18.8 C
Arta
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Χουλιαράκης: Ολα θα κριθούν το Φθινόπωρο του 2018

Το οδικό χάρτη εφαρμογής των επίμαχων μέτρων και αντίμετρων ανέλυσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.

Είπε, όπως και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ότι θα υπάρξει ταυτόχρονη νομοθέτηση τους και ταυτόχρονη εφαρμογή τους από το 2019 και μετά με την προϋπόθεση ότι τα δημόσια οικονομικά βρίσκονται σε τροχιά επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων».

Ο κ. Χουλιαράκης είπε ότι όλα θα κριθούν το Φθινόπωρο του 2018 όταν και θα υπάρξουν οι επίσημες προβλέψεις για το πρωτογενές πλεόνασμα.

Εάν το 3,5% του πλεονασμάτος επιτευχθεί τότε το 2019 θα εφαρμοστούν 2% του ΑΕΠ μέτρα λιτότητας και 2% του ΑΕΠ διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

 

Αυτό είναι το καλό σενάριο. Το κακό θα είναι να διαπιστωθεί ότι το πλεόνασμα είναι μικρότερο. Τότε τα θετικά μέτρα θα μειωθούν κατ αναλογία (π.χ. αν το πλεόνασμα είναι 3% τότε θα ληφθούν 2% μέτρα λιτότητας και 1,5% αντίμετρα).

Ο αναπληρωτής υπουργός διέψευσε τις πληροφορίες που θέλουν τα θετικά μέτρα να εφαρμόζονται εκ των υστέρων δηλαδή το 2020.

«Αυτό είναι λάθος. Επεκτατικά και περιοριστικά μέτρα νομοθετούνται και υλοποιούνται ταυτόχρονα με την προϋπόθεση ότι είμαστε σε τροχιά επίτευξης στόχων» είπε και εξήγησε «Ορισμένοι λένε ότι ότι τα θετικά μέτρα θα υλοποιηθούν μόνο αν επιτευχθεί υπέρβαση του στόχου του 3,5%. Λένε δηλαδή πως ακόμα κι αν το Φθινόπωρο του 2018 προβλεφθεί 3,5% πλεόνασμα δεν θα πάρουμε καλά μέτρα. Αυτό είναι λάθος!

Λένε επίσης πως αν υπάρχει απόκλιση από το στόχο η κυβέρνηση θα εφαρμόσει μόνο τα περιοριστικά και κανένα επεκτατικό. Κι αυτό είναι λάθος. Το σωστό είναι πως αν προβλέπεται δημοσιονομικό αποτέλεσμα 3% με στόχο 3,5% τότε 1,5% θετικών επεκτατικών μέτρων θα εφαρμοστούν άρα τα θετικά επεκτατικά μέτρα ακόμα και σε αρνητική απόκλιση θα μειωθούν μόνο κατ αναλογία».

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών είπε ακόμα πως βρίσκεται υπο διαπραγμάτευση η απαίτηση της Γερμανίας «για διατήρηση πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% για μια δεκαετία».

 

 

πηγή

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

SOCIAL

9,593ΥποστηρικτέςΚάντε Like
76ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ