής ή βαρύτητας των αδικημάτων, δεν επιτρέπει την εφαρμογή διατάξεων που ρυθμίζουν την έκδοσή τους αφού αυτές υποχωρούν έναντι των υπέρτερης σημασίας κανόνων που προστατεύουν την αξία του ανθρώπου και τα δικαιώματα αυτού».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η υπόθεση της έκδοσης των οκτώ κλείνει οριστικά και αμετάκλητα με τις συγκεκριμένες αποφάσεις. Και αυτό γιατί όπως προβλέπει ο νόμος όταν η απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου είναι αρνητική κανείς δεν μπορεί να την προσβάλει.

 

 

 

πηγή

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

SOCIAL

9,593ΥποστηρικτέςΚάντε Like
76ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ