10.8 C
Arta
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Εικόνες αποκάλυψης στο Τέξας από την καταιγίδα Χάρβεϊ

Η πιο ισχυρή καταιγίδα που έχει πλήξει την Πολιτεία του Τέξας τα τελευταία πενήντα και πλέον χρόνια στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον δύο ανθρώπους και τώρα απειλεί να προκαλέσει καταστροφικές πλημμύρες, καθώς ομάδες έρευνας και διάσωσης αναπτύσσονται στις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο, όπως ανακοίνωσαν οι αρχές χθες.

Μια γυναίκα έχασε τη ζωή της την ώρα που οδηγούσε στους πλημμυρισμένους δρόμους του δυτικού Χιούστον, ανακοίνωσε η αστυνομία της πόλης. Την Παρασκευή το βράδυ ένας άνθρωπος, που δεν έχει ταυτοποιηθεί ακόμη, σκοτώθηκε από την πυρκαγιά που προκλήθηκε σε σπίτι του Ρόκπορτ, 48 χιλιόμετρα βόρεια του Κόρπους Κρίστι.

Ο Χάρβεϊ άρχισε να πλήττει το Τέξας -την καρδιά της βιομηχανίας πετρελαίου και αερίου των ΗΠΑ- το βράδυ της Παρασκευής, όταν είχε ενισχυθεί σε τυφώνα Κατηγορίας 4, με ανέμους 209 χιλιομέτρων την ώρα. Αυτό ήταν το ισχυρότερο ακραίο καιρικό φαινόμενο που έχει βιώσει η Πολιτεία από το 1961.

Στέγες παρασύρθηκαν από τους ανέμους, δέντρα ξεριζώθηκαν, σημειώθηκαν ανεμοστρόβιλοι και πλημμύρες, ενώ 220.000 άνθρωποι βρέθηκαν αντιμέτωποι με διακοπή της ηλεκτροδότησης. Παράλληλα, η καταιγίδα παρέλυσε μεγάλο μέρος της εξόρυξης πετρελαίου και της διύλισης καυσίμων στις ΗΠΑ, κάτι που οδήγησε σε αύξηση των τιμών στα πρατήρια.

AP_17238624117007

Ο Χάρβεϊ υποβαθμίστηκε σε τροπική καταιγίδα, αλλά αναμένεται να συνεχίσει να μαίνεται για μέρες στο Τέξας, με βροχοπτώσεις που θα φθάσουν ακόμη και τα 102 εκατοστά κατά τόπους μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Στο Χιούστον αναμενόταν να εκδηλωθούν σφοδρές βροχοπτώσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας, προειδοποίησε ο δήμαρχος της μεγαλούπολης Σιλβέστερ Τέρνερ αργά χθες Σάββατο, ενώ το Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων (NHC) εκτίμησε πως τα φαινόμενα στην Πολιτεία μπορεί να είναι ακόμη και «καταστροφικά».

Ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του όταν εκδηλώθηκε πυρκαγιά στο σπίτι του στο Ρόκπορτ, 48 χιλιόμετρα βόρεια της πόλης Κόρπους Κρίστι, δήλωσε ο δήμαρχος Τσαρλς Γουάξ χθες. Επρόκειτο για τον πρώτο επιβεβαιωμένο θάνατο που αποδίδεται στην καταιγίδα. Άλλοι δέκα και πλέον άνθρωποι τραυματίστηκαν στην περιοχή, σύμφωνα με αξιωματούχους.

Στην πόλη, που επλήγη σκληρά από την καταιγίδα, δρόμοι είχαν πλημμυρίσει και ήταν γεμάτοι με συντρίμμια χθες το απόγευμα.

Ο κυβερνήτης του Τέξας Γκρεγκ Άμποτ ανακοίνωσε χθες ότι έδωσε εντολή να αναπτυχθούν 1.800 άνδρες του στρατού για να βοηθήσουν στις επιχειρήσεις καθαρισμού σε όλη την Πολιτεία, ενώ πάνω από 1.000 άνθρωποι συμμετέχουν σε αποστολές έρευνας και διάσωσης.

AP_17239019267495

Η υπηρεσία Ποινικής Δικαιοσύνης του Τέξας ανακοίνωσε ότι χρειάστηκε να απομακρύνει περίπου 4.500 φυλακισμένους εξαιτίας της ανόδου του επιπέδου των υδάτων στον ποταμό Μπράζος. Οι εταιρείες ηλεκτροδότησης του Τέξας στο μεταξύ ανέφεραν ότι 220.000 πελάτες τους δεν θα έχουν ηλεκτροδότηση για ένα -ακόμη απροσδιόριστο- χρονικό διάστημα.

Η ακτοφυλακή των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι διέσωσε 20 ανθρώπους από πλεούμενα που διέτρεχαν κίνδυνο και παρακολουθεί δύο κρουαζιερόπλοια της εταιρείας Carnival τα οποία έχουν αναγκαστεί να παραμείνουν στον Κόλπο του Μεξικού λόγω της καταιγίδας.

Το κέντρο της τροπικής καταιγίδας Χάρβεϊ βρίσκεται λιγότερα από 240 χιλιόμετρα από το Χιούστον, την τέταρτη πολυπληθέστερη πόλη των ΗΠΑ, αλλά κινείται πλέον με βραδύτητα.

Σχεδόν το ένα τρίτο των έξι εκατομμυρίων κατοίκων της μεγαλούπολης μπορεί να πληγεί από την καταιγίδα, κατά εκτιμήσεις μετεωρολόγων του NHC. Ο δήμαρχος Τέρνερ κάλεσε τους κατοίκους να αποφεύγουν τις οδικές μετακινήσεις. «Αυτό είναι σοβαρό», τόνισε.

AP_17238786081538

Το μέγεθος και η ισχύς του φαινομένου ανακάλεσαν τις μνήμες του τυφώνα Κατρίνα, ο οποίος είχε στοιχίσει τη ζωή 1.800 ανθρώπων στη Νέα Ορλεάνη το 2005, όταν κατέρρευσαν τα αντιπλημμυρικά φράγματα. Την καταστροφή είχε επιδεινώσει η αργή αντίδραση της κυβέρνησης.

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, αντιμέτωπος με το πρώτο σοβαρό ακραίο καιρικό φαινόμενο της θητείας του, κήρυξε το Τέξας σε κατάσταση φυσικής καταστροφής την Παρασκευή και χθες συναντήθηκε με στελέχη της κυβέρνησής του για να συζητηθεί η αντίδραση του ομοσπονδιακού κράτους, όπως ανέφερε μια ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Στο μεταξύ, κατά την Ένωση των Αμερικανών Αυτοκινητιστών, η διακοπή της παραγωγής στα διυλιστήρια προκάλεσε αύξηση της τιμής των καυσίμων κατά 4 σεντς σε τέσσερις ημέρες στο Τέξας, στα 2,17 δολάρια το γαλόνι. Πάνω από 45% των καυσίμων που καταναλώνονται στις ΗΠΑ διυλίζεται στην περιοχή που έπληξε η καταιγίδα, ενώ περί το ένα πέμπτο της αμερικανικής παραγωγής αργού αντλείται από υπεράκτια κοιτάσματα στον Κόλπο του Μεξικού.

AP_17238810887690AP_17238811204057

AP_17239016117961AP_17238775480957exo

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

SOCIAL

9,593ΥποστηρικτέςΚάντε Like
76ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ