25.8 C
Arta
Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Τα αγκάθια στην «αυλή» της κυβέρνησης με το «καλημέρα»

Με το «καλημέρα» του νέου κυβερνητικού σχήματος βγήκαν στην επιφάνεια όλα τα αγκάθια που άφησαν πίσω τους οι καραμπόλες του ανασχηματισμού το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής και οι δεσμεύσεις έναντι των δανειστών, της… εκκλησίας και των ΑΝΕΛ του Πάνου Καμμένου.

Το μείγμα για τον κ. Τσίπρα παραμένει εκρηκτικό την ώρα που η κυβέρνηση καλείται να λάβει μέχρι τέλους του έτους μια σειρά από αντιδημοφιλείς αποφάσεις προκειμένου να κλείσει τη δεύτερη αξιολόγηση.

Επί της ουσίας οι σημερινές τελετές παράδοσης – παραλαβής των υπουργείων ανέδειξαν την οργή Φίλη για το πρωθυπουργικό «άδειασμα» στην «κόντρα» του με τον Αρχιεπίσκοπο, την επιμονή του Π. Σκουρλέτη στην ακύρωση της πώλησης του 17% της ΔΕΗ και την αντίδραση των «53+».

Στο εκρηκτικό για τον πρωθυπουργό μείγμα θα πρέπει να προστεθεί η οργή στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ για την αναβάθμιση των ΑΝΕΛ (από 5 σε 7 υπουργεία), οργή η οποία πολλαπλασιάζεται και από το βέτο Καμμένου για την απομάκρυνση Φίλη από την κυβέρνηση. Το μείγμα είναι έτσι κι αλλιώς εκρηκτικό την ώρα που η κυβέρνηση καλείται να λάβει μέχρι τέλους του έτους μια σειρά από αντιδημοφιλείς αποφάσεις προκειμένου να κλείσει τη δεύτερη αξιολόγηση.

Ίσως πιο ενδεικτικό για το τι θα αντιμετωπίσει στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας είναι η δημοσίευση στην commonality.gr, την ιστοσελίδα των «53+», του πρωτοσέλιδου της εφημερίδας «Εποχή». Στο εν λόγω άρθρο γνώμης σημειώνεται ότι η νέα σύνθεση της κυβέρνησης «προδίδει μια προσεκτική προσπάθεια να λειανθούν ριζοσπαστικά στοιχεία, που σε αυτή τη φάση φαίνεται ότι κρίθηκε πως αποτελούν βάρος για την κυβέρνηση, που δεν μπορεί να το σηκώσει. Έτσι, όμως, εκπέμπεται αρνητικό   σήμα ακριβώς προς τα κοινωνικά στρώματα εκείνα που η επανασύνδεση μαζί τους θα έπρεπε να αποτελεί κεντρικό στόχο της κυβέρνησης».

Και συνεχίζει με νόημα: «Από την άλλη, ο αντίκτυπος αυτών των κυβερνητικών αλλαγών δεν αποκλείεται να ανιχνευθεί και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς συμβαίνει υπουργοί που δέχθηκαν σφοδρές επιθέσεις (όπως για παράδειγμα ο Π. Σκουρλέτης και ο Ν. Φίλης) και τώρα αντικαθίστανται, να έχουν επιβραβευτεί από το πρόσφατο συνέδριο του κόμματος με την εκλογή τους στην κεντρική επιτροπή στις πρώτες θέσεις. Γεγονός που αντικειμενικά συνδέεται και με τη στάση τους κατά την άσκηση των κυβερνητικών καθηκόντων».

Με ένα «καρφί» αποχώρησε από το Ναυτιλίας και ο Θ. Δρίτσας. «Η αποχώρησή μου δεν είναι εθελούσια», είπε  χαρακτηριστικά ο βουλευτής Πειραιά του ΣΥΡΙΖΑ και στέλεχος των «53+», ο οποίος δεν έκρυβε την αντίθεσή του με την κυβερνητική πολιτική για την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού.

Ούτε πάντως για τον Πάνο Καμμένο ήταν ανέφελος ο ανασχηματισμός κι ας «εκπαραθύρωσε επί της ουσίας τον Ν. Φίλη από την κυβέρνηση και αύξησε κατά δύο τα χαρτοφυλάκια των ΑΝΕΛ. Η πρώην πλέον υφυπουργός Μεταφορών, Μαρίνα Χρυσοβελώνη, όταν ρωτήθηκε γιατί το όνομά της δεν συμπεριελήφθη σε εκείνα που πρότεινε ο κ. Καμμένος, απάντησε: «Δεν τον έχω μάθει μέχρι αυτή την ώρα. Από ό,τι μου μεταφέρθηκε είναι για λόγους ανανέωσης στο υπ. Συμβούλιο. Αν αυτό θα συμβεί με αυτή που είχε επτά μήνες συνεπή πορεία, ενώ υπάρχουν άλλοι άνθρωποι που είναι αμετακίνητοι εδώ και δύο χρόνια…».

Ρουκέτες από Φίλη, δεν ξεχνά ο Σκουρλέτης

Ο πρωθυπουργός από το γραφείο του στο Μαξίμου, έχοντας δίπλα του τα μέλη του «πρωινού καφέ», άκουσε τον πρώην πλέον υπουργό παιδείας Νίκο Φίλη να μιλά για «συμβόλαιο πολικού θανάτου» σε βάρος του, αναφερόμενος στην συνέντευξη Ιερώνυμου στον ΣΚΑΙ.

Ο κ. Φίλης έδειξε ευθέως προς το Μαξίμου και τον πρωθυπουργό λέγοντας πως «Αιφνιδίως το άριστα 20 έγινε μη προβιβάσιμη βαθμολογία» και αναρωτήθηκε: «Ποιος κάνει λάθος ο γαλαντόμος καθηγητής ή ο μαθητής». «Είναι πρωτοφανές να απαιτεί και να πετυχαίνει η εκκλησία απομάκρυνση υπουργού. Είναι στοιχειώδης υποχρέωση ο διαχωρισμός εκκλησίας-πολιτείας», κατέληξε ο κ. Φίλης.

Σε υψηλούς τόνους κινήθηκε και ο πρώην υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος και νυν Εσωτερικών Π. Σκουρλέτης διαψεύδοντας όσους πίστευαν ότι η υπουργοποίησή του και μάλιστα την τελευταία στιγμή από την καραμπόλα με τον Ν. Φίλη, θα τον έκανε να βάλει νερό στο κρασί του.

Ο κ. Σκουρλέτης ζήτησε εκ νέου να μην πωληθεί το 17% της ΔΕΗ, για το οποίο είπε πως «είναι ένα δογματικό και παρωχημένο σχέδιο της προηγούμενης διακυβέρνησης Σαμαρά». «Από όποια θέση και να είμαι», συμπλήρωσε, «και μέσα από τη Βουλή θα υπερασπιστώ το να μην πωληθεί το 17% της ΔΕΗ». Θα έχει βέβαια ενδιαφέρον η στάση του πρώτου τη τάξει υπουργού όταν το σχετικό νομοσχέδιο έρθει στη  Βουλή.

Κατά τα λοιπά μετανιωμένος για προηγούμενες δηλώσεις του για το Geuro, εμφανίστηκε ο νέος υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου ο οποίος είπε πως «Μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα ήμουν πανεπιστημιακός και οι πανεπιστημιακοί λένε πολλά πράγματα, όταν όμως έρχεται η ώρα να υλοποιήσουν ένα πρόγραμμα, τότε βλέπουν ότι κάποια πράγματα δεν μπορούν να γίνουν. Είναι λάθος. Παράλληλο νόμισμα σε αυτή τη χώρα δεν θα υπάρξει – τουλάχιστον με αυτή την κυβέρνηση».

 

 

 

πηγή

 

 

 

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

SOCIAL

9,593ΥποστηρικτέςΚάντε Like
76ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ