14.8 C
Arta
Σάββατο, 16 Μαρτίου, 2024

Η ορμονοθεραπεία χαρίζει χρόνια σε άνδρες με καρκίνο του προστάτη

Οι άνδρες με καρκίνο του προστάτη, στους οποίους η νόσος εμφανίζεται ξανά μετά την προστατεκτομή, αυξάνουν τις πιθανότητες επιβίωσής τους αν κάνουν εκτός από την καθιερωμένη ακτινοθεραπεία και ορμονοθεραπεία ώστε να αποκλείσουν τις ανδρικές ορμόνες, δείχνει κλινική έρευνα, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύονται στο τελευταίο τεύχος της επιθεώρησης New England Journal of Medicine.

Τα αποτελέσματα της έρευνας, η οποία έγινε σε δείγμα 761 ανδρών που είχαν αντιμετωπίσει καρκίνο του προστάτη και παρακολουθούνταν σε 17 νοσοκομειακά κέντρα στις ΗΠΑ και στον Καναδά για περίοδο 12 ετών, θα συμβάλλουν, σύμφωνα με τους ογκολόγους, στον καθορισμό της θεραπείας που θα πρέπει να ακολουθείται από τους ασθενείς στους οποίους επανεμφανίζεται ο καρκίνος.

Έπειτα από μια προστατεκτομή, ποσοστό μεγαλύτερο από το 30% των ανδρών αντιμετωπίζει ξανά τον καρκίνο που εμφανίζεται ξανά σε μορφή μεταστάσεων.

Η κλινική έρευνα, η οποία χρηματοδοτήθηκε από το Εθνικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ για τον Καρκίνο (NCI), έδειξε ότι μεταξύ των ανδρών που έκαναν ακτινοθεραπεία και ορμονοθεραπεία, το ποσοστό θνησιμότητας από τον καρκίνο αυτόν ανερχόταν σε 5,4%, έναντι ποσοστού 13,4% που ήταν μεταξύ αυτών που έκαναν μόνον ακτινοθεραπεία.

Η συχνότητα των μεταστάσεων του καρκίνου του προστάτη έφτανε επίσης, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, στο 14,5% σε αυτούς που είχαν κάνει ακτινοθεραπεία σε συνδυασμό με ορμονοθεραπεία σε σύγκριση με ένα ποσοστό 23% σε αυτούς που είχαν υποβληθεί μόνον σε ακτινοθεραπεία.

Ο καρκίνος του προστάτη αποτελεί τη δεύτερη μορφή καρκίνου που πλήττει συχνότερα τους άνδρες στις ΗΠΑ. Περίπου 161.300 νέα κρούσματα διαγιγνώσκονται ετησίως και ο καρκίνος αυτός αναμένεται ότι θα αποτελέσει την αιτία θανάτου 27.000 ανθρώπων το 2017, σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρία για τον Καρκίνο (ACS).

“Η κλινική μας έρευνα δείχνει ότι οι ορμονικές θεραπείες θα πρέπει να συμπληρώνουν τη θεραπεία των ανδρών που προσβάλλονται από έναν καρκίνο του προστάτη και χρειάζονται ακτινοθεραπεία έπειτα από μια προστατεκτομή”, δήλωσε ο δρ Χάουαρντ Σάντλερ, επικεφαλής της υπηρεσίας ακτινοβολιών στο Αντικαρκινικό Ινστιτούτο του Ιατρικού Κέντρου Cedars-Sinai, το οποίο πραγματοποίησε την κλινική αυτή δοκιμή.

“Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι η ορμονοθεραπεία (που γίνεται μαζί με την ακτινοθεραπεία) μπορεί να προσθέσει χρόνια ζωής στους ασθενείς”, υπογράμμισε ο Σάντλερ.

Οι μελλοντικές έρευνες θα έχουν ως στόχο να καθοριστεί αν όλοι οι ασθενείς που έχουν προσβληθεί από καρκίνο του προστάτη ωφελούνται από μια ορμονοθεραπεία, όπως επίσης και ποια είναι η βέλτιστη διάρκεια της θεραπείας αυτής. Επίσης θα επικεντρωθούν στον ρόλο πιο ισχυρών ορμονοθεραπειών.

 

 

 

 

 

 

πηγή

 

 

 

 

 

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

SOCIAL

9,593ΥποστηρικτέςΚάντε Like
76ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ