18.8 C
Arta
Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Ψηφιδωτό με τους άθλους του Ηρακλή εντοπίστηκε στην Κύπρο

Τη σημασία του ψηφιδωτού της ρωμαϊκής εποχής, που εντοπίστηκε κατά τις εργασίες για το αποχετευτικό σύστημα Λάρνακας, επεσήμανε η διευθύντρια του Τμήματος Αρχαιοτήτων Κύπρου, δρ. Μαρίνα Σολωμίδου-Ιερωνιμίδου, λέγοντας ότι «πρώτη φορά βρίσκουμε στην Κύπρο ψηφιδωτό με αυτό το θέμα, δηλαδή τους άθλους του Ηρακλή».

Φαίνεται, συνέχισε, ότι το ψηφιδωτό ανήκε σε συγκρότημα λουτρών, γιατί, όπως είπε, ο Ηρακλής συνδέεται συνήθως με λουτρά.

Η κ. Ιερωνυμίδου, η οποία επισκέφθηκε τον χώρο μαζί με τον υπουργό Συγκοινωνιών, Μάριο Δημητριάδη, είπε ότι το ψηφιδωτό που έχει αποκαλυφθεί, είναι περίπου 19 μέτρα σε μήκος και 4.60 μέτρα σε πλάτος. Ωστόσο, πρόσθεσε, το πλάτος αναμένεται γύρω στα 7 μέτρα.

Στο χώρο, που βρέθηκε το ψηφιδωτό έχουν ανασταλεί τα έργα για το αποχετευτικό σύστημα και οι αρχαιολόγοι εργάζονται να αποκαλύψουν όλο το ψηφιδωτό, το οποίο αποτελείται από πέντε πίνακες. Ήδη έχουν αποκαλυφθεί πλήρως οι δύο και μερικώς οι άλλοι τρεις.

Η κ. Ιερωνυμίδου τόνισε ότι το ψηφιδωτό είναι «μοναδικής αξίας και υψηλής τέχνης». Σύμφωνα με την ίδια, θα γίνει επέκταση του αρχαιολογικού μουσείου Λάρνακας για να τοποθετηθεί το ψηφιδωτό, αφού συντηρηθεί, για να μπορούν να το θαυμάζουν όλοι.

Ο υπουργός Μεταφορών, Μάριος Δημητριάδης, εξέφρασε θαυμασμό για το ψηφιδωτό και το χαρακτήρισε «αξιόλογο έργο».

 

 

 

πηγή

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

SOCIAL

9,593ΥποστηρικτέςΚάντε Like
76ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ