17.8 C
Arta
Δευτέρα, 18 Μαρτίου, 2024

Μαρμάρινη ανάγλυφη πλάκα και τμήμα κυλινδρικής λαβής αμφορέα είχαν στην κατοχή τους οι δύο αρχαιοκάπηλοι που συνελήφθησαν στο Αγρίνιο

Συνελήφθησαν, μεσημβρινές ώρες χθες στο Αγρίνιο, στο πλαίσιο οργανωμένης επιχείρησης της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, δύο ημεδαποί, ηλικίας 49 και 47 ετών, για παράνομη κατοχή και μεταφορά αρχαίου  αντικειμένου, σημαντικής αρχαιολογικής και ιστορικής αξίας.

Σε βάρος τους σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία για παράβαση των διατάξεων της νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Ειδικότερα, μετά από έρευνα για την ταυτοποίηση αγνώστων ανδρών που κατέχουν αρχαίο αντικείμενο, το οποίο διέθεταν προς πώληση, εντοπίσθηκαν οι δύο κατηγορούμενοι να επιβαίνουν σε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο στην περιοχή του Αγρινίου και επακολούθησε ο έλεγχός τους.

Από την έρευνα στο αυτοκίνητο, βρέθηκε στο χώρο των αποσκευών του οχήματος,  μία μαρμάρινη ανάγλυφη πλάκα.

Πρόκειται για παράσταση γυναικείας μορφής, τριγωνικού σχήματος, διαστάσεων (37) εκατοστά (ύψος), (39) εκατοστά (πλάτος) και (9) εκατοστά (πάχος).

Σύμφωνα με αρμόδιο αρχαιολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων τα  τεχνοτροπικά χαρακτηριστικά του συνηγορούν υπέρ μιας χρονολόγησης πιθανώς στον 4ο αιώνα π.Χ., υπαγόμενο στις διατάξεις της νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Το κατασχεθέν αρχαίο αντικείμενο θα παραδοθεί στην αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων για φύλαξη και περαιτέρω εκτίμηση.

 

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας, στην οικία του 47χρονου στην Ηγουμενίτσα, βρέθηκε και κατασχέθηκε επιπρόσθετα τμήμα κυλινδρικής λαβής αμφορέα, μήκους επτά εκατοστών, που σύμφωνα με τους αρχαιολόγους χρονολογείται μεταξύ 4ου π.Χ. έως 5ου μ.Χ. αιώνα και εμπίπτει στις διατάξεις της νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Επίσης, κατασχέθηκαν το προαναφερόμενο Ι.Χ.Ε αυτοκίνητο και τρία (3) κινητά τηλέφωνα.

Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος τους, θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αγρινίου ενώ την προανάκριση διενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων.

 

 

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

SOCIAL

9,593ΥποστηρικτέςΚάντε Like
76ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ