9.2 C
Arta
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Λιστέρια και εγκυμοσύνη- Με ποιο τρόπο μεταδίδεται;

Υπάρχουν ορισμένες τροφές που δεν πρέπει να καταναλώνετε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Ο λόγος είναι ότι περιέχουν υψηλά επίπεδα λιστέριας, ενός μικροβίου που μπορεί να επιφέρει αποβολή, γέννηση ενός μικροβίου που μπορεί να επιφέρει αποβολή, γέννηση νεκρού εμβρύου ή σοβαρές ασθένειες στο νεογέννητο.

Η νόσος µεταδίδεται µε κατανάλωση µολυσµένων τροφίµων. Η λιστέρια η µονοκυτταρογόνος υπάρχει στο έδαφος (χώµα), στις χορτονοµές, στο ζωοτροφές, στο νερό, στις λάσπες και στα λύµατα. Τα λαχανικά µπορεί να µολυνθούν από το χώµα ή από την κοπριά, όταν αυτή χρησιµοποιείται σαν λίπασµα. Ορισµένα κατοικίδια, πτηνά και άγρια θηλαστικά µπορεί να µεταφέρουν το βακτηρίδιο, χωρίς να νοσούν, και να µολύνουν τρόφιµα ζωικής προέλευσης, όπως το κρέας και τα γαλακτοκοµικά προϊόντα.

Αν και τα υγιή άτοµα µπορεί να καταναλώσουν µολυσµένα τρόφιµα χωρίς να νοσήσουν, τα άτοµα που ανήκουν σε οµάδες υψηλού κινδύνου είναι πιθανό να νοσήσουν από λιστερίωση ακόµα και µετά την κατανάλωση τροφίµων µολυσµένων µε µικρό αριθµό βακτηριδίων.

Η λιστέρια µεταδίδεται επίσης, από τη µητέρα στο έµβρυο. Το νεογνό µπορεί να γεννηθεί µε λιστερίωση, αν η µητέρα έχει καταναλώσει µολυσµένο τρόφιµο κατά τη διάρκεια της εγκυµοσύνης. Τέλος, η λιστέρια µεταδίδεται κατά την επαφή µε πάσχοντα ζώα ή µε τις απεκκρίσεις τους.

Τρόφιµα υψηλού κινδύνου για µόλυνση από λιστέρια είναι τα παρακάτω:

-ωµά θαλασσινά, όπως καπνιστό ψάρι, καπνιστά µύδια/στρείδια

-έτοιµες ανάµεικτες σαλάτες µε νωπά λαχανικά

-προµαγειρεµένα προϊόντα κρέατος, τα οποία µπορεί να καταναλωθούν χωρίς επιπλέον µαγείρεµα ή ζέσταµα, όπως πατέ, µαγειρεµένα κοµµάτια κρέατος ή κοτόπουλου, αλλαντικά

-προπαρασκευασµένα γεύµατα που ζεσταίνονται χωρίς να βράσουν

-µη παστεριωµένο γάλα ή γαλακτοκοµικά προϊόντα προερχόµενα από µη παστεριωµένο γάλα

-µαλακά παγωτά που δεν είναι συσκευασµένα

-µαλακά τυριά, όπως µπρι, καµαµπέρ,ρικόττα

-σάλτσες για σαλάτες και dips, τα οποία ενδεχοµένως έχουν έρθει σε επαφή µε ωµά λαχανικά.

 

 

 

 

 

 

πηγή

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

SOCIAL

9,593ΥποστηρικτέςΚάντε Like
76ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ