14.8 C
Arta
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Πέντε μέτρα ανακούφισης για όσους κόπηκε το ΕΚΑΣ ανακοίνωσε ο Τσίπρας

Δια στόματος του Αλέξη Τσίπρα σε απευθείας μετάδοση της ειδικής συνεδρίασης του Κυβερνητικού Συμβουλίου κοινωνικής & Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΚΟΙΠ)  ανακοινώθηκαν μέτρα για την ανακούφιση των χιλιάδων χαμηλοσυνταξιούχων που είδαν το ΕΚΑΣ να κόβεται.

Ο πρωθυπουργός  ανακοίνωσε πέντε συγκεκριμένα μέτρα που η εφαρμογή τους θα ξεκινήσει τον επόμενο μήνα με την επισήμανση ότι τα απαραίτητα κονδύλια έχουν διασφαλιστεί για φέτος

 

  • Όσοι συνταξιούχοι χάνουν ΕΚΑΣ από 115 ευρώ και πάνω θα ενταχθούν στο πρόγραμμα προπληρωμένης κάρτας αλληλεγγύης που θα ισοδυναμεί με το 33,3% του ποσού που χάνουν.
  • Η πλήρης απαλλαγή για όσους δικαιούχους υπήρξε μείωση από την φαρμακευτική δαπάνη.
  • Οσοι χάνουν ΕΚΑΣ από 30 ευρώ το μήνα και πάνω, θα απαλλαγούν από την εισφορά 6% υπέρ των ταμείων υγείας.
  •  Διατήρηση ισόποσης παροχής με το ΕΚΑΣ στους χρόνια πάσχοντες με ποσοστό αναπηρίας πάνω από 80%.
  • Η διατήρηση του ΕΚΑΣ  στον έναν από τους δύο συζύγους  και συγκεκριμένα  σε αυτόν που παίρνει την μικρότερη σύνταξη.

Ξεκινώντας την ομιλία του ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε στο «παλιό πολιτικό κατεστημένο» επειδή όπως είπε «άφησε μια κοινωνική πλειοψηφία απροστάτευτη στην δίνη της οικονομικής κρίσης».

Πρώτος πυλώνας είναι ο Τομέας της Υγείας με προτεραιότητα την ύπαρξη ενός πλήρως στελεχωμένου πρωτοβάθμιου συστήματος για όλους τους πολίτες ανεξαιρέτως. Σύμφωνα με τον κ Τσίπρα εντός του 2017 θα υπάρχουν οι πρώτες στελεχωμένες μονάδες στους Δήμους.

«Μόνο με τον ΑΜΚΑ κάθε πολίτης ασφαλισμένος ή ανασφάλιστος μπορεί να απολαμβάνει υπηρεσίες Υγείας σε οποιαδήποτε δομή του Δημοσίου Συστήματος Υγείας».

«Η νέα διοίκηση του ΕΟΠΥΥ ξεκίνησε την ψηφιοποίηση χιλιάδων φακέλλων. Ο έλεγχος πλέον θα γίνεται ευκολότερα και αποτελεσματικότερα. Έχει μεγάλη σημασία το κόστος κάθε συστήματος και κυρίως που διοχετεύονται οι πόροι του. Οι προμήθειες φαρμάκων ήταν ένα πεδίο όπου γινόταν “πάρτι” διαφθοράς εις βάρος των πολιτών».

Δεύτερος πυλώνας είναι η κοινωνική ασφάλιση. 

«Πετύχαμε την καθιέρωση της εθνικής σύνταξης, ενώ καταφέραμε να επανεκκινησει η καταβολή του εφάπαξ που είχε παγώσει από το 2013».

Τρίτος πυλώνας είναι το «δίχτυ» προστασίας στις πιο αδύναμες ομάδες του πληθυσμού.  

«Εξασφαλίσαμε τη δωρεάν μετακίνηση των άνεργων. Από το 2017 ξεκινά το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης. Οι πολίτες θα μπορούν να απευθύνονται σε ένα από τα 250 κέντρα για πληροφόρηση και υποστήριξη».

Τέταρτος πυλώνας είναι η προστασία της εργασίας. Έχει ήδη ξεκινήσει η διαβούλευση για τα ζητήματα αυτά.

«Βασική επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η αναστροφή της απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων. Επιδίωξή μας η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και η αποτροπή των ομαδικών απολύσεων και του λοκ άουτ».

«Οι εργαζόμενοι πλέον μέσω των συλλογικών τους οργάνων συνεργάζονται απευθείας με το υπουργείο Εργασίας για να αντιμετωπίσουν τις εναντίον τους αυθαιρεσίες.

Επίσης στηρίξαμε εργαζόμενους στις περιπτώσεις πτώχευσης εταιρειών, που οδήγησαν σε φτωχοποίηση εργαζομένων και απολύσεις.

Πέμπτος πυλώνας του σχεδιασμού μας είναι η αναδιοργάνωση προγραμμάτων για την αντιμετώπιση της ανεργίας που αν και την βλέπουμε να αποκλιμακώνεται, έχουμε ακόμα πολύ δρόμο μπροστά μας.

«Έκτος πυλώνας του σχεδιασμού μας είναι η στεγαστική πολιτικήμε πρώτο καθήκον την προστασία της πρώτης κατοικίας, η οποία και επετεύχθη.

Συγκροτούμε φορέα ακινήτων που θα προσφέρει σε ευάλωτες ομάδες στέγη».

Ο έβδομος πυλώνας είναι η Παιδεία.

«Αρχικά ιδρύονται νέα Ειδικά Σχολεία και νέα τμήματα ένταξης. Διευρύνουμε το πλαίσιο υποστήριξης των σχολείων Γενικής Εκπαίδευσης με ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς.

Επίσης τον Σεπτέμβριο ξεκινά η μεγάλη προσπάθεια ένταξης όλων των προσφυγόπουλων που βρίσκονται στην χώρα μας στο εκπαιδευτικό σύστημα».

 

 

 

πηγή

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

SOCIAL

9,593ΥποστηρικτέςΚάντε Like
76ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ