14.8 C
Arta
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Πώς να μην ξεχνάμε τα όνειρά μας όταν ξυπνάμε

Οι άνθρωποι που δηλώνουν απογοητευμένοι από το πόσο λίγο θυμούνται τα όνειρά τους ή που ισχυρίζονται ότι δεν βλέπουν όνειρα, τείνουν να υιοθετούν παρόμοιες συνήθειες στον ύπνο.

Υπάρχει κάποιος τρόπος να αλλάξει αυτό; αναρωτιούνται πολλοί. Φυσικά! Πριν κοιμηθούμε καλό είναι να πιούμε τρία γεμάτα ποτήρια νερό – όχι μπύρα ή κρασί. Η ποσότητα του νερού καταστέλλει το 5ο στάδιο του ύπνου – γνωστό και ως REM (ύπνος γρήγορων κινήσεων των ματιών) με αποτέλεσμα να ξυπνήσουμε για να πάμε στην τουαλέτα. Ξυπνώντας στη φάση αυτή, συνήθως θυμόμαστε ξεκάθαρα τα όνειρά μας, υποστηρίζει μελέτη της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαντ, την οποία δημοσιεύουν οι New York Times.

Ο επικεφαλής της μελέτης, αναπληρωτής καθηγητής Ψυχιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ, Ρόμπερτ Στίκγκολντ, συνιστά επίσης να επαναλαμβάνουμε τρεις φορές τη φράση «θα θυμηθώ τα όνειρά μου» πριν πέσουμε για ύπνο και να κρατάμε ένα σημειωματάριο και ένα στιλό δίπλα στο κρεβάτι.

«Όταν πέφτουμε για ύπνο όλα τα γεγονότα της ημέρας περνάνε από το μυαλό μας. Εξελικτικά είναι μία περίοδος κατά την οποία ο εγκέφαλος προσπαθεί να καταλάβει τι να επεξεργασθεί όταν αποκοιμηθεί. Βάζοντας το «να θυμηθώ τα όνειρά μου» στη λίστα, ενδέχεται να τα θυμηθούμε.

Ξυπνώντας δεν πρέπει να ανοίξουμε τα μάτια, ούτε να κουνηθούμε, ούτε να πούμε οτιδήποτε -κάθε αισθητηριακή αντίληψη ή κίνηση τείνει να εξαφανίσει την ανάμνηση ενός ονείρου. «Εάν γυρίσεις στο πλάι και πεις στον/στην σύντροφό τους ότι μόλις είδες ένα ωραίο όνειρο, αμέσως θα το χάσεις από τη μνήμη», λέει ο Στίκγκολντ. Μας συμβουλεύει λοιπόν να παραμείνουμε μισοκοιμισμένοι και να προσπαθούμε να το κρατήσουμε στη μνήμη μας. Με τη διαδικασία αυτή, λέει ο αμερικανός ψυχίατρος, η μνήμη αποθηκεύεται με διαφορετικό τρόπο και έτσι το όνειρο παραμένει ζωντανό. Άλλη μία συμβουλή είναι να «βυθιστούμε» πάλι στο όνειρο και να συλλέξουμε όλο και περισσότερες λεπτομέρειες.

Για δύο εβδομάδες, μας παροτρύνει ο Στίκγκολντ, να λέμε στον εαυτό μας: «θυμήσου τα όνειρά σου»! Έπειτα από μία τέτοια «εξάσκηση», προβλέπω, λέει ο αμερικανός ψυχίατρος, τουλάχιστον το 80% των ανθρώπων που συνήθως λένε ότι δεν ονειρεύονται, πλέον θα μπορούν να το κάνουν.

 

 

πηγή

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

SOCIAL

9,593ΥποστηρικτέςΚάντε Like
76ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ