15.8 C
Arta
Τετάρτη, 20 Μαρτίου, 2024

Προσλήψεις στο Δημόσιο το 2018 προανήγγειλε ο Τσίπρας

Τη διενέργεια γραπτών διαγωνισμών στα μέσα του 2018 για την πρόσληψη νέων πτυχιούχων στο Δημόσιο εξήγγειλε χθες ο Αλέξης Τσίπρας, κατά την παρουσίαση της εθνικής στρατηγικής για την διοικητική μεταρρύθμιση.

«Από τα μέσα του 2018 και καθώς θα βγαίνουμε από το φάσμα της επιτροπείας, η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην προκήρυξη γραπτών διαγωνισμών, μέσω ΑΣΕΠ, για την προσέλκυση νέων πτυχιούχων στο δημόσιο. Προκειμένου μάλιστα να ενθαρρυνθεί η συμμετοχή στους διαγωνισμούς αυτούς, καταξιωμένων Ελλήνων επιστημόνων του εξωτερικού, εξετάζεται η θέσπιση πρόσθετων κινήτρων που θα διευκολύνουν τον επαναπατρισμό και την επανεγκατάσταση τους» δήλωσε χαρακτηριστικά από το βήμα της εκδήλωσης.

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως κυρίαρχος άξονας της στρατηγικής της κυβέρνησης αποτελεί η αποκομματικοποίηση της δημόσιας διοίκησης μέσω του νέου αντικειμενικού συστήματος επιλογής προϊσταμένων στη δημόσια διοίκηση και μέσω της σύστασης του μητρώου επιτελικών στελεχών και του ενιαίου συστήματος κινητικότητας.

Στόχος των αλλαγών, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η αποτελεσματική δημόσια διοίκηση, η διαφάνεια και η λογοδοσία της διοικητικής δράσης και παράλληλα να προκύψει ποιοτική εξυπηρέτηση πολιτών και επιχειρήσεων.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι αυτή η μεταρρύθμιση θα βάλει τα θεμέλια για το ελληνικό κράτος των επόμενων γενεών, που θα προσφέρει πραγματικές υπηρεσίες στους πολίτες.

«Το κράτος που θα στρέφεται προς τους πολίτες αντί να απαιτεί από τους πολίτες» δήλωσε χαρακτηριστικά και αναφερθείς στο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της μεταρρύθμισης είπε πως έχει ορίζοντα τετραετίας το οποίο «θα μας οδηγήσει το 2020, σε ένα δημόσιο σύγχρονο, αξιοκρατικό, διαφανές και αποτελεσματικό» πρόσθεσε.

«Η μεταρρύθμιση αυτή, απαντά όμως και σε μια ιστορική πρόκληση, γιατί στοχεύει στην ολοκληρωτική υπέρβαση μίας νοσηρής κατάστασης καθώς η δημόσια διοίκηση δεν βρέθηκε ούτε κατ’ ελάχιστον σε θέση να ανταποκριθεί επαρκώς στον κοινωνικό της ρόλο» υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.

Μάλιστα ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε  πως το δημόσιο μεταλλάχθηκε σε σύστημα προσανατολισμένο κυρίως στο να αυτοαναπαράγεται και να προσπαθεί να επιβιώνει σε κάθε συγκυρία, χρεώνοντας το λογαριασμό στη χώρα χωρίς να αποδίδει τα οφειλόμενα στους πολίτες.

«Χρειάστηκαν οκτώ ολόκληρες δεκαετίες από την ίδρυση του ελληνικού κράτους, για να κατοχυρωθεί από τον Ελευθέριο Βενιζέλο, η μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων (…) η αντίληψη του κράτους ως λάφυρο και ως εργαλείο πελατειακής πολιτικής, δεν άλλαξε ποτέ. Συνεχίστηκε, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο έως τα χρόνια της κρίσης» τόνισε ο πρωθυπουργός αναφερθείς σε μαζικούς διορισμούς και σε στρατιές συμβασιούχων σε πολιτική ομηρεία.

Ο πρωθυπουργός επέκρινε τις προηγούμενες κυβερνήσεις για τον τρόπο που αντιμετώπισαν το Δημόσιο κατά τη διάρκεια της κρίσης και των μνημονίων.

«Το χρεοκοπημένο δικομματικό σύστημα που κυβερνούσε την χώρα από την μεταπολίτευση και επί σχεδόν τέσσερεις δεκαετίες, δεν δίστασε καθόλου για να βγάλει την ετυμηγορία του για το αίτιο της χρεοκοπίας: Δεν ήταν οι πελατειακές σχέσεις, η διασπάθιση δημόσιου χρήματος, τα θαλασσοδάνεια σε ημέτερους, οι μίζες και η διαπλοκή, αλλά ήταν το δημόσιο εν γένει» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Και πρόσθεσε: «Το Δημόσιο από το παιδί του συστήματος έγινε το αποπαίδι του. Πάνω στο οποίο προσπάθησαν να φορτώσουν όλες τις αμαρτίες της χώρας και κυρίως, τις δικές τους αμαρτίες» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ο Αλέξης Τσίπρας επιτέθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη καταλογίζοντάς του νέας κοπής νεοφιλελεύθερο λαϊκισμό και προσπάθεια ενοχοποίησης της δημόσιας διοίκησης.

«Όταν επί υπουργίας του σημερινού αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μάθαμε ότι μεταρρύθμιση δεν σημαίνει αξιοκρατία, αλλά σημαίνει απολύσεις, επίσης μάθαμε ότι αναδιοργάνωση και κινητικότητα, σημαίνει κατάργηση ζωτικών υπηρεσιών και βίαιες μετακινήσεις. Και ότι αριστεία σημαίνει ανάθεση των θέσεων ευθύνης στους αρεστούς του υπουργού» δήλωσε.

Σημείωσε πάντως και τα θετικά βήματα που έγιναν στη δημόσια διοίκηση ήδη από τη δεκαετία του 80. Ανάμεσα σε αυτά η ίδρυση του ΑΣΕΠ και της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης, η καταγραφή των δικαιωμάτων του πολίτη στον Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας, η δημιουργία των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών καθώς και η θεσμοθέτηση της Διαύγειας.

Αναφερθείς στην υλοποίηση της στρατηγικής για τη διοικητική μεταρρύθμιση, τόνισε ότι αποτελεί μέρος ενός συνολικού σχεδίου αλλαγών και μετασχηματισμών με στόχο την Ελλάδα της επόμενης δεκαετίας. Την Ελλάδα του 2021, τη μεταμνημονιακή Ελλάδα.

Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε το σύνολο των μεταρρυθμίσεων που προωθεί η κυβέρνηση όπως εκείνο της συνταγματικής αναθεώρησης, την εκπόνηση του εθνικού σχεδίου για τη παραγωγική ανασυγκρότηση, αλλά και τις μεγάλες μεταρρυθμιστικές τομές στην Παιδεία, με το νέο Λύκειο και το νέο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, στην Υγεία, με τη μεταρρύθμιση για τη πρωτοβάθμια φροντίδα, αλλά και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση με τον εκσυγχρονισμό του Καλλικράτη.

«Απώτερος στόχος αυτού του συνολικού μεταρρυθμιστικού σχεδιασμού, είναι μια Ελλάδα με πλήρως ανακτημένη την εθνική της κυριαρχία. Μια Ελλάδα που θα μπορεί να βασιστεί στις δυνάμεις της. Και να εξασφαλίσει για τον λαό της ευημερία και κοινωνική δικαιοσύνη» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι αυτή η μεταρρύθμιση θα βάλει τα θεμέλια για το ελληνικό κράτος των επόμενων γενεών, που θα προσφέρει πραγματικές υπηρεσίες στους πολίτες.

«Το κράτος που θα στρέφεται προς τους πολίτες αντί να απαιτεί από τους πολίτες» δήλωσε χαρακτηριστικά και αναφερθείς στο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της μεταρρύθμισης είπε πως έχει ορίζοντα τετραετίας το οποίο «θα μας οδηγήσει το 2020, σε ένα δημόσιο σύγχρονο, αξιοκρατικό, διαφανές και αποτελεσματικό» πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός είπε χαρακτηριστικά: «Το αξιοπερίεργο είναι, ότι τα τελευταία χρόνια, στη χώρα μας, πίσω από την ιδεοληψία ενός ολοένα και μικρότερου κράτους, έχουν οχυρωθεί και όλοι αυτοί που τις προηγούμενες δεκαετίες το χρησιμοποίησαν κατά κόρον και με αναίσχυντο τρόπο, ως μηχανισμό νομής και διανομής πόρων και εξουσίας» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας προσθέτοντας: «Τολμούν να μιλούν για διορισμούς στο δημόσιο αυτοί που χρησιμοποιούσαν το δημόσιο, ως κομματικό παραμάγαζο».

Περιγράφοντας την αντίληψη της κυβέρνησης για το κράτος είπε θα πρέπει να εργάζεται με πραγματικά παραγωγικό τρόπο, υπερασπιζόμενο πάντοτε το δημόσιο συμφέρον, την διαφάνεια και την νομιμότητα.

Για τη μεταρρύθμιση στη δημόσια διοίκηση ο πρωθυπουργός έστειλε το δικό του μήνυμα υπογραμμίζοντας: «Αποτελεί μια νέα αρχή του ελληνικού κράτους. Ή ακόμη πιο φιλόδοξα : Η αρχή του νέου ελληνικού κράτους. Μόνο εμείς μπορούμε. Και μόνο εμείς θα το κάνουμε».

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

SOCIAL

9,593ΥποστηρικτέςΚάντε Like
76ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ